Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Impozitarea societăților pentru veniturile rezultate din serviciile digitale
17.10.2018 | Vlad BERCU

Secţiuni: Content, Corporate, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 367 din data de 10 octombrie 2018, a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de stabilire a normelor de impozitare a societăților în cazul unei prezențe digitale substanțiale [COM(2018) 147 final – 2018/0072 (CNS)]; propunerea de directivă a Consiliului privind un sistem comun de impozitare a serviciilor digitale pentru veniturile rezultate din furnizarea anumitor servicii digitale [COM(2018) 148 final – 2018/0073 (CNS)].

În data de 21 martie 2018, Comisia și-a prezentat pachetul legislativ pentru o reformă a normelor UE de impozitare a societăților în cazul activităților digitale în cadrul comunicării intitulate „A sosit momentul instituirii unui standard de impozitare modern, echitabil și eficient pentru economia digitală”.

Pachetul conține două directive ale Consiliului însoțite de o recomandare fără caracter obligatoriu referitoare la impozitarea societăților cu o prezență digitală substanțială:
– o directivă de stabilire a normelor și dispozițiilor aplicabile în cazul „prezenței digitale” (PE digitală), care urmărește reformarea normelor de impozitare a societăților, astfel încât profiturile să fie înregistrate și impozitate acolo unde societățile interacționează semnificativ cu utilizatorii prin intermediul canalelor digitale, și nu acolo unde acestea realizează profitul. Această directivă prevede o soluție în cadrul actualului sistem de impozitare a societăților, abordând probleme precum „unde se face impozitarea?” și „ce se impozitează?” în economia digitală;
– și doi propunerea adoptării unei directive privind un sistem comun de impozitare a serviciilor digitale pentru veniturile rezultate din furnizarea anumitor servicii digitale.

De asemenea a fost comunicată o recomandare statelor membre, însă neobligatorie: adaptarea de către statele membre a convențiilor de evitare a dublei impuneri pe care le-au încheiat cu jurisdicții din afara UE la dispozițiile din propunerea de directivă.

Per general, propunerea Comisiei constă în îmbinarea noilor directive cu modificări ale bazei fiscale consolidate comune a societăților (CCCTB), asigurând faptul că sistemele statelor membre de impozitare a societăților și CCCTB propusă includ norme care să răspundă provocării reprezentate de impozitarea economiei digitale

În acest sens, CESE consideră că întreaga economie este digitizată. Având în vedere evoluția rapidă a modelelor de afaceri, în special în domeniul serviciilor digitale, dezvoltarea sistemelor noastre de impozitare este de o importanță majoră. Economia digitizată depășește granițele, iar un cadru de impozitare actualizat în funcție de modelele de afaceri digitale este din ce în ce mai necesar.

De subliniat că actualele sisteme de impozitare a societăților din lume se bazează pe evaluarea profitului societăților care poate fi atribuit fiecărei jurisdicții relevante. Impozitarea ar trebui să se realizeze acolo unde este creată valoarea. Având în vederea dificultatea de a identifica locul unde apare profitul în cadrul lanțului valoric, este nevoie de găsirea unor principii universale privind modul de evaluare a locului unde este creată valoarea. Astfel de norme au fost dezvoltate în cadrul activității cuprinzătoare a Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), formulând principii de impozitare și definiții legate de modul în care se fixează prețurile bunurilor și serviciilor (normele privind prețurile de transfer) pentru societățile din cadrul unui grup comercial.

Urmează a se avea în vedere îngrijorarea CESE cu privire la faptul că, prin impozitarea cifrei de afaceri, alături de efectele negative în cascadă recunoscute explicit de Comisie, dezvoltarea serviciilor digitale și, în special a întreprinderilor nou-înființate, ar putea fi pusă în pericol. Efectul de cascadă apare atunci când serviciile sunt vândute de mai multe ori și impozitate de fiecare dată.

Asemenea, nu urmează a fi uitat că trebuie menținute și respectate condițiile de concurență echitabile în domeniul impozitării societăților ca fiind extrem de importante.

În concluzie: CESE salută faptul că Comisia adoptă inițiative în materie de impozitare a economiei digitale, dând un impuls suplimentar dezbaterilor internaționale prin furnizarea unui exemplu clar privind modul în care principiile actuale de impozitare pot fi transformate.

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti