Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Comunicarea deciziei de concediere salariatului
01.11.2018 | Lucian POENARU

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Poenaru

Lucian Poenaru

Cred că problema cea mai mare este că salariații nu vor să primească decizia de concediere și nu o primesc la momentul la care se comunică personal, sub semnătură de primire. Nu putem să îi învinovățim pe salariați. Este acel moment în care supărarea lor că le-a fost emisă decizia de concediere întrece orice act de procedură și nu îi mai interesează că nu semnează de primire, să se descurce angajatorul. Și atunci angajatorul trebuie să se descurce prin modalitățile prevăzute de legea generală, de Codul de procedură în special, și anume să i se comunice, să avem o confirmare de primire, astfel încât, de la acel moment, să își producă efectele. Chiar de la acel moment încetează contractul de muncă, bineînțeles, și cu respectarea preavizului care, teoretic, ar trebui să fie emis anterior deciziei de concediere.

Și aici practica a fost amuzantă la un moment dat, stabilind că în cuprinsul deciziei de concediere, pe de o parte, încetează la momentul respectiv și, pe de altă parte, că începe să curgă și termenul de preaviz. Ori lucrurile sunt cunoscute și tranșate în practică, în ceea ce privește preavizul. În primul rând, trebuie să existe. Important este chiar să beneficieze de acel termen de preaviz de cel puțin 20 de zile, nu să menționăm, în mod expres, în cuprinsul deciziei de concediere.

Faptul că facem referire la termenul de preaviz sau nu facem este mai puțin important, atâta timp cât salariatul chiar a avut un preaviz efectiv. Deci, legat de comunicare, cam acestea ar fi problemele. Am observat că, mai nou, se acceptă chiar și comunicările prin curier, astfel încât să existe o modalitate prin care să probăm că a ajuns la cunoștința salariatului, prin poșta electronică. Bineînțeles, executorul judecătoresc rămâne cea mai utilă modalitate de comunicare atâta timp cât are posibilitatea chiar să afișeze, în cazul în care refuză primirea sau nu este găsit, afișează la ușa acestuia, astfel încât se poate considera că, de la acel moment, începe să producă efecte decizia de concediere. Adică are loc comunicarea, astfel încât să producă efecte.

Avocat dr. Lucian Poenaru
Partner RIZOIU & POENARU

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Decizia de concediere imbatabilă”, ediția 220organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti