Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției. UPDATE: Aprobarea Ordonanței


23.12.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Lege 9, Monitorul Oficial al României, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 1024 din 19 decembrie 2019, a fost publicată Legea nr. 239/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Ordonanța a fost aprobată cu modificarea termenului de aplicare a anumitor dispoziții noi. Astfel:

1. Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022, și nu 1 ianuarie 2020. Aceste prevederi se referă la pensia de serviciu a judecătorilor, procurorilor, magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistraților-asistenți de la Curtea Constituțională și personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștilor judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi.

2. Dispozițiile privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021, (și nu 2020). În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2020 (și nu 2019) inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.

3. În cauzele penale, dispozițiile privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanță începând cu data de 1 ianuarie 2021 (și nu 2020). Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanță începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2020 (și nu 2019) inclusiv se judecă în complet format din 2 judecători.

***

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 874 din data de 16 octombrie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Prezenta OUG va opera modificări asupra următoarelor acte normative:

1. Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor
– Pentru promovarea sau participarea la concursurile pentru ocuparea funcției într-o instanță/parchet imediat superior celei ce activează, s-a redus termenul de vechime în funcția de judecător sau procuror, care trebuie împlinit pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe ÎCCJ – de la 18 ani la 10 ani.
– Condiții noi introduse pentru procurorii care doresc să fie promovați în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ: procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
– Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă ÎCCJ poate fi dispusă cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori.

2.  Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
– Ministrul justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare de către procurori. Cercetarea disciplinară se efectuează de Inspecția Judiciară, prevederile prezentei secțiuni fiind aplicabile în mod corespunzător (introdus prin alin. (31) la art. 44 din Lege)
– au fost introduse noi completări în ce privește procedura de sesizare a încălcărilor disciplinare de către magistrați – a se vedea art. 55.

3. Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
– Apelurile și recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.
* Potrivit OUG nr. 92/2018, în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanță începând cu 1 ianuarie 2020. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanță începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, se judecă în complet format din 2 judecători.
– Pentru a fi numiți în cadrul DIICOT, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 10 ani (anterior fusese 8 ani) în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma interviului organizat de către comisia constituită în acest scop.
– Pentru a fi numiți în cadrul DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani (anterior fusese 8 ani) vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
– La art. 882 se adaugă alin. (5): Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii.

Pentru mai multe detalii a se vedea linkul către OUG nr. 92/2018.

Intrare în vigoare: 16 octombrie 2018.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti