
Dan Barbu
Ce ar însemna aceste măsuri necesare pentru a întocmi un plan de reorganizare fezabil? În primul rând, trebuie să îmi continui activitatea. Mi se pare o chestiune elementară. Aceasta înseamnă să îmi respect la virgulă plățile din perioada respectivă, să prestez serviciile sau să livrez produsele la care m-am angajat. Deci este continuarea activității. Mi-am continuat activitatea de când am intrat în insolvență, partenerii mei de afaceri – ceilalți, nu statul – au încredere, salariații nu s-au speriat și n-au plecat. Țin lucrurile în mână și controlez situația, se cheamă că deja am niște bile albe. Merg mai departe. Am contracte încheiate, le respect, plătesc utilitățile, plătesc furnizorii, nu sunt un factor generator de blocaj financiar. Iarăși, am niște bile albe. Acumulez datorii? Și am zis mai devreme, nu acumulez, reușesc să plătesc. Poate chiar găsesc o bancă să mă finanțeze sau acționarii aduc niște bani de acasă. Acesta este un semn foarte bun întotdeauna, înseamnă că acționarii care cunosc cel mai bine procedura respectivă au încredere că societatea va supraviețui și vin cu niște bani suplimentari și îi bagă în procedura aceasta.
Acesta este un lucru la care eu mă uit și când evaluez capacitatea lor spun: ”Este în regulă.” Apoi, eu am niște chestiuni obiective. În momentul în care se deschide procedura, administratorul judiciar este obligat să facă un raport, pe continuarea perioadei de observație sau pe trecerea la faliment. Am raportul făcut, este făcut serios, nu de două rânduri, și rezultă din acte. Și-a asumat răspunderea un administrator judiciar pe ceea ce a scris acolo și arată seriozitate raportul întocmit. Acesta este un element pe care, dacă îmi zice administratorul judiciar că trebuie să se ducă în faliment, evident că nu pot să îl mai primesc, că nu mai îndeplinește condițiile. Dar deja suntem la al patrulea sau al cincilea punct în care, dacă tot e cu plus, ce pot să mai fac? Pot să cer opinia creditorilor. Ei sunt cei care vor vota planul de reorganizare. Adică, cer tabelul preliminar și mă uit pe categorii. Pot să fie două, trei, patru categorii. Văd dacă a acumulat datorii imense la stat, care sunt condițiile, pentru că statul de obicei nu prea votează planurile de reorganizare, cel puțin pe forma anterioară a legii. Am acordul creditorilor garantați și a salariaților. Măcar am două categorii care și-au exprimat deja intenția de a vota și susțin un astfel de plan. Iată, încă am niște argumente să consider că va deveni treaba serioasă.
Și dacă toate aceste lucruri, plus felul în care se prezintă situația, deci oamenii lucrează, își respectă contractele, sunt implicați economic, mai vin și cu bani de acasă, eventual, am categorii, salariații nu au dat bir cu fugiții și nu au rămas trei oameni să păzească acolo, să stingă lumina, mie toate acestea îmi arată că lucrurile sunt serioase. Și atunci pot să îmi asum răspunderea ca autoritate contractantă să spun: ”Ok, ați depășit această fază, nu vă exclud pe motivul că sunteți în observație în insolvență, dar haideți să vedem celelalte condiții.” Pe lângă depășirea acestei condiții, că a adoptat măsurile necesare pentru a întocmi un plan de reorganizare fezabil, trebuie, evident, să puncteze și la toate celelalte chestiuni. Dacă au trecut prin lista aceasta rapidă, așa cum am făcut-o eu, înainte de întâlnire – cu siguranță mai sunt și altele și că autoritatea poate să vină și cu alte solicitări de informații și întrebări – cred că nu greșește nimeni să îi lase să participe la procedură.
Avocat Dan Barbu
Managing Partner BARBU & ASOCIAȚII SPARL
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Participarea insolvenților la achiziții publice”, ediția 221, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro