Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Dreptul sanatatii, Flux informații, Legal Days, Sistemul judiciar, Universitaria

Ziua internațională a nevăzătorilor

15 octombrie 2018 | Cristian JURA, Alina GAJA
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

Ziua internațională a nevăzătorilor sau Ziua bastonului alb (International White Cane Day) este marcată, anual, la data de 15 octombrie. 

Sediul materiei: Această zi a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a „Zilei bastonului alb”, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964 și este marcată în întreaga lume pentru a recunoaște mișcarea persoanelor nevăzătoare de la dependență la participarea deplină în societate

Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei internaționale a nevăzătorilor, potrivit unui comunicatAnual, la 15 octombrie, este celebrată Ziua Internațională a Nevăzătorilor sau Ziua bastonului alb, care este sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere. În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii. Odată cu ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, România și-a asumat un proces de reformă care trebuie să schimbe fundamental modul în care este abordată persoana cu dizabilități. Este un proces dificil, care cu siguranță este departe de a se fi încheiat, însă ne dorim o societate incluzivă și suntem în permanență preocupați de identificarea soluțiilor care pot veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Numai în acest an, Guvernul a majorat de două ori valoarea sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilități (1 ianuarie și 1 iulie), iar în mod specific, pentru persoanele nevăzătoare, în noua Lege a pensiilor a fost redus stagiul de cotizare față de cel stabilit de lege pentru asigurații sistemului public de pensii. Suntem conștienți de faptul că încă sunt multe lucruri de făcut pentru a ușura viața persoanelor nevăzătoare din România, dar vă asigurăm că suntem preocupați în permanență să identificăm noi soluții care să vină în sprijinul dumneavoastră.

Membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, au dat publicității următorul comunicat: „La 15 octombrie, an de an, se celebrează Ziua internațională a nevăzătorilor sau Ziua bastonului alb.

În România trăiesc peste 110.000 de copii și adulți cu deficiențe oculare. Ca persoane cu nevoi speciale acestea sunt beneficiare ale reglementărilor constituționale și legale privind realizarea unei politici naționale de egalitate a șanselor, de prevenire și de tratament adecvat în vederea participării efective la viața comunității, respectând drepturile, libertățile și îndatoririle ce revin fiecăruia.

Folosim acest moment să reiterăm solicitarea noastră ca la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor, pe pagina de internet să fie instalate modulele și ghidurile de navigare pentru persoanele cu deficiențe severe de vedere, ca un prim pas pentru o facilă și deplină accesibilitate la justiție ca serviciu public.”

În România interesele persoanelor nevăzătoare sunt protejate de Asociația Nevăzătorilor din România. Începând de vineri, 12 octombrie 2018, Asociaţia Nevăzătorilor din România, structură naţională cu statut de utilitate publică, face parte din Consiliul Economic şi Social, ceea ce permite organizaţiei să se implice în mod direct în elaborarea propunerilor de acte normative şi să asigure astfel o reprezentare superioară a intereselor celor aproximativ 100.000 de persoane cu deficienţă vizuală din România.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică