Bianca Vlad: Avocatura in house înseamnă că vei înțelege mai bine și mai rapid despre cum funcționează un business
15 octombrie 2018 | Alina MATEI
Alina Matei: Multumesc, stimata doamna Bianca Vlad, Head of Legal ROMANIA HYPERMARCHE, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu cititorilor JURIDICE.ro. De ce ati ales sa urmati cursurile Facultatii de Drept?
Bianca Vlad: Spune-mi Bianca. Merci si eu pentru interesul acordat. Am ales Facultatea de Drept, pentru ca mi s-a parut ca meseria de avocat va fi una dinamica, cu noutati, ca nu ma voi plictisi si ca voi putea sa „realizez” lucruri. Alegerea Facultatii de Drept a fost luata pe ultima suta de metri, in clasa a XII-a, dupa ce ma pregatisem tot anul la matematica si economie pentru ASE, eu fiind in clasa de matematica – fizica. Si, de ce sa nu recunosc, m-a influentat si serialul „Ally Mcbeal”, care s-a dovedit ulterior a nu avea nicio legatura cu realitatile romanesti, dar care macar a conturat un standard in mintea mea.
Alina Matei: Cum de ai facut trecerea de la avocat, la avocat in house sau a fost vorba, mai degraba, de o adaptare din mers?
Bianca Vlad: Trecerea a fost brusca, pentru ca imi doream mai mult de la profesie si de la viata. Un alt fel de provocare. Pentru mine, viata de avocat de consultanta a fost utila, pentru ca mi-a format o rigoare si o coerenta in abordarea oricarui proiect. Am invatat multe si am inteles de ce este important sa structurezi ideile si etapele in rezolarea sau evidentierea unei anumite situatii.
Apoi, mi-am dorit sa ma exprim ca avocat mai mult, sa mi se permita sa fac mai multe si sa am o parere cu privire la abordarea unei situatii. La un moment dat, unul din partenerii cu care am colaborat – un om exceptional – mi-a dat un sfat si mi-a zis ca m-ar vedea ca si avocat in house, pentru ca as avea mai multa libertate de exprimare. Doresc sa ii multumesc, desi la acel moment nu am inteles foarte bine (probabil, se va recunoaste daca va citi aceste randuri). As dori sa precizez ca, la acel moment, o orientare catre industria din avocatura (anii 2010), era privita de multi avocati ca fiind un „down grade”. Asa cum eu insami am auzit: „Dupa ce te-ai chinuit atata cu invatatul si ai intrat la Barou, ai muncit nopti intregi pe la birou, sa renunti la acest drum ca sa te duci sa fii jurist?”, era vazuta pura nebunie! Chiar si o prietena buna mi-a zis acest lucru direct. Dar doresc sa le spun celor care citesc si care probabil se gandesc sa faca aceasta miscare strategica, ca nu este cazul sa simta ca renunta la ceva si ca, pur si simplu, este o alta modalitate de a practica dreptul – mai adaptat la situatii pe care le traiesti efectiv, mai real si ca poti vedea de foarte aproape efectele decizilor si muncii tale. Avocatura in house inseamna ca vei intelege mai bine si mai rapid despre cum functioneaza un business si ca toate „teoriile” isi vor gasi o aplicabilitate in lucruri concrete. Avantajul este ca vei putea avea o viziune de ansamblu asupra unei anumite situatii si ca opinia juridica pe care o vei emite se va funda pe businessul intreg. Nu vei putea sa rupi din context opinia juridica, se va coordona cu alt departament din societatea respectiva si va avea impact in grupul din care face societatea angajatoare.
Vei vedea ca ceea ce isi doreste „clientul” cand vine la firma de avocatura pentru consultanta, este un pic diferit de ceea ce multi avocati inteleg, si anume sa nu i se recite riscuri legale si sanctiuni enuntate de lege. Clientul doreste sa se sfatuiasca cu avocatul sau despre cum o anumita prevedere legala se aplica in afacerea sa, care este probabilitatea ca un anumit efect sa se produca si care ar fi consecintele care s-au produs in situatii similare. Toate aceste aspecte il vor ajuta sa ia „decizia de business”, luand in considerare si aceste riscuri ale unei afaceri.
Alina Matei: Ce inseamna pentru tine aceasta pozitie de Head of Legal ROMANIA HYPERMARCHE?
Bianca Vlad: O evolutie, din toate punctele de vedere, nu doar profesional. Am ocazia sa lucrez alaturi de CEO, de high management si sa inteleg viziunile business-ului cu privire la anumite situatii. Practic, modul de gandire capata o structura aparte, care te ajuta nu numai pe plan profesional, dar si plan personal. Lucrand cu oameni de specializari diferite, m-a ajutat sa imi cultiv felurite notiuni si sa imi diversific cunostintele in diverse domenii.
Pozitia mi-a permis sa imi organizez o echipa de persoane extraordinare, care sa aduca societatii un real aport profesional, dar si personal.
Alina Matei: Pentru a atinge obiective de performanta trebuie sa te asiguri ca lucrezi cu oameni intre care se stabileste o puternica legatura de respectare a regulilor. Cum ti-ai mobilizat echipa, pentru ca impreuna sa nu lasati nimic la voia intamplarii si a norocului?
Bianca Vlad: Cred ca e vorba de coordonarea energiilor si de compatibilitate, pe langa cunostintele de baza de drept. Am avut sansa si ocazia de a imi forma echipa in timp, ajungand azi la ceea ce eu numesc „o familie” si un suport real. Fara o echipa puternica, care sa imi fie alaturi in luarea deciziilor si cu care sa lucrez deschis si foarte aproape, aportul departamentului juridic nu ar fi atat de complex si complet.
