« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Modelele de contracte naționale, puternic influențate de modele contractelor FIDIC
08.11.2018 | Silviu MUNTEANU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Silviu Munteanu

Silviu Munteanu

Într-adevăr, Hotărârea de Guvern nr. 1/2018, prin care au fost adoptate noile modele de contracte naționale, a creat o controversă atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Experți din afara țării și-au exprimat opinia cu privire la aceste contracte, neînțelegând, pe de o parte, abordarea Guvernului României, iar, pe de altă parte, neînțelegând necesitarea adoptării unor astfel de contracte atunci când Guvernul României ar fi avut la dispoziție niște contracte testate de-a lungul timpului – contractele de tip FIDIC -, contracte în care investitorii au încredere și care prezintă o garanție pentru aceștia că proiectul respectiv va ajunge la final.

Modelele de contracte naționale, deși sunt autentice, ele sunt puternic influențate de modele contractelor FIDIC, respectiv Cartea Roșie și Cartea Galbenă, edițiile din 1999. Cu o lună de zile înainte de adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 1/2018, FIDIC a lansat noile ediții ale Cărților galbene, respectiv roșii, (ediții) care au fost extrem de mult îmbunătățite, dar și extrem de criticate de unii specialiști.

Prima critică adusă acestor noi modele de contracte FIDIC a constat în faptul că acestea sunt foarte detaliate, lucru care, la o primă vedere, ar putea trage niște semnale de alarmă cu privire la poziția unor organisme internaționale care se preocupă cu pregătirea unor standarde, a unor modele contractuale menite să vină în întâmpinarea atât a statelor –  (atât a investitorilor privați, cât și a investitorilor instituționali). Cu toate acestea, