Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Cum sunt afectaţi avocaţii de OUG de modificare a Legii Insolvenţei
15.10.2018 | Daniel UDRESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Udrescu

Daniel Udrescu

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative nu respectă condiţiile de urgenţă şi de situaţie extraordinară.

La articolul 52 se introduce un alineat nou (2):

”Nu poate fi desemnat ca administrator special o persoană fizică sau juridică care are şi calitatea de creditor.”

Creanţe derizorii, fără un prag de semnificaţie la clienţii mari, pot duce la pierderea unor numiri, chiar şi pentru practicienii în insolvenţă care pot avea şi calitatea de administrator special persoană fizică sau juridică.

La articolul 59 alineatul (1) se modifică:

”… În raport se vor include informaţii privind respectarea obligaţiilor fiscale, referitoare la obţinerea actualizării/ autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţii, a actelor de control încheiate de organele de control și onorariul încasat al administratorului judiciar, cu precizarea modalităţii de calcul al acestuia.”

Dependenţa de fisc este discriminatorie faţă de ceilalţi creditori, încălcându-se principiul colectivităţii creditorilor, dar atac la independenţa judecătorului sindic care stabileşte onorariul administratorului judiciar.

La articolul 61 se introduce un alineat nou (2):

”Nu vor putea fi desemnate în în baza alin. (1) acele persoane care se află într-o relaţie contractuală sau într-o relaţie de afiliere, aşa cum este aceasta definită în Codul Fiscal, cu administratorul judiciar, cu lichidatorul judiciar, cu debitorul în insolvenţă sau cu vreunul dintre creditori.”

Avocaţii şi experţii reprezintă partea şi dacă numirea este aprobată de comitetul creditor, atunci se aduce atingere dreptului la muncă prin restricţionarea avocaţilor ce pot avea interese minime în procedură. Drept pentru care, menţionarea unui prag pentru relaţia contractuală este un minim necesar.

La articolul 170 se modifică:

”Acţiunea prevăzută la art. 169 se prescrie în termen de 3 ani.”

Acest aspect vizează micile insolvenţă, ori în cauze complexe cu sute de contestaţii, contencios administrativ sau cercetări penale termenul este nerezonabil, îngrădeşte activitatea avocatului şi nu permite o ordine corectă de judecare a cauzelor complexe, cu încălcarea dreptului la apărare.

La articolul 260 se modifică:

”(3) În cazul admiterii acţiunii, judecătorul sindic desemnează un lichidator judiciar de pe lista practicienilor în insolvenţă agreaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară.”

Practicienii în insolvenţă nu vor mai fi independenţi sub UNPIR, dacă vor fi sub autoritatea ASF, care a mai preluat CAFR (auditorii) să-i reglementeze.  Consultanţii fiscali sunt reglementaţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Un alt aspect pentru care trebuie să militeze avocaţii este dat de art. II  din OUG, unde se modifică art. 25 alin. (2) din OG nr. 89/2000. Independenţa Justiţiei, ca putere în stat, este afectată dacă fondurile sunt la dispoziţia Guvernului prin Ministerul Justiţiei. Acelaşi raţionament este valabil şi pentru art. V, VI şi VII.

Pentru art. VIII alin. (2) trebuie verificată legalitatea măsurii.

Daniel UdrescuPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.