Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Activitate parchete – 15-19 octombrie 2018
19.10.2018 | JURIDICE.ro

I. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ. Trafic de substanțe și produse toxice. Percheziții.

Miercuri, 17 octombrie 2018, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație – Secția de urmărire penală și criminalistică au coordonat un număr de 14 percheziții domiciliare la locuințele unor persoane cercetate pentru infracțiuni de trafic de substanțe și produse toxice. Perchezițiile sunt efectuate de către polițiști din cadrul IGPR – Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și au loc în municipiul București, precum și pe raza județelor Cluj, Alba, Bihor și Maramureș.

Din materialul probator administrat până în prezent au rezultat indicii temeinice conform cărora persoanele vizate ar desfășura activități ilegale de comercializare către publicul larg, prin intermediul internetului, dar și în alte moduri, de substanțe și amestecuri chimice cu proprietăți toxice și periculoase, în special substanța chimică Nicotină (CAS nr. 54 – 11 – 5) în stare pură 99,9% (999,9mg/ml), dar și în concentrații ridicate (peste 100 mg/ml), precum și alte produse în amestec (lichide), care conțin diferite substanțe chimice, printre care nicotină, propilenglicol, glicerină vegetală, arome etc.

Aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: Sursa : www.mpublic.ro

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA-Timișoara. Control judiciar, luare de mită, trafic de influență. Control judiciar.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 712/VIII/3 din 14 septembrie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei G.L., la data faptei șefă a Serviciului de Informații Fiscale din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Timiș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, și în stare de libertate, a inculpaților G. S. și G.H.I. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 septembrie 2018, inculpata G.L., în calitatea menționată mai sus, a primit de la reprezentantul unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 3.000 lei în legătură cu îndeplinirea sau urgentarea îndeplinirii unor activități ce țin de atribuțiile sale de serviciu, respectiv înregistrarea unor societăți comerciale în scop de TVA. Banii respectivi au fost remiși inculpatei chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Timiș, la scurt timp aceasta fiind reținută de procurorii anticorupție.

De la același martor, în perioada 2016 – 2018, inculpații G.H. și G.S. au pretins și primit, în mai multe tranșe, sumele de 106.800 de lei respectiv 96.800 de lei, pretinzând că își vor exercita influența asupra unor funcționari din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara. Scopul acestor demersuri era acela a se amâna sau stopa controalele demarate de organele fiscale la anumite societăți comerciale și de a nu se constata existența unor eventuale infracțiuni de evaziune fiscală.

În cauză s-au instituit măsuri asigurătorii în ceea ce-i privește pe inculpații G.S. și G.H.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, inculpata G.S, a mai fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la tentativă de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind condamnată la o pedeapsă cu suspendare.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

2. DNA-Timișoara. Luare de mită, trafic de influență. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 octombrie 2018, a inculpatului P. E. S., medic primar, șeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara (angajat ca personal contractual civil), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită (2 fapte)
trafic de influență (2 fapte).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial). Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul P. E. S., care:
– în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a „solicitanților”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave),
– acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile,
– întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate.

Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziție, membrii comisiei declarau persoanele respective ”apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.

În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani.

În același context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul P.E.S., în calitatea menționată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro și 2.000 lei.
De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă clasarea acestora din motive medicale.

Inculpatului P. E. S. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 18 octombrie 2018, inculpatul P. E. S. a fost prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

3. DNA. Luare de mită. Trimitere în judecată, control judiciar.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 438/VIII/3 din 17 mai 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei B.P.E., la data faptelor judecător în cadrul Tribunalului București, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul judecării a două dosare penale ce priveau săvârșirea unor infracțiuni săvârșite cu violență (tentativă de omor calificat, șantaj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice), inculpata a primit, în perioada iunie 2009 – februarie 2010, prin intermediari, de la mai multe persoane (inculpați și rude ale unora dintre inculpații vizați de cercetarea judecătorească), suma totală de 63.000 de euro.

Astfel, în legătură cu o cauză penală pe care inculpata a avut-o spre judecată, aceasta a primit suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu și alți 30.000 de euro pentru a dispune pronunțarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei față de toți cei nouă inculpați judecați.
În legătură cu o a doua cauză penală pe care inculpata a avut-o spre judecată, aceasta a primit suma de 8.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu și alți 15.000 de euro pentru a dispune pronunțarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei față de patru din cei cinci inculpați judecați; cu privire la cel de-al cincilea inculpat, deși minor la data săvârșirii infracțiunii pentru care a fost judecat, inculpata a pronunțat o pedeapsă cu executare efectivă a pedepsei, deoarece tatăl acestuia a refuzat să plătească suma solicitată de magistrat.

Ulterior, în ambele cauze magistrații Curții de Apel București au admis apelurile parchetului și au pronunțat pedepse cu executare față de autorii infracțiunilor de tentativă de omor calificat, pedepse cuprinse între 5 și 8 ani.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile aflate în posesia ori proprietatea inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

***

III. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT-Vrancea. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane. Percheziții.

La data de 16 octombrie 2018, în cadrul unei echipe comune de anchetă între autorităţile judiciare din Romania şi Regatul Unit al Marii Britanii, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Vrancea au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare pe raza judeţului Vrancea, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

Concomitent, în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2018, Unitatea de Sclavie Modernă a Poliţiei Metropolitane din Londra a desfăşurat 8 percheziţii la imobilele utilizate de către membrii grupurilor infracţionale din capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015-2018, un număr de 12 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop racolarea de persoane cu posibilităţi financiare reduse, pe care le-a transportat în Marea Britanie unde au fost angajate ca personal necalificat în domeniul construcţiilor civile.

Astfel, membrii grupului au racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie, le-au obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupului au obținut în ultimii 2-3 ani suma de cca. 210.000 lire sterline.

În fapt, membrii grupului infracțional au intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, oferindu-le salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal.

De asemenea, victimele au fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă.

În urma perchezițiilor, au fost găsite şi indisponibilizate 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri și telefoane mobile, precum și documente și carduri bancare emise de către autoritățile din Marea Britanie.

Conform legislației române, suspecţii sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar, conform legislației britanice, pentru săvârșirea infracțiunii de sclavie modernă.

În urma acţiunii desfăşurate de către autorităţile judiciare din România şi Regatul Unit al Marii Britanii, au fost depistate 4 persoane pe raza județului Vrancea şi 8 persoane pe teritoriul Angliei, respectiv Londra.

La locaţiile percheziţionate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse în NRM (mecanismul de referinţă a victimelor traficului de persoane).

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă denumită Operaţiunea Cardinas (2016-2018).

Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

La acțiune au participat polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea.

Secţia Consulară a Ambasadei României la Londra a susţinut acţiunea, asigurând emiterea documentelor provizorii pentru cei care nu deţineau astfel de acte.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro


Aflaţi mai mult despre , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.