Nu stiu daca este o reteta, dar, pe scurt, consider ca la noi inchegarea echipei se bazeaza pe transparenta, explicarea motivatiei din spate pentru abordarea unei probleme, schimbul de experienta, rabdarea si placerea de a lucra impreuna.
Alina Matei: Cum iti aloci timpul sau caror provocari le aloci cel mai mult timp?
Bianca Vlad: Imi plac provocarile si imi plac proiectele care sunt complexe, care presupun incitarea imaginatiei. Bineinteles ca nu tot timpul poti alege, pentru ca situatiile apar in mod neprevazut si trebuie sa le gasesti o rezolvare.
Alina Matei: Corporate, arbitraje, litigii, negocieri, achizitii – doar o parte din frumoasele probleme care se pot ivi – sunt in stransa legatură cu riscurile ce se pot ivi, aproape la tot pasul. Cum e acest ”mers pe sarma”?
Bianca Vlad: Fara o echipa cu care sa colaborezi cu incredere, nu s-ar reusi nimic. Echipa de legal este orientata catre rezolvare, indiferent de situatie, chiar de multe ori diferita de legal. Ceea ce incerc sa zic, este ca provocarile sunt diverse, sunt reale si rezolvarile la fel, le vezi efectele sub ochii tai si atunci orice opinie capata o veridicitate mai puternica, pentru ca oarecum „le traiesti pe pielea ta”.
Alina Matei: Care sunt situatiile/proiectele, care datorita gradului ridicat de intelegere a chestiunilor de drept si de transpunere in cuvinte cu claritate si precizie, fac ca un dosar de arbitraj de exemplu, sa para caz de scoala?
Bianca Vlad: Orice situatie are particularitatile ei, dupa cum ziceam, pentru ca, da, viata bate filmul. Nu are rost sa dau exemple. Dar plusul de valoare in rezolvarea oricarei situatii vine din colaborarea stransa si deschisa cu departamentele societatii.
Alina Matei: Ca Head of Legal ai griji ”juridice”, sa vezi lumina acolo unde e bezna totala. Dar de tine cine are, apropo de dezbaterea la care ai participat Securizarea juridica a personalului din ”Top Management”?
Bianca Vlad: In primul rand, cred ca mi-am castigat increderea conferita de managementul acestei societati si apoi echipa de legal, colegii mei de fiecare zi, pe care ma pot baza oricand. Eu simt ca putem discuta deschis si identifica cele mai bune solutii impreuna. Am credinta ca ma pot baza pe ei si ca suntem uniti prin valori si interese comune. In rest, este decizia sortii despre ce se poate intampla.
Alina Matei: In ce cheie trebuie privita legatura cu managementul de top in luarea deciziilor? Sau de aceea s-au inventat procedurile?
Bianca Vlad: Deciziile se iau prin consultare directa, argumentare si sustinere de pozitii. Procedurile te ajuta sa identifici rapid ce trebuie facut in situatii similare, sa evidentieze pasi de urmat pentru a preintampina efecte negative.
Alina Matei: Tehnologia, inteligenta artificiala avanseaza fara intrerupere, ca pionii de sah. Inteligenta artificiala nu poate fi tratata ca oamenii, adica ceea ce ar trebui sa fie, intrucat nu e niciun dubiu in ceea ce priveste perspicacitatea lor. Care este tendinta multinationalelor catre aceasta noua lume sau cateva defecte n-au omorat pe nimeni?
Bianca Vlad: Tehnologia este viitorul, dupa parere mea. Nu are rost sa ne ferim, pentru ca, intr-o forma sau alta, este peste tot si indirect interactionezi cu ea. Noi, la Cora, am imbratisat dezvoltarile tehnologice si am incercat sa introducem in comert cat de multe aspecte noi, de la comenzi online si delivery, la plata cu telefonul si, acum, noua aplicatie cora.ro. Bineinteles ca modul de implementare este diferit de cel al dezvoltarilor tehnologice in lume, nu se poate tine pasul cu viteza schimbarilor Tech, dar incercam sa dezvoltam si sa investim in acest sens.
Alina Matei: Cultura organizationala ROMANIA HYPERMARCHE cum ti-a influentat modul de lucru?
Bianca Vlad: Expunerea directa la tot felul de situatii si decizii as putea zice ca m-a ajutat sa imi customizez modul de gandire si de actiune.
Alina Matei: Care sunt cele mai importante valori pentru tine?
Bianca Vlad: Respectul si sinceritatea. Initiativa si munca de echipa. Motivatia si creativitatea. Bineinteles ca gruparea lor doua cate doua nu e intamplatoare. Pot sa declar ca toate acestea se regasesc la colegii mei de echipa.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.
Bianca Vlad: Pentru cei care doresc sa faca o schimbare de perspectiva, adica o mutare din avocatura in industrie, curaj, mergeti cu inima si mintea deschisa. Este minunat sa poti practica dreptul „la sursa”. Sa lucrezi aproape de oamenii direct impactati si cu care poti discuta efectele diverselor prevederi legale si in functie de care iti poti ajusta opinia.
Pentru avocati, incercati sa „umanizati” opinia acordata, sa intelegeti motivatia de business din spatele intrebarii clientului si sa va conectati cu modul de functionare al unui anumit proces, flux, afacere, astfel incat imaginatia de legal sa fie targetata la nevoia clientului.
Un ultim sfat ar fi sa lucrati in echipa, sa dezvoltati un sistem de incredere si valori comune care, in final, sa va ajute pe fiecare sa evoluati!
Alina Matei: Multumesc pentru ca ai stat de vorba cu mine.
Bianca Vlad: Cu mare drag, oricand.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro