« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Corelaţia perfectă a deciziei de concediere imbatabile
31.10.2018 | Gabriel ULUITU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Gabriel Uluitu

Gabriel Uluitu

Este necesar să existe o corelație perfectă pentru a avea o decizie de concediere imbatabilă, însă cuvintele au relevanța corespunzătoare experienței noastre practice și aș vedea un ideal al manifestării situației, din perspectiva angajatorului, adică o decizie imbatabilă numai în condițiile în care există o perfectă conformitate, o perfectă corelare între aceste trei elemente, și anume: situația de fapt care a justificat măsura concedierii să se reflecte în mod corespunzător în conținutul deciziei de concediere, să fie o suprapunere perfectă între ceea ce l-a determinat pe angajator să recurgă la această măsură și descrierea acestei situații, iar al treilea element este deplina corespondență și deplina respectare a prevederilor legale aplicabile ipotezei respective. Fie că este vorba de o concediere pentru motive care țin de persoana salariatului, fie că este vorba de o concediere pentru motive străine de persoana salariatului, practica ne-a arătat că există – în ciuda reflexului de a nega acest lucru – decizii de concediere care îl conving pe fostul salariat să nu acționeze, fie că este greu de probat contrariul, fie că, într-adevăr, sunt îndeplinite aceste cerințe cumulativ pentru a nu avea o perspectivă favorabilă în instanță.

Dar am întâlnit și altceva în practică: o decizie de concediere urmată de o contestare a ei, făcută în așa fel contestația, încât să-l convingă pe angajator să ia măsurile necesare pentru a reveni asupra efectelor deciziei. Ambele situații sunt posibile, eu le-am trăit și dintr-o postură și din cealaltă – mă refer aici la tipul de client pe care îl reprezentam. Elementele comune deciziei de concediere, firește, mergând pe reglementările din art. 62, art. 76 și art. 252 alin. (2) Codul muncii referitor la decizia de sancționare disciplinară vizează, în esență, următoarele chestiuni fundamentale: motivarea în fapt, motivarea în drept, indicarea termenului în care decizia poate fi contestată și respectiv indicarea instanței la care decizia poate fi contestată.

Aceste patru elemente sunt elementele comune, firul roșu care urmează orice act al angajatorului, orice decizie de concediere. Un lucru aș vrea să precizez: operațiunea concedierii, pe de o parte, și decizia de concediere, pe de altă parte, evident nu se suprapun. Concedierea în sine, ca procedură, ca succesiune de împrejurări și acte, este cadrul, este situația care presupune un interval de timp – uneori semnificativ, dacă ne gândim la o concediere colectivă – care se finalizează formal și obligatoriu, în măsura în care nu poate fi evitată concedierea, cu emiterea de către angajator a deciziei de concediere.

Din acest motiv – și aici stă gravitatea lucrurilor – practic, în decizia de concediere se vor condensa toate elementele care s-au manifestat în intervalul corespunzător parcurgerii procedurii de concediere, indiferent că ne raportăm la una sau la alta dintre situațiile prevăzute de Codul muncii. Din cauza acestui imperativ, datorită motivului că angajatorul trebuie să sintetizeze și să evoce în mod corespunzător în decizie toate elementele corespunzătoare concedierii, apar și dificultăți în redactarea acestei decizii.

Tot practica ne arată că, în 2018, spre toamnă, cum suntem noi acum – deci la mai bine de 15 ani de la intrarea în vigoare a Codului, cu bunele și cu relele lui – sunt probleme majore, sunt neclarități, sunt dificultăți, stângăcii, în ceea ce privește activitatea angajatorilor sub acest aspect. Și ele au o reflectare corespunzătoare în activitatea instanțelor judecătorești, cu decizii anulate la primul termen numai pe chestiuni de procedură, de formalism.

Avocat conf. univ. dr. Gabriel Uluitu
Of Counsel SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Decizia de concediere imbatabilă”, ediția 220organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD