Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Modificări relevante în sectorul fiscal-bugetar
11.10.2018 | Vlad BERCU

JURIDICE - In Law We Trust
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 854 din data de 9 octombrie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. 

Emitentul OUG nr. 89/2018 s-a bazat pe următoarele premise în adoptarea acesteia: aprobarea unei noi modalități în 2018 de alocare a sumelor din impozitul pe venit și din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale; necesitatea asigurării, din punctul de vedere al stabilirii impozitului pe profit, a unui tratament fiscal pentru operațiunile specifice efectuate ca urmare a aplicării IFRS 9 „Instrumente financiare”; dreptul contribuabililor de a beneficia în mod egal de bonificațiile la plata cu anticipație a obligațiilor fiscale care au obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice; necesitatea instituirii unor proceduri care să permită modificarea obligațiilor de plată reprezentând CASS datorată de către persoanele fizice fără venituri; etc.

Printre principalele acte normative modificate și/sau completate de OUG nr. 89/2018 se enumeră:
Codul Fiscal din 2015
– Ordonanța de urgență nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale
– Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale
– Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local
– Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Modificări esențiale aduse de OUG nr. 89/2018:
– extinderea aplicări cotei reduse TVA de 5% asupra sectorului turistic, precum sunt cazările în cadrul sectorului hotelier, serviciile de camping, acordările facilităților sportive – modificare care are ca scop stimularea turismului.
– acordarea unei bonificații de 10%, pentru plata anticipată a sumelor stabilite din deciziile de impunere anuală, care au în vedere definitivarea impotentului anual pe veniturile realizate pe persoanele fizice în anul 2017 și definitivarea CAS datorată de persoanele fizice, pentru perioadac 2016-2017, dacă vor fi plătite până la data de 15 decembrie.
–  încetarea obligației de plată privind CASS stabilită prin Decizia de impunere se face prin declararea veniturilor în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, sau prin notificarea organului fiscal de către contribuabilii care se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau de către cei care realizează venituri pentru care obligația declarării revine plătitorilor, după caz.
–  La depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit şi CASS, precum în cazul încetării obligației de plată a CASS se anulează obligațiile de plată privind CASS stabilite prin Decizia de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, aferente perioadei începând cu luna depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, sau începând cu luna depunerii notificării, inclusiv.

Pentru mai multe detalii accesați linkul înserat supra.

Intrare în vigoare: 9 octombrie 2018.

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.