Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Cum mai poate să fie echitabilă o procedură a insolvenței, în condițiile în care se modifică indirect ordinea de distribuție?
29.10.2018 | Stan TÎRNOVEANU

Secţiuni: Insolvență, Lege 9, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Stan Tîrnoveanu

Stan Tîrnoveanu

Însăși procedura insolvenței este o procedură concursuală și execuțională, așa au spus toți autorii, e necontestat de cineva caracterul execuțional. Întrebarea este: cum mai poate să fie echitabilă o procedură a insolvenței, în condițiile în care se modifică, într-o formă sau alta, indirect ordinea de distribuție?

Conform Legii insolvenței, distribuția se face în condițiile art. 159-161, cu respectarea dreptului de preferință. Și acum îmi pun întrebarea: cum va putea funcționa art. 143 alin. (1) teza finală? Pentru că avem prevederi legale care spun cum se conciliază concursul între executarea civilă și executarea fiscală. Și se spune în felul următor – derogatoriu în Codul de procedură fiscală – că în condițiile în care, fie se îndestulează integral în cadrul procedurii execuționale civile, fie nu se poate îndestula, executarea fiscală nu se suspendă. Nu va prevala. Și atunci avem un conflict chiar între această prevedere și Codul de procedură fiscală. Avem un conflict între Legea insolvenței și Codul de procedură fiscală, făcând următorul exercițiu: se începe o executare silită asupra unui bun imobil ipotecat.

Chiar prevederile Codului de procedură fiscală spun că se notifică creditorii ipotecari. Și atunci ce vom avea? Pentru că creanța – să zicem, cât va fi creanța minoră din cadrul procedurii insolvenței, pentru că este o creanță curentă – va ajunge la executarea silită după normele Codului de procedură civilă, dacă este un creditor privat, după normele Codului de procedură ficală, dacă este un creditor fiscal. Avem, cel puțin din punct de vedere al tehnicii legislative, o inconsecvență. Deci, inconsecvența arată că cineva nu a urmărit toate efectele, chiar reglemementate de Codul de procedură fiscală sau de Codul de procedură civilă.

Însă revenind la teza concilierii unei executări individuale versus executare concursuală, acestea sunt ireconciliabile, pentru că poți să ajungi la următoarea idee: și în cadrul procedurii fiscale oricine are un titlu poate să intervină în executarea silită fiscală. Și atunci ce vom avea? Translatarea tabelului suplimentar. Să zicem că este o creanță născută în perioada de reorganizare, de observație, iar tabelul suplimentar înainte de a trece la faliment se va transfera la executarea fiscală sau la executarea civilă? Nu, este imposibil de conceput un asemenea mecanism.

Personal, cred că nu va putea fi pusă în aplicare. Încalcă principiul concursualității, încalcă principiul echității care gestionează distribuția în cadrul procedurii insolvenței și încalcă și recomandările UNCITRAL, care prevăd unicitatea procedurii. Aceasta este și regula. Atunci nu mai avem arta echității și a binelui în prevederi legale. Trebuie să avem o artă a echității și a binelui. Și atunci, legiuitorul a avut-o. Cred că avem o ordonanță de urgență, iar când ai o ordonanță de urgență cam acesta este efectul acestei proceduri: nu permite o analiză atentă a tuturor efectelor, o dezbatere și atunci poți să ai prevederi din acestea neanalizate complet care vor tulbura toate procedurile, nu numai procedura insolvenței. Va tulbura și procedura execuțională, sub imperiul Codului de procedură civilă și sub imperiul Codului de procedură fiscală, pentru că vom avea un transfer al creditorului care este în cadrul procedurii insolvenței garantat și se va duce în cadrul procedurii execuționale fiscale, pentru că este obligat executorul fiscal să-l notifice.

Avocat Stan Tîrnoveanu
Senior Partner ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Modificările legii insolvenței. Revoluție sau involuție?”, ediția 219organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti