Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

CJUE. C-301/17, Comisia împotriva României. Neîndeplinirea obligațiilor ref. depozitele de deșeuri
18.10.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru – Actul de aderare din 2005 – Obligații ale statelor aderente – Mediu – Directiva 1999/31/CE – Articolul 14 litera (b) – Depozite de deșeuri – Închiderea siturilor care nu au obținut autorizația de exploatare a unui depozit de deșeuri – Procedura de închidere și de posttratare

România a fost condamnată de către Curtea de Justiție pentru neîndeplinirea cerințelor Directivei 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri.

În urma unui studiu pentru a obține o imagine de ansamblu asupra depozitelor de deșeuri vizate de această Directivă, precum și în urma corespondenței cu România privind starea acestora, Comisia a constatat că 68 de depozite de deșeuri funcționează fără autorizarea necesară în baza Directivei. Comisia transmis o scrisoare de punere în întârziere la 17 octombrie 2014 și un aviz motivat la 25 septembrie 2015, iar prezenta acțiune a fost introdusă la 23 mai 2017.

Explicația României pentru această neconformitate a fost faptul că termenul de 8 ani de regularizare a depozitelor prevăzut de Directivă trebuie interpretat ca pornind din momentul aderării României la Uniunea Europeană, 1 ianuarie 2007, iar nu la data prevăzută de Directivă, 16 iulie 2001, întrucât la acel moment Directiva nu îi era încă aplicabilă. Astfel, în momentul declanșării procedurii precontencioase de către Comisie, acest termen nu ar fi expirat încă.

Curtea a considerat că, în urma prevederilor Tratatelor în ceea ce privește aderarea României la UE precum și a perioadei de tranziție prevăzută de Directivă, data decisivă pentru aprecierea conformității este data emiterii avizului motivat, și anume 25 septembrie 2015.
Astfel, prin faptul că nu s-a conformat, referitor la 68 de depozite de deșeuri, obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) și cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri, acele depozite de deșeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menționată, nu au primit autorizația care să le permită să funcționeze în continuare, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta.

:: Hotărârea

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.