Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

TUE. e-Curia” va deveni modalitatea exclusivă de schimb de documente judiciare între reprezentanții părților și Tribunal începând cu 1 decembrie 2018
17.10.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 17 octombrie 2018, Tribunalul Uniunii Europene a informat că „e-Curia” va deveni modalitatea exclusivă de schimb de documente judiciare între reprezentanții părților și Tribunal începând cu 1 decembrie 2018 potrivit unui comunicat. Această evoluție urmărește să valorifice la maximum caracterul imediat al comunicațiilor dematerializate și să optimizeze gestionarea cauzelor.

Aplicația informatică „e-Curia”, comună Curții de Justiție și Tribunalului, permite depunerea și notificarea actelor de procedură pe cale electronică.

De la lansarea sa în noiembrie 2011, această modalitate de transmitere a cunoscut un succes notabil atestat prin creșterea numărului de conturi de acces (actualmente 4 230) și prin majorarea procentului depunerilor efectuate prin e-Curia (83 % în 2017, la Tribunal).

Feedbackul pozitiv primit de la utilizatori (avocați și agenți), beneficiile rezultate din caracterul imediat al schimburilor pe cale electronică și creșterea eficacității ca urmare a abandonării gestionării unor formate mixte (pe hârtie și digitale) au determinat Tribunalul să continue procesul de dematerializare a procedurilor sale.

Necesitatea de a oferi un cadru legal acestei evoluții a determinat Tribunalul să adopte, la 11 iulie 2018, modificări ale Regulamentului de procedură și o nouă decizie referitoare la depunerea și la notificarea de acte de procedură prin intermediul aplicației e-Curia.

Aceste modificări și această decizie, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 25 septembrie 2018[1], vor face din e-Curia modalitatea unică de schimb de documente între părți și Tribunal începând cu 1 decembrie 2018. Această evoluție privește toate părțile (reclamanți, pârâți și intervenienți) și toate tipurile de procedură, inclusiv procedurile urgente, existând totodată anumite excepții în vederea respectării principiului accesului la justiție (în special în cazul în care utilizarea e-Curia este imposibilă din punct de vedere tehnic sau în cazul în care se solicită asistență judiciară de o persoană care nu este reprezentată de un avocat).

În perspectiva viitoarei intrări în vigoare a acestei evoluții, avocații și agenții care nu dispun încă de un cont de acces la e-Curia sunt invitați să solicite crearea unuia prin intermediul formularului de cerere de deschidere a unui cont. Informațiile referitoare la e-Curia figurează pe site-ul Curții de Justiție a Uniunii Europene.


[1] Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului și Decizia Tribunalului din 11 iulie 2018 referitoare la depunerea și la notificarea de acte de procedură prin intermediul aplicației e-Curia (JO 2018, L 240, p. 68 și p. 72).


Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti