Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Despre evaluarea şi aprecierea credibilităţii măsurilor concrete adoptate de ofertantul insolvent, în faza de observație, în scopul încadrării acestuia în situaţia de excepţie de la excuderea din procedurile de achiziții publice


2 noiembrie 2018 | Ioana CIOBOTĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Ioana Ciobotă

Ioana Ciobotă

Este esenţială realizarea unei analize pentru fiecare operator economic în parte și, în funcție de obiectul de activitate şi/sau de contractul care se atribuie, se poate face o estimare de către autoritatea contractantă cu privire la caracterul măsurilor, de a fi concrete, de exemplu. Acest fapt ar putea conduce către demonstrarea unei credibilități, temei al menţinerii ofertantului în procedură.

Din păcate, în momentul de față, din felul în care este prezentat cadrul legal pe parte de achiziții publice, sub aspectul excluderii pe motivul insolvenței, nu este identificată nicio unitate de măsură ce ar putea contura credibilitatea ofertantului, sub aspectul măsurilor concrete pretinse.

În aceste condiţii, este recomandat operatorului economic insolvent, de exemplu, la momentul la care dorește să participe la o procedură, să facă o analiză de la momentul iniţierii procedurii, astfel încât să îşi poată întocmi oferta în mod credibil, facilitând, totodată, autorităţii contractante posibilitatea de a-i adresa solicitări de clarificare pertinente, în scopul de a-și demonstra încadrarea pe excepția de la excludere, respectiv: în măsura în care se află în perioada de observație, să i se adreseze întrebări de către o autoritate în acest sens (vizând măsurile concrete) sau în măsura în care este în reorganizare să primească  alt gen de solicitări de clarificare (vizând prezentarea şi respectarea planului de reorganizare).

Jurist Ioana Ciobotă
Expert achiziții publice

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Participarea insolvenților la achiziții publice”, ediția 221organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii