Avizul CESE ref. propunerea de regulament privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de prim nivel .eu
11 octombrie 2018 | Elena ALBU
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 367/112 din 10 octombrie 2018 a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de prim nivel .eu și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 al Comisiei.
Introducere
1. Domeniul de prim nivel .eu (top-level domain – TLD) reprezintă numele de domeniu al Uniunii Europene și al cetățenilor săi. Acesta a fost alocat UE și este gestionat de Comisia Europeană. TLD-ul .eu a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 733/2002 privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel 1 „.eu”. Acesta este reglementat, în plus, de normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 874/2004 și în modificările ulterioare, care stabilește normele de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile TLD-ului .eu și principiile de înregistrare. Domeniul de prim nivel .eu a fost delegat de Corporația pentru Alocarea de Nume și Numere pe internet (internet Corporation for Assigned Names and Numbers – ICANN) în martie 2005 și a fost lansat în aprilie 2006 după o așa-numită „Sunrise period” în decembrie 2005.
2. Domeniul de prim nivel .eu a fost instituit cu scopul de a stimula identitatea pe internet a Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia, de a promova imaginea UE în cadrul rețelelor de informare globale și de a spori vizibilitatea pieței interne a UE în cadrul pieței virtuale bazate pe internet.
3. În conformitate cu obiectivele Strategiei privind piața unică digitală pentru Europa, TLD-ul .eu permite întreprinderilor și cetățenilor din Europa să participe la comerțul electronic și să își sporească participarea pe piața unică online.
4. Registrul TLD .eu este o organizație selectată de Comisia Europeană în urma unei licitații deschise, pentru o perioadă de cinci ani. De la crearea sa, acesta a fost gestionat de EURid, o organizație nonprofit care activează, în baza unui contract, pentru Comisia Europeană. Contractul actual cu EURid se încheie în octombrie 2019. Până în prezent, numele de domeniu .eu a fost bine gestionat. EURid a primit premiul pentru cel mai bun registru, pe baza unui sondaj pentru măsurarea satisfacției în rândul registrarilor.
5. Numele de domeniu .eu pot fi înregistrate prin intermediul unei rețele de „registrari acreditați”. În prezent, numele de domeniu.eu poate fi înregistrat doar de o persoană fizică, de o întreprindere sau de o organizație („registrant”) care locuiește sau este stabilită în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia („restricție legată de reședință”).
6. Unele nume referitoare la concepte geografice sunt rezervate. Aceste rezervări pot fi stabilite de instituțiile UE, de statele membre, de țările SEE și de țările aflate în etapa de aderare la UE, precum și de EURid. Regulamentul (CE) nr. 1654/2005 stabilește lista numelor rezervate (de exemplu „republicaportuguesa”, „hrvatska”) și prevede faptul că numele aflate pe lista din anexa la regulament sunt rezervate sau înregistrate numai ca nume de domeniu de nivel secund direct sub domeniul de prim nivel .eu.
7. TLD-ul .eu se numără printre cele mai extinse domenii de prim nivel din lume. Potrivit datelor Comisiei, există peste 3,8 milioane de înregistrări. El este al patrulea domeniu ca mărime la nivel european, după .de, .uk și .nl. La nivel mondial, există peste 700 de registrari acreditați. Creșterea înregistrărilor în domeniul .eu de la lansarea acestuia este semnificativă; totuși, aceasta a început să scadă în ultimii doi ani. Rata medie de reînnoire (80 %) este mai ridicată decât rata medie generală (70-75 %). În plus, utilizarea aplicațiilor mobile, a motoarelor de căutare și a platformelor de comunicare socială pentru accesarea conținutului online reduce vizibilitatea numelor de domenii, punând presiune asupra numelor de domenii tradiționale.
8. De la adoptarea regulamentelor privind .eu, mediul online și contextul politic și legislativ al UE s-au confruntat cu schimbări semnificative. Odată cu dezvoltarea rapidă a noilor domenii generice de prim nivel (precum .top, .trade, .club sau .xyz), concurența între numele de domenii s-a intensificat considerabil. Acest lucru a avut un impact asupra dinamicii dintre registre și registrari. Aceștia din urmă sunt în prezent mai în măsură să decidă care registre beneficiază de o vizibilitate mai bună atunci când oferă nume de domenii clienților lor. În același timp, guvernanța internetului și ecosistemul TLD dinamic au făcut obiectul unor schimbări tehnice substanțiale. Operatorul registrului TLD .eu trebuie să răspundă unor cerințe de calitate tot mai complexe.
8.1. În plus, apariția și dezvoltarea platformelor de comunicare socială au modificat cererea pentru identificatorii online unici. Identificatori online unici sunt orice șir de caractere (domenii, nume de utilizator) care permite o prezență online. Persoanele fizice și IMM-urile au alternative adecvate și ieftine pentru a-și stabili prezența online. Acest lucru are un impact semnificativ asupra pieței numelor de domeniu.
9. Potrivit Comisiei, principalele probleme din cadrul actual, care trebuie abordate, sunt:
9.1. Domeniul de prim nivel .eu este reglementat de un cadru juridic învechit și rigid, care nu poate fi actualizat cu ușurință. Regulamentele conțin dispoziții foarte detaliate care ar putea să nu mai fie relevante și care influențează gestionarea cotidiană a domeniului .eu. Acesta nu dispune de flexibilitatea necesară pentru a face față cu eficiență pieței sistemului de nume de domenii (DNS), aflată în rapidă schimbare.
9.2. Structura actuală nu prevede o structură de guvernanță optimă în ceea ce privește monitorizarea și răspunderea în raport cu operatorul registrului; nu ține seama de natura multiparticipativă a guvernanței internetului și nu oferă Comisiei competențe de supraveghere suficiente în ceea ce privește operatorul registrului.
9.3. Normele actuale nu permit registrului TLD .eu să vândă nume de domeniu .eu direct clienților. Aceasta îi poate afecta capacitatea de a-și comercializa serviciile în mod eficace.
Consilier juridic Elena Albu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro