Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Avocați Drept constituțional Jurisprudență ÎCCJ curentă Opinii SELECTED

Dreptul constituţional al cetăţeanului la ocrotirea sănătăţii

14 octombrie 2018 | Igor LĂCĂTUŞ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția a II-a Civilă, prin Decizia nr. 1837 din 7 decembrie 2017 a stabilit că argumentul unei instituţii publice a statului român, de a nu împlini dreptul constituţional al cetăţeanului la ocrotirea sănătăţii din lipsa banilor, nu poate fi primit, în condiţiile obligării corelative a cetăţeanului la plata necondiţionată către bugetul statului a asigurării de sănătate.

Prin Decizia nr. 81 din 24 februarie 2017, Curtea de Apel Suceava, Secţia a II-a Civilă a respins, ca nefondat, apelul declarat de reclamantul A. Rădăuţi împotriva Sentinţei civile nr. 355 din 17 octombrie 2016, pronunţată de Tribunalul Suceava, Secţia a II-a Civilă, intimată fiind pârâta C.A.S. Suceava. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Suceava sub nr. x/285/2016* la data de 21 septembrie 2016, reclamantul A. Rădăuţi a solicitat, în contradictoriu cu pârâta C.A.S. Suceava, ca prin hotărârea ce se va pronunţa obligarea pârâtei C.A.S. Suceava la plata sumei de 8.169.410 RON, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale realizate peste valoarea contractelor, încheiate în anii 2012, 2013, 2014, şi nedecontate de C.A.S. Suceava.

Având de judecat recursul declarat de A. Rădăuţi, Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că prevederea contractuală, potrivit căreia furnizorul trebuie să se încadreze în valoarea contractului, trebuie interpretată şi în concordanţă cu principiul reglementat de art. 970 alin. (2) Cod civil, de la 1864, respectiv art. 1272 actualul Cod civil, potrivit căruia, contractul valabil încheiat obligă nu numai la ceea ce este expres stipulat, dar şi la toate urmările pe care practicile statornicite între părţi, uzanţele, legea sau echitatea le dau contractului după natura lui.

Astfel, contractele încheiate între părţi nu pot fi analizate doar din perspectiva celor ce l-au încheiat, având o natură atipică, în sensul că beneficiarii finali ai contractelor, contracte pentru care statul a creat un cadru normativ special de reglementare, este cetăţeanul.

În acest context, instanța supremă a constatat că, instanţa de apel nu a avut în vedere nici prevederile art. 208, art. 217 şi art. 218 din Legea nr. 95/2006 potrivit cărora asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asiguraţi, iar pârâta, în calitatea ei de asigurător urmărind realizarea obiectivelor sistemului de asigurări sociale de sănătate, are obligaţia de a proteja egal, universal, echitabil şi nediscriminatoriu pe toţi asiguraţii faţă de costurile serviciilor medicale în caz de boală şi accident din prima zi până la vindecare.

Raportând activitatea desfăşurată de reclamantă la textele legale anterior menţionate, se observă că legiuitorul nu a impus o limită în garantarea de către stat a asistenţei de sănătate publică, întrucât nu se poate cunoaşte cu exactitate numărul de asiguraţi care vor solicita serviciile furnizorului şi deci valoarea acestor servicii.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Sub un alt aspect, Î.C.C.J. a constatat că Legea nr. 500/2002 a finanţelor publice stabileşte pe diversele sectoare de activitate ale societăţii, anumite limite de cheltuieli şi instituie condiţii imperative cu privire la executarea acestora. Dar, în acelaşi timp, se constată că, pe de o parte, aceeaşi lege prevede posibilitatea unor rectificări bugetare de suplimentare a cheltuielilor în anumite domenii, iar, pe de altă parte, argumentul unei instituţii publice a statului român, de a nu împlini dreptul constituţional al cetăţeanului la ocrotirea sănătăţii din lipsa banilor, nu poate fi primit, în condiţiile obligării corelative a cetăţeanului la plata necondiţionată către bugetul statului a asigurării de sănătate.

Prin norme constituţionale, art. 16 din Constituţia României, dar şi internaţionale art. 7 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art. 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este recunoscută egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi interzisă discriminarea sub orice formă s-ar manifesta aceasta.

Aplicat la speţă, cetăţeanul asigurat are dreptul la beneficiile ocrotirii sănătăţii, indiferent de momentul la care apare această nevoie la începutul anului, al trimestrului sau al lunii şi independent de depăşirea sau nu al unui prag valoric stabilit de statul român cu distribuitorul de servicii medicale.

A accepta împlinirea dreptului cetăţeanului până la momentul atingerii unui prag valoric, constituie vădit o discriminare a cetăţeanului care nu a avut „şansa” de a se îmbolnăvi în perioada acceptată la decontare.

Din această perspectivă, refuzul de a deconta serviciile medicale peste valoarea din contract, nu constituie decât aparent o sancţiune a încălcării unei clauze contractuale, fiind în realitate o încălcare a dreptului la ocrotirea sănătăţii a asiguratului.

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie în conformitate cu art. 497 coroborat cu art. 488 pct. 8 Cod procedură civilă, a admis recursul declarat de recurenta-reclamantă, a casat decizia recurată şi a trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă pentru soluţionarea cauzei în funcţie de obiectul cererii de chemare în judecată şi a temeiului de drept invocat şi în funcţie de acesta, aplicarea dispoziţiilor legale incidente.

În rejudecare Curtea de Apel Suceava a admis acțiunea reclamantului și a obligat pârâta să plătească suma de 8.169.410 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale realizate peste valoarea contractelor încheiate în anii 2012, 2013 şi 2014 şi nedecontate de C.A.S. Suceava. În prezent cauza se află în recurs la Î.C.C.J. în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior. (Decizia nr. 1837 din 7 decembrie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția a II-a Civilă).

Avocat Igor Lăcătuș

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership