Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Florin Iordache: Propunerile de modificare a legislației electorale venite din partea AEP sunt inoportune
15.10.2018 | JURIDICE.ro

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, a declarat, cu privire la propunerile de modificare a legislaţiei electorale avansate de Autoritatea Electorală Permanentă în raportul de activitate pe 2017, potrivit mediafax.ro: „Deocamdată, aceste propuneri care vin din partea AEP au ajuns la Comisia Juridică (din Camera Deputaţilor – n.r). Le vom analiza acolo, dar acum vorbind, la cald, să vii cu acele teze care înţeleg că vin din partea preşedintelui AEP, fără să te consulţi cu partidele politice, nu ştiu cu cine s-a consultat dumnealui şi au rezultat aceste teze, dar nu cred că este tocmai oportun. Eu cred că este important să discutăm aceste propuneri. Ca de fiecare dată înaintea alegerilor, există o comisie specială în care fiecare partid politic care vine şi îşi exprimă opinia. Dar să schimbăm dintr-o dată acum, ştiţi că am mai făcut acel experiment cu colegiile şi a trebuit să revenim pentru că a fost un experiment prost, să venim acum să spunem că alegem Camera într-un fel, Senatul în alt fel, tot felul de chichiţe din acestea pe care cineva, la ceas de seară, le-a gândit, cred că e … (…)

E foarte important să ştim în acest moment câţi cetăţeni români sunt în România şi câţi sunt în diaspora, putem discuta despre mărirea numărului parlamentarilor din diaspora. Dar să venim aşa, peste noapte, cu nişte propuneri care nu sunt viabile, nu cred că este o soluţie (…) Mă deranjează chestiunea cu minorităţile naţionale. Ne dorim ca minorităţile naţionale, altele decât minoritatea maghiară, să nu mai fie reprezentate în Parlament? Aşa cum vine acest raport şi aşa cum vin aceste teze ale dlui Barbu (preşedintele AEP – n.r.), cred că sunt inoportune.”

Declarațiile vin în contextul în care raportul privind activitatea Autorității Electorale Permanente pentru anul 2017 cuprinde o secțiune intitulată „Teze preliminare privind un Cod electoral” în care sunt descrise o serie de modificări ale legislației electorale precum elaborarea unui Cod electoral, alegerea diferenţiată a celor două Camere ale Parlamentului, scăderea numărului de deputaţi şi senatori, creşterea numărului de voturi necesar pentru alegerea reprezentanţilor minorităţilor naţionale în Camera Deputaţilor, scăderea pragului electoral pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi alegerea consiliilor locale şi judeţene, exercitarea dreptului de vot sub condiţia înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral, înlocuirea listelor de susţinători cu comitete de sprijin, modificarea componenţei birourilor electorale concomitent cu instituirea unui serviciu electoral naţional ca serviciu profesional, profesionalizarea reprezentanţilor partidelor politice în birourile electorale ale secţiilor de votare, utilizarea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal – SIMPV, etc.

:: Raportul AEP


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.