Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Judecătorii de contencios administrativ nu ar fi bucuroși să fie bombardați cu toate disputele, decurgând din contractele FIDIC

06.11.2018 | Bazil OGLINDĂ
Abonare newsletter
Bazil Oglindă

Bazil Oglindă

Eu ca arbitru, ca avocat, și aș îndrăzni să spun ca specialist în zona aceasta a dreptului construcțiilor, nu pot decât să mă bucur față de ceea ce s-a întâmplat prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2018, pentru că avem șansa ca măcar aceste proiecte să fie arbitrabile, chiar dacă sunt de acord cu colegul meu că lipsa unei comsii de adjudecare a disputelor, ca procedură prealabilă, este un indiscutabil regres cu care arbitrajul, în schimb, preconizez că va avea o bataie de cap supliementară în cadrul procedurii. Mă refer la acele litigii complexe. Sunt complexe nu numai din cauza valorii, dar și din cauza problemelor de drept și, mai ales, a problemelor tehnice pe care le vor ridica acest gen de dispute.

Sigur, clauza legată de dispute și de arbitraj vorbește despre o eventuală procedură prealabilă care ar trebui urmată, vorbește de o procedură amiabilă între părți sau alternativ de o mediere. Ce succes o să aibă aceasta și cât de apropiată este spiritului și specificului atât național, cât și al contextului, vom vedea. Nu cred că va avea o mare eficiență, cred că se va ajunge în arbitraj cu dispute de acest tip. S-a scris nu neapărat foarte mult, dar s-au luat deja niște poziții, apropo de faptul dacă este bine sau nu este bine. E clar că a fost criticată reglementarea din toate punctele de vedere și inclusiv din acest unghi al clauzei de arbitraj.

Eu spun ceea ce am mai susținut și cu altă ocazie: cred că tipul acesta de dispute este făcut pentru arbitraj, cred că nu este făcut neapărat pentru instanța de contencios administrativ – o spun cu toată responsabilitatea -, cred că și judecătorii de contencios administrativ nu ar fi bucuroși să fie bombardați cu toate disputele, decurgând din contractele FIDIC. Acum discuția este dacă, într-adevăr, Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României ar fi sau nu ar fi cea mai potrivită instituție pentru a soluțina un astfel de tip de dispute. Eu, persoanal, cred că da. Am multe argumente. Cred că există un corp de arbitri care deja este specializat, cred că avem niște reguli, începând tot cu 1 ianuarie 2018, care sunt racordate la cele mai moderne tendințe din arbitrajul internațional. Îndrăznesc să spun, fără a greși, că se află la nivelul regulile ICC Paris și cred că, de fapt, modelul pe care noi l-am urmat când am elaborat aceste reguli a fost, mai degrabă, cel de la Stockholm și Singapore, care sunt printre cele mai moderne – indiscutabil – reglementări în materie. Avem toate premisele pentru a soluționa dispute de acest tip foarte bine.

Avocat conf. univ. dr. Bazil Oglindă
Vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României
Managing Partner OGLINDĂ & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Drumurile noastre toate… controverse legislative privind proiectele de infrastructură”, ediția 222organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week