Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Despre evaluarea şi aprecierea credibilităţii măsurilor concrete adoptate de ofertantul insolvent, în faza de observație, în scopul încadrării acestuia în situaţia de excepţie de la excuderea din procedurile de achiziții publice
02.11.2018 | Ioana CIOBOTĂ

Secţiuni: Achiziții publice, Insolvență, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ioana Ciobotă

Ioana Ciobotă

Este esenţială realizarea unei analize pentru fiecare operator economic în parte și, în funcție de obiectul de activitate şi/sau de contractul care se atribuie, se poate face o estimare de către autoritatea contractantă cu privire la caracterul măsurilor, de a fi concrete, de exemplu. Acest fapt ar putea conduce către demonstrarea unei credibilități, temei al menţinerii ofertantului în procedură.

Din păcate, în momentul de față, din felul în care este prezentat cadrul legal pe parte de achiziții publice, sub aspectul excluderii pe motivul insolvenței, nu este identificată nicio unitate de măsură ce ar putea contura credibilitatea ofertantului, sub aspectul măsurilor concrete pretinse.

În aceste condiţii, este recomandat operatorului economic insolvent, de exemplu, la momentul la care dorește să participe la o procedură, să facă o analiză de la momentul iniţierii procedurii, astfel încât să îşi poată întocmi oferta în mod credibil, facilitând, totodată, autorităţii contractante posibilitatea de a-i adresa solicitări de clarificare pertinente, în scopul de a-și demonstra încadrarea pe excepția de la excludere, respectiv: în măsura în care se află în perioada de observație, să i se adreseze întrebări de către o autoritate în acest sens (vizând măsurile concrete) sau în măsura în care este în reorganizare să primească  alt gen de solicitări de clarificare (vizând prezentarea şi respectarea planului de reorganizare).

Jurist Ioana Ciobotă
Expert achiziții publice

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Participarea insolvenților la achiziții publice”, ediția 221organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti