Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Adrian Manole: Ne putem propune să ajungem într-atât de buni pe cât putem fi
17.10.2018 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Adrian Manole

Adrian Manole

Alina Matei: Mulțumesc, Adrian, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Cum se spune în limbă rusă: ”Rămas-bun București, bine te-am găsit Cluj-Napoca!”?

Adrian Manole: În traducere liberă și aproximativă: „Прощай Бухарест, добро пожаловать в Клуж”. Mulțumesc, Alina, pentru inițiativa acestui interviu!

Alina Matei: Deși puteam să apelez la Google ca să te impresionez (sau la Daria), am pus această întrebare, pentru că vreau să începem cu prezentul, un pic invers față de cum concep eu interviurile de obicei. Cum de te-ai mutat la Cluj-Napoca?

Adrian Manole: A fost o binevenită schimbare de viață, după 11 ani de creștere și formare în București.

Alina Matei: Ai avut de ales între mai multe oferte? Întreb, pentru că de obicei, după câțiva ani de profesat în alte orașe mari, țelul e, uneori, București-ul.

Adrian Manole: Nu știu dacă Bucureștiul este în continuare “țelul”. Există un fenomen pronunțat de migrație dinspre București către alte orașe ale țării, în principal către cele din Transilvania. Motivele sunt legate de calitatea precară și, totuși, scumpă a vieții din București.

Pentru piața serviciilor juridice, Bucureștiul este și va rămâne multă vreme orașul stindard al avocaturii din România, deși este de presupus că avantajul competițional față de alte orașe se va dilua încet, încet, pe măsură ce crește apetitul investițional pentru alte zone ale țării.

În ceea ce mă privește, am avut câteva oferte din Cluj și chiar oferte pentru a rămâne în București, dar alegerea a fost destul de simplă în final, atât în privința orașului, cât și în privința firmei de avocatură.

Alina Matei: Poziția de Senior Associate în cadrul ȘOMLEA & ASOCIAȚII ce înseamnă pentru tine și ce așteptări au partenerii de la tine?

Adrian Manole: La ȘOMLEA & ASOCIAȚII am găsit o organizare impecabilă, proiecte de anvergură și servicii juridice ireproșabile, calități confirmate și prin asocierea consolidată ce există de peste 10 ani cu ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII.

Poziția de Senior Associate mă motivează și mă responsabilizează deopotrivă și îmi doresc să pun umărul la consolidarea imaginii excelente pe care o are firma în Cluj Napoca și în Transilvania, acestea fiind și așteptările partenerilor.

Alina Matei: De ce ȘOMLEA & ASOCIAȚII?

Adrian Manole: Ar fi mai multe motive. În primul rând, a fost chimia din cadrul interviului. Am discutat mai bine de 2 ore, iar, la final, a fost clar pentru toți cei prezenți că va urma o colaborare. În al doilea rând, au fost litigiile și proiectele în care urma să fiu implicat. În limbajul specific locului, urma să mă ocup de chestii „faine”, fapt confirmat între timp. Nu în ultimul rând, mi-a plăcut modul profesionist în care se lucrează aici.  Nici vorbă să fie un pas înapoi față de București.

Alina Matei: Comparații cu București faci? De la firma de avocatură, până la sălile de cinema sau de la mâncare la curățenie.

Adrian Manole: Comparațiile sunt inerente, atât din perspectiva avocatului, cât și din perspectiva locuitorului. Piața avocaturii a fost o surpriză plăcută; contrar prejudecăților, la Cluj există avocatură de mare calitate.

Din perspectiva locuitorului, Clujul este un oraș plăcut, eficient și bine administrat. Te simți bine la Cluj. Mâncarea este bună, orașul e mai puțin poluat și încă sunt mai multe parcuri decât mall-uri.

Alina Matei: Domnul profesor Piperea sau domnul avocat Petre Piperea ce au spus când i-ai anunțat că pleci? Eu ți-aș fi interzis să pleci. Aduceam Clujul aici. 🙂

Adrian Manole: Clujul fiind la munte, a trebuit să merg eu la el. Când mi-am anunțat plecarea, dom’ profesor era în vacanță, așa că am scăpat ieftin, fără ample dezbateri. Petre Piperea, în schimb, mi-a înțeles motivațiile și s-a arătat nerăbdător să ne întâlnim în instanță, dar mai ales în afara ei. A zis că va prelua toate dosarele ce vor presupune deplasări la Cluj. A fost o despărțire cât se poate de corectă, așa cum și ar fi trebuit să fie după colaborarea foarte bună pe care am avut-o.

