Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul (UE) 2018/1542 privind măsuri restrictive împotriva utilizării armelor chimice


18.10.2018 | Elena ALBU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 259/12 din 16 octombrie 2018 a fost publicat Regulamentu (UE) 2018/1542 al Consiliului din 15 octombrie 2018 privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice.

La 22 martie 2018, Consiliul European a concluzionat că utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricăror substanțe chimice toxice ca arme în orice circumstanțe, este complet inacceptabilă, trebuie să fie condamnată sistematic și riguros și constituie o amenințare la adresa securității pentru noi toți. La 28 iunie 2018, Consiliul European a solicitat adoptarea cât mai curând posibil a unui nou regim al Uniunii de măsuri restrictive pentru a combate utilizarea și proliferarea armelor chimice.

La 15 octombrie 2018, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2018/1544 privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice. Decizia (PESC) 2018/1544 prevede restricții de călătorie și înghețarea fondurilor și a resurselor economice ale anumitor persoane, entități sau organisme care sunt responsabile de fabricarea sau utilizarea armelor chimice sau participarea la pregătiri în vederea utilizării armelor chimice, care oferă sprijin financiar, tehnic sau material pentru astfel de activități sau care sunt implicate în alt mod în astfel de activități, precum și a celor care sprijină sau încurajează astfel de activități. Aceste persoane, entități și organisme figurează pe lista din anexa la Decizia (PESC) 2018/1544.

Pentru a pune în aplicare anumite dispoziții ale Deciziei (PESC) 2018/1544 sunt necesare măsuri suplimentare ale Uniunii.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Comisia Europeană ar trebui să prezinte o propunere de regulament privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice.

Prezentul regulament sprijină Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, precum și cadrul internațional privind proliferarea armelor chimice: Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armele chimice și distrugerea acestora (denumită în continuare „CWC”), Decizia Conferinței statelor părți la CWC privind amenințarea cu utilizarea armelor chimice, adoptată la 27 iunie 2018, Grupul Australia, „Inițiativa de securitate împotriva proliferării” și Parteneriatul internațional împotriva impunității pentru utilizarea armelor chimice. Prezentul regulament sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a rezoluțiilor relevante ale CSONU, în special a rezoluțiilor 1540 (2004), 2118 (2013), 2209 (2015), 2235 (2015) și 2325 (2016).

Prezentul regulament contribuie la eforturile Uniunii de a combate proliferarea și utilizarea armelor chimice și la eforturile Uniunii de a sprijini Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și secretariatul tehnic al acesteia. Sfera armelor chimice menționată în prezentul regulament se bazează pe sfera și definiția prevăzute în CWC.

Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și principiile consacrate în special în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, mai ales, dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, precum și dreptul la protecția datelor cu caracter personal. Prezentul regulament ar trebui aplicat în conformitate cu aceste drepturi.

Competența de stabilire și modificare a listei conținută în anexa I la prezentul regulament ar trebui să fie exercitată de Consiliu în scopul de a asigura coerența cu procesul de stabilire, modificare și revizuire a anexei la Decizia (PESC) 2018/1544.

Pentru punerea în aplicare a prezentului regulament și pentru asigurarea unui nivel maxim de securitate juridică în Uniune, ar trebui făcute publice numele și alte date relevante ale persoanelor fizice și juridice, entităților și organismelor ale căror fonduri și resurse economice trebuie înghețate în conformitate cu prezentul regulament. Orice prelucrare a datelor cu caracter personal ar trebui să respecte Regulamentul (UE) 2016/679 și Regulamentul (CE) nr. 45/2001 ale Parlamentului European și ale Consiliului.

Statele membre și Comisia ar trebui să își comunice reciproc măsurile luate în temeiul prezentului regulament și alte informații relevante de care dispun în legătură cu prezentul regulament.

Statele membre ar trebui să stabilească norme privind sancțiunile aplicabile în cazul încălcării dispozițiilor prezentului regulament și să se asigure că acestea sunt puse în aplicare. Sancțiunile în cauză ar trebui să fie eficace, proporționale și disuasive.

Prezentul regulament intră în vigoare la 16 octombrie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro