Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

TUE. e-Curia” va deveni modalitatea exclusivă de schimb de documente judiciare între reprezentanții părților și Tribunal începând cu 1 decembrie 2018
17.10.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Miercuri, 17 octombrie 2018, Tribunalul Uniunii Europene a informat că „e-Curia” va deveni modalitatea exclusivă de schimb de documente judiciare între reprezentanții părților și Tribunal începând cu 1 decembrie 2018 potrivit unui comunicat. Această evoluție urmărește să valorifice la maximum caracterul imediat al comunicațiilor dematerializate și să optimizeze gestionarea cauzelor.

Aplicația informatică „e-Curia”, comună Curții de Justiție și Tribunalului, permite depunerea și notificarea actelor de procedură pe cale electronică.

De la lansarea sa în noiembrie 2011, această modalitate de transmitere a cunoscut un succes notabil atestat prin creșterea numărului de conturi de acces (actualmente 4 230) și prin majorarea procentului depunerilor efectuate prin e-Curia (83 % în 2017, la Tribunal).

Feedbackul pozitiv primit de la utilizatori (avocați și agenți), beneficiile rezultate din caracterul imediat al schimburilor pe cale electronică și creșterea eficacității ca urmare a abandonării gestionării unor formate mixte (pe hârtie și digitale) au determinat Tribunalul să continue procesul de dematerializare a procedurilor sale.

Necesitatea de a oferi un cadru legal acestei evoluții a determinat Tribunalul să adopte, la 11 iulie 2018, modificări ale Regulamentului de procedură și o nouă decizie referitoare la depunerea și la notificarea de acte de procedură prin intermediul aplicației e-Curia.

Aceste modificări și această decizie, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 25 septembrie 2018[1], vor face din e-Curia modalitatea unică de schimb de documente între părți și Tribunal începând cu 1 decembrie 2018. Această evoluție privește toate părțile (reclamanți, pârâți și intervenienți) și toate tipurile de procedură, inclusiv procedurile urgente, existând totodată anumite excepții în vederea respectării principiului accesului la justiție (în special în cazul în care utilizarea e-Curia este imposibilă din punct de vedere tehnic sau în cazul în care se solicită asistență judiciară de o persoană care nu este reprezentată de un avocat).

În perspectiva viitoarei intrări în vigoare a acestei evoluții, avocații și agenții care nu dispun încă de un cont de acces la e-Curia sunt invitați să solicite crearea unuia prin intermediul formularului de cerere de deschidere a unui cont. Informațiile referitoare la e-Curia figurează pe site-ul Curții de Justiție a Uniunii Europene.


[1] Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului și Decizia Tribunalului din 11 iulie 2018 referitoare la depunerea și la notificarea de acte de procedură prin intermediul aplicației e-Curia (JO 2018, L 240, p. 68 și p. 72).


Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate