Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Despre evaluarea şi aprecierea credibilităţii măsurilor concrete adoptate de ofertantul insolvent, în faza de observație, în scopul încadrării acestuia în situaţia de excepţie de la excuderea din procedurile de achiziții publice
02.11.2018 | Ioana CIOBOTĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Ioana Ciobotă

Ioana Ciobotă

Este esenţială realizarea unei analize pentru fiecare operator economic în parte și, în funcție de obiectul de activitate şi/sau de contractul care se atribuie, se poate face o estimare de către autoritatea contractantă cu privire la caracterul măsurilor, de a fi concrete, de exemplu. Acest fapt ar putea conduce către demonstrarea unei credibilități, temei al menţinerii ofertantului în procedură.

Din păcate, în momentul de față, din felul în care este prezentat cadrul legal pe parte de achiziții publice, sub aspectul excluderii pe motivul insolvenței, nu este identificată nicio unitate de măsură ce ar putea contura credibilitatea ofertantului, sub aspectul măsurilor concrete pretinse.

În aceste condiţii, este recomandat operatorului economic insolvent, de exemplu, la momentul la care dorește să participe la o procedură, să facă o analiză de la momentul iniţierii procedurii, astfel încât să îşi poată întocmi oferta în mod credibil, facilitând, totodată, autorităţii contractante posibilitatea de a-i adresa solicitări de clarificare pertinente, în scopul de a-și demonstra încadrarea pe excepția de la excludere, respectiv: în măsura în care se află în perioada de observație, să i se adreseze întrebări de către o autoritate în acest sens (vizând măsurile concrete) sau în măsura în care este în reorganizare să primească  alt gen de solicitări de clarificare (vizând prezentarea şi respectarea planului de reorganizare).

Jurist Ioana Ciobotă
Expert achiziții publice

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Participarea insolvenților la achiziții publice”, ediția 221organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.