Alina Matei: Care a fost rolul acestora în formarea ta ca avocat?

Adrian Manole: N-au avut doar un rol, ci efectiv m-au format ca avocat. Mi-au influențat hotărâtor scrierea, vorbirea și gândirea. Legat de scriere, trebuie să știți că Petre Piperea are la loc de vază pe birou, sub Codul de procedură civilă,  Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române. E un revizor nemilos.

Dar de departe impactul cel mai mare asupra mea l-a avut Cătălin Antonache, al treilea fondator PIPEREA & ASOCIAȚII. Discuțiile, sfaturile și recomandările de carte primite de la Toni mi-au deschis de multe ori ochii minții, motiv pentru care îi mulțumesc.

Alina Matei: Am auzit că ești foarte bun litigist, cum spunem între noi. Ai un model de avocat? Cum te pregătești?

Adrian Manole: Foarte bun litigist? Doamna judecător în fața căreia am pledat săptămâna trecută s-ar putea să vă contrazică. Modelul meu de avocat sunt eu peste 10 ani, la fel cum peste 10 ani, modelul meu voi fi tot eu, dar peste alți 10 ani. Despre acest „model” am aflat din discursul lui Matthew McConaughey de acceptare a premiului Oscar pentru rolul din Dallas Buyers Club.

Morala e că nu putem retrăi viețile altora, dar ne putem propune să ajungem într-atât de buni pe cât putem fi, astfel încât trecerea anilor să nu fie zadarnică. Asta nu înseamnă, însă, că nu sunt atent la cele petrecute în jur. Din orice ședință de judecată ai ce învăța, dacă ai urechi să asculți și ochi să vezi.

În fața judecătorului, încerc să nu repet ce am scris deja în actele depuse. Dacă fac asta, fie nu am încredere în capacitatea judecătorului de a înțelege ce am scris, fie nu am încredere în capacitatea mea de a scrie, astfel încât să înțeleagă judecătorul. Niciuna dintre ipoteze nu mă avantajează.

Alina Matei: Cum ai găsit instanțele din Cluj? Vreo deosebire față de cele din București? De obicei, în instanțele din alte orașe se simte o oarecare camaraderie, ceea ce e un lucru foarte bun.

Adrian Manole: Am găsit instanțele destul de ușor, toate 4 au sediul în aceeași clădire. 🙂

Lăsând la o parte gluma, marea deosebire față de instanțele din București este că la Cluj ai acces on-line la actele din dosarele tuturor instanțelor din circumscripția Curții de Apel Cluj, iar astfel ai posibilitatea să cunoști imediat despre orice act sau înscris nou de la dosar, fără a fi nevoie de o deplasare la arhivă sau chiar la termenul de judecată.

Este cea mai bună dovadă de respect față de actul de justiție, precum și față de timpul și activitatea tuturor celor implicați: judecători, grefieri, avocați, părți. Pur și simplu, sunt eliminate 95% dintre cazurile clasice de amânare „pentru a lua cunoștință de…”, sunt eliminate cozile interminabile de la arhive pentru studiul sau fotocopierea dosarelor, iar dosarele de instanță arată mult mai bine, pentru că nu sunt răsfoite de zeci de ori de către toate părțile din dosar doar pentru a constata că nu s-a depus nimic nou și că procedura de citare este legal îndeplinită.

De asemenea, am fost plăcut surprins să aflu că la Cluj există împuterniciri avocațiale în format electronic. Așadar, dovada calității de reprezentant se poate face și fără ca judecătorul să deslușească caligrafia avocatului.

Alina Matei: Dacă ar fi să retrăiești o clipă, care ar fi aceea?

Adrian Manole: Clipa primilor pași făcuți.

Alina Matei: A rămas ceva UNTOLD în acest interviu? Da. Mi-am adus aminte. Sper că nu ai de gând să îi bagi în cap Mirelei să vină la Cluj-Napoca.

Adrian Manole: A rămas ceva UNTOLD, chiar NEVERSEA: pentru ambele festivaluri ȘOMLEA & ASOCIAȚII și ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII oferă asistență juridică. Sunt printre cei mai „zgomotoși” clienți.

Cât despre Mirela, sigur va veni la Cluj, cel puțin în vizită.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Adrian Manole: Să citească JURIDICE, dar și nejuridice.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Adrian Manole: Și eu îți mulțumesc, a fost o plăcere.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti