« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (PESC) 2018/1544 a Consiliului privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice
18.10.2018 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 259/25 din 16 octombrie 2018 a fost publicată Decizia (PESC) 2018/1544 a Consiliului din 15 octombrie 2018 privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice.

Uniunea Europeană sprijină tratatele și regimurile internaționale de dezarmare, neproliferare și control al armamentelor.

Uniunea sprijină punerea în aplicare efectivă a Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice și distrugerea acestora (denumită în continuare „CWC”) și universalizarea acesteia, și subliniază sprijinul său pentru Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și secretariatul tehnic al acesteia și importanța acesteia. Uniunea condamnă cu fermitate proliferarea și utilizarea armelor chimice oriunde, de către oricine și în orice situație. Pentru a sprijini interzicerea prevăzută de CWC vizând utilizarea armelor chimice, care reprezintă o amenințare gravă la adresa securității internaționale, Uniunea consideră că este necesar să se ia măsuri specifice împotriva celor care recurg la astfel de arme sau care contribuie la dezvoltarea sau utilizarea acestora. Uniunea se angajează să contribuie la identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor, entităților, grupurilor sau guvernelor responsabile de utilizarea armelor chimice, precum și a celor care sprijină sau încurajează astfel de activități. Este la fel de important să se abordeze etapele pregătitoare înainte de utilizare, cum ar fi dezvoltarea, producția, achiziționarea, transferul și stocarea de arme chimice.

În acest sens, Uniunea și-a exprimat sprijinul pentru Decizia Conferinței statelor părți la CWC privind amenințarea cu utilizarea armelor chimice, adoptată la 27 iunie 2018.

Uniunea și statele sale membre sprijină alte inițiative internaționale care au drept obiectiv abordarea amenințării armelor chimice, precum Grupul Australia care, prin coordonarea și armonizarea măsurilor naționale de control al exporturilor, sprijină îndeplinirea obligațiilor în temeiul CWC și al Convenției privind armele biologice și toxice, precum și „Inițiativa de securitate împotriva proliferării” și Parteneriatul internațional împotriva impunității pentru utilizarea armelor chimice. Uniunea și statele sale membre sprijină și punerea în aplicare a rezoluțiilor relevante ale CSONU, în special a rezoluțiilor 1540 (2004), 2118 (2013), 2209 (2015), 2235 (2015) și 2325 (2016).

În martie 2018, Consiliul European a concluzionat că utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricărei substanțe chimice toxice ca armă în orice circumstanță, este complet inacceptabilă, trebuie să fie condamnată în mod sistematic și riguros și constituie o amenințare la adresa securității pentru noi toți. La 28 iunie 2018, Consiliul European a solicitat adoptarea cât mai curând posibil a unui nou regim al UE de măsuri restrictive pentru a aborda utilizarea și proliferarea armelor chimice.

Prezenta decizie contribuie la eforturile Uniunii de a combate proliferarea și utilizarea armelor chimice. Domeniul de aplicare, precum și definiția armelor chimice la care se referă prezenta decizie ar trebui să coincidă cu cele prevăzute în CWC.

Sunt necesare acțiuni suplimentare din partea Uniunii pentru punerea în aplicare a anumitor măsuri.

Prezenta decizie intră în vigoare la 16 octombrie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.