Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Activitate parchete – 7-12 octombrie 2018
12.10.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA-Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Dispunere măsuri asigurătorii.

În completarea comunicatelor nr. 304/VIII/3 din 18 aprilie 2018, 356/VIII/3 din 27 aprilie 2018, 364/VIII/3 din 2 mai 2018, 410/VIII/3 din 9 mai 2018 și 450/VIII/3 din 29 mai 2018, privind cauza referitoare la comiterea unor infracțiuni de corupție de către persoane cu funcții publice în contextul reabilitării unor tronsoane de cale ferată, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în conformitate cu art. 249 din Codul de procedură penală și art. 20 din Legea 78/2000, în vederea reparării pagubei produse prin infracțiuni şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, au dispus măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 15.096.000 euro, iar până în prezent au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 2.139.807 euro (bunuri imobile în valoare de 1.973.140 euro și bunuri mobile în valoare de 166.667 euro) deținute de inculpații C. M. I., M. M., D. C., B. C. A. și V. S.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanțelor privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

***

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT-Cluj. Efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere, percheziții, arestare preventivă.

La data de 6 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor P.A.I., B. R. S., F. S. D., P. A., R. S. S. şi B. C., pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 – prezent, inculpaţii au achiziționat și au distribuit pe raza municipiului Cluj-Napoca substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

La data de 6 octombrie 2018, procurorii DIICOT – S. T. Cluj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Cluj-Napoca, Oradea şi a comunei Baciu ocazie cu care au fost găsite şi ridicate 9,9 grame de amfetamină cu cofeină, 545 de grame substanță cristalină (4 CEC), 287 de grame substanță cristalină (3 MMC), 9 comprimate de culoare roz (4 CEC), 113 plicuri transparente cu zip-lock conținând substanță pulverulentă de culoare albă, 6 grame de cannabis, 4 timbre LSD, 1grinder, 17 telefoane mobile, 2 laptop-uri, cartele SIM, carduri SD ș.a.

De asemenea, a fost găsită şi ridicată suma de 19.650 de lei și 11.000 de euro.

La data de 7 octombrie 2018 Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Acțiuni Speciale.

De asemenea, la activități au participat și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

2. DIICOT-Arad. Trafic ilicit de droguri de risc. Reținere, arestare preventivă.

La data de 6 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului R. C. N., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de risc.

În fapt s-a reţinut că, în cursul anului 2018, inculpatul R. C. N. a cultivat, fără drept, pe raza comunei Chisindia, sat Păiușeni, judeţul Arad, 191 plante de cannabis, 137 dintre acestea fiind în diferite stadii de dezvoltare.

La data de 7 octombrie 2018 Tribunalul Arad a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

3. DIICOT Satu Mare. Introducerea în țară de droguri de risc, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc risc, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Punerea în mișcare a acțunii penale, reținere, percheziții.

La data de 8 octombrie 2018, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților V.A., M. C., B.W. şi F. M. C., pentru săvârșirea infracțiunilor de introducerea în țară de droguri de risc, fără drept, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc risc, fără drept, și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada iunie 2018 și până în prezent, inculpații au introdus în țară, au achiziționat și au comercializat pe raza județului Satu Mare, preponderent în municipiile Satu Mare, Carei și orașul Tășnad, fără drept droguri de mare risc și au distribuit substanțe cu efecte psihoactive.

La data de 8 octombrie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au organizat de o acțiune de amploare vizând mai multe persoane specializate în introducerea în țară de droguri de mare risc, respectiv cocaină, tablete de MDMA (Ecstasy), amfetamină (Speed) și cristal de MDMA, desfășurându-se un număr de 3 acțiuni de prindere în flagrant pe raza municipiilor Satu Mare și Carei, în momentul în care inculpații voiau sa comercializeze droguri de risc și mare risc.

Pe parcursul cercetărilor, au fost găsite și ridicate un număr de 103 pastile Ecstasy, 10 grame de cannabis, 15 grame de cocaină, 6 grame de Speed, 4 grame cristal MDMA, 9 telefoane mobile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Perchezițiile domiciliare s-au realizat şi cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul Poliției Municipiului Carei și a Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, precum și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Județean de Jandarmi „GL. BG. IONITĂ BORȘAN” Satu Mare.

În cursul zilei de 9 octombrie 2018 inculpații au fost prezentați Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

4. DIICOT-Iași. Constituirea unui grup infracțional organizat, efectuare de operaţiuni fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, spălare de bani. Percheziții.

Miercuri, 10 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi au efectuat un număr de 23 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Iaşi şi o percheziţie în comuna Miroslava, județul Iași, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 14 suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată şi spălare de bani.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că grupul infracţional organizat era structurat pe două paliere după cum urmează:

– palierul I infracţional era format din suspecţii care preparau sau importau substanțele cu efecte psihoactive şi care distribuiau aceste substanțe în cantităţi mari (de ordinul kilogramelor), în general către alţi dealeri de astfel de produse ce făceau parte din palierul II infracţional

– palierul II infracţional era format din dealerii stradali care comercializau în general produse cu efecte psihoactive şi care se aprovizionau la intervale scurte de timp cu cantităţi relativ mici (50-100 grame) de la membrii grupului ce făceau parte din palierul I infracţional şi care comercializau, în general, en detail, doze cuprinse între 0,2 grame şi un gram (uneori aceştia comercializând şi cantităţi de ordinul zecilor de grame) către consumatorii de astfel de produse cu sume cuprinse între 20-60 lei/gram.

S-a reţinut că membrii grupării infracţionale situate pe acest palier infracţional comercializau aceste produse către zeci sau chiar sute de clienţi zilnic, chiar şi fără a cunoaşte în prealabil aceşti consumatori. Astfel, grupuri de clienţi formate din elevi provenind atât din familii dezorganizate dar şi din familii cu situaţia socială şi materială de nivel ridicat, uneori chiar şi din minori, se deplasau la intervale mici de timp către dealerii de la acest nivel infracţional, tranzacţiile efectuându-se fie în stradă, fie la geamul sau la uşele locuinţelor dealerilor.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite au fost ridicate mai multe cantități de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, droguri de risc (cannabis), arme de foc, arme albe (săbii, macete, cuțite, pumnale, bâte, spary-uri lacrimogene), sume importante de bani proveniți din comercializarea substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive și a drogurilor, telefoane mobile, laptop-uri, tablete, precum și alte bunuri folosite de către membrii grupării la comiterea infracțiunilor.

La sediul DIICOT-S.T.Iaşi au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 27 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui și Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Iași și Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

5. DIICOT Structura Centrală. Deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Continuarea urmăririi penale.

Prin ordonanţa din data de 2 octombrie 2018, procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Z.E. şi P. C.C., pentru săvărşirea infracţiunii de deţinere, fără drept, de droguri de risc pentru consum propriu, faptă prev. de art. 4 alin.1 din Legea nr. 143/2000 republicată.

În fapt s-a reţinut că la data de 11 august 2018, în timp ce se aflau pe raza localităţii Buftea, la intrarea în spațiul unde se desfășura un festival de muzică, suspecţii Z.E. şi P.C.C. au deţinut, fără drept, droguri de risc pentru consum propriu, respectiv două țigarete confecționate artizanal ce conțineau cannabis în amestec cu tutun.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

6. DIICOT Craiova. Favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere.

La data de 10 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor C.A.R. şi M.M, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor.

În fapt s-a reţinut că în perioada august – septembrie 2016, inculpaţii, cercetaţi într-o cauză penală aflată pe rolul către DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori, au luat legătura, direct sau indirect, cu patru persoane (care aveau calitatea de persoane vătămate în dosar), în vederea coruperii acestora cu sume de bani pentru a-și schimba declarațiile și a evita, în acest mod, răspunderea penală.

În perioada august 2016 – septembrie 2017, inculpatul M.M. a acționat în sensul împiedicării sau îngreunării cercetărilor penale în cauză, tragerii la răspunderea penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate a inculpaților cercetați în dosarul menționat cu privire la faptele de trafic de persoane/minori prin încercarea de a determina persoanele vătămate să dea declarații mincinoase cu promisiunea oferirii/oferirea unor sume de bani (corupere) sau chiar prin recurgerea la fapte cu efect vădit intimidant.

În acest scop, inculpatul M.M. s-a înțeles cu inculpatul C.A.R. avocat în cadrul Baroului Dolj, căruia i-a plătit onorariul, să acorde asistență juridică persoanelor vătămate, cu eludarea dispozițiilor legale, în sensul de a le determina pe acestea să dea declarații mincinoase favorabile inculpaților.

Inculpatul C.A.R. și-a folosit calitatea de avocat și cunoștințele juridice în scopul de a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, determinând persoanele vătămate să dea declarații mincinoase în cauza penală cu promisiunea oferirii unor sume de bani (corupere) de către rudele/persoanele din anturajul inculpaților.

Urmărind acest scop, la data de 9 septembrie 2016, inculpatul C.A.R. a înregistrat la D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova o cerere prin care solicita, în calitate de avocat ales, reaudierea persoanelor ascultate anterior în calitate de persoane vătămate.

În cursul lunii septembrie 2016, inculpatul C.A.R. s-a întâlnit cu fiecare dintre victimele pe care le reprezenta/asista în cauza penală, la cabinetul său, în prezența inculpatului M.M. împrejurare în care le-a îndrumat să schimbe declarațiile date anterior la D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, în sensul favorabil inculpaților, asigurându-le că nu vor suporta pentru aceasta consecințe defavorabile, ci vor risca cel mult o amendă penală plătită de inculpați sau rudele acestora.

Consecință a acestor demersuri frauduloase, la termenele de judecată din data de 10 iulie 2017 şi 27 septembrie 2017, fiind audiate în calitate de persoane vătămate, două persoane au dat declarații contradictorii în raport cu cele din cursul urmăririi penale, în sensul că nu au fost constrânse la practicarea prostituţiei de către inculpaţii din cauză şi că nu au beneficiat de foloase materiale ca urmare a practicării prostituției de către aceasta.

Inculpații au fost prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

7. DIICOT Iași. Trafic de persoane, trafic de minori. Reținere, arestare preventivă.

La data de 10 octombrie 2018 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor L.I. şi L.G. pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

În fapt s-a reţinut că în perioada iulie-august 2018 inculpatul L.I. împreună cu soţia sa, au racolat o victimă majoră, pe care au determinat-o, sub promisiunea unor câştiguri financiare şi profitând de situaţia risc în care se afla, să practice prostituţia pe raza municipiului Iaşi, urmând ca ulterior să fie transferată în Anglia, unde să continue activitatea de prostituţie în beneficiul acestora. Pentru a realiza exploatarea victimei, inculpaţii au exercitat presiuni asupra sa, de natură să-i inducă o stare de teamă, i-au restricţionat libertatea de mişcare şi i-au furnizat pentru consum substanţe susceptibile a fi droguri.

La data racolării victimei, gruparea infracţională acţiona pe linia traficului de fiinţe umane prin exploatarea unei minorei, activitate prin care au obţinut venituri financiare consistente, din care îşi întreţineau familiile.

În vederea realizării scopului infracţional, membrii grupării, prin intermediul inculpatului L.G., au închiriat pe parcursul anului 2018, un apartament în regim hotelier, situat în municipiul Iaşi, în care au exploatat-o sexual pe minoră până la data de 11 septembrie 2018, iar în perioada 24 iulie 2018 – 5 august 2018, au exploatat o victimă majoră.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că fiecare membru al grupului avea roluri bine stabilite. Astfel, pentru a racola un număr cât mai mare de clienţi, aceştia au înfiinţat un „dispecerat” de care se ocupa suspecta L. G.M., care, utilizând mai multe numere de telefon şi având acces la internet, a constituit conturi pentru cele două victime pe reţelele de profil unde a postat fotografii şi anunţuri de natură a atrage clienţii.

Victima avea la dispoziţie mai multe aparate telefonice, dintre care unul era folosit special pentru a conversa cu membrii grupării, celelalte fiind utilizate pentru a comunica cu clienţii. Conform instrucţiunilor primite, victimele comunicau inculpaţilor, în timp real, atât date cu privire la prestaţiile sexuale solicitate cât şi momentul în care clienţii plecau de la adresă.

Prin metoda tip „dispecerat” suspecţii urmăreau să asigure victimelor un număr cât mai mare de clienţi, pentru ca aceastea să nu dialogheze cu clienţii care ar fi apelat numerele de telefon publicate pe reţelele de profil, asigurându-și astfel un nivel al încasărilor financiare cât mai mare.

Tribunalul Iaşi a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de poliție și de jandarmi din județul Iași.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.