Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției. UPDATE: Aprobarea Ordonanței
23.12.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial nr. 1024 din 19 decembrie 2019, a fost publicată Legea nr. 239/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Ordonanța a fost aprobată cu modificarea termenului de aplicare a anumitor dispoziții noi. Astfel:

1. Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022, și nu 1 ianuarie 2020. Aceste prevederi se referă la pensia de serviciu a judecătorilor, procurorilor, magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistraților-asistenți de la Curtea Constituțională și personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștilor judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi.

2. Dispozițiile privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021, (și nu 2020). În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2020 (și nu 2019) inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.

3. În cauzele penale, dispozițiile privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanță începând cu data de 1 ianuarie 2021 (și nu 2020). Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanță începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2020 (și nu 2019) inclusiv se judecă în complet format din 2 judecători.

***

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 874 din data de 16 octombrie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Prezenta OUG va opera modificări asupra următoarelor acte normative:

1. Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor
– Pentru promovarea sau participarea la concursurile pentru ocuparea funcției într-o instanță/parchet imediat superior celei ce activează, s-a redus termenul de vechime în funcția de judecător sau procuror, care trebuie împlinit pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe ÎCCJ – de la 18 ani la 10 ani.
– Condiții noi introduse pentru procurorii care doresc să fie promovați în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ: procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
– Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă ÎCCJ poate fi dispusă cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori.

2.  Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
– Ministrul justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare de către procurori. Cercetarea disciplinară se efectuează de Inspecția Judiciară, prevederile prezentei secțiuni fiind aplicabile în mod corespunzător (introdus prin alin. (31) la art. 44 din Lege)
– au fost introduse noi completări în ce privește procedura de sesizare a încălcărilor disciplinare de către magistrați – a se vedea art. 55.

3. Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
– Apelurile și recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.
* Potrivit OUG nr. 92/2018, în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanță începând cu 1 ianuarie 2020. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanță începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, se judecă în complet format din 2 judecători.
– Pentru a fi numiți în cadrul DIICOT, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 10 ani (anterior fusese 8 ani) în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma interviului organizat de către comisia constituită în acest scop.
– Pentru a fi numiți în cadrul DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani (anterior fusese 8 ani) vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
– La art. 882 se adaugă alin. (5): Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii.

Pentru mai multe detalii a se vedea linkul către OUG nr. 92/2018.

Intrare în vigoare: 16 octombrie 2018.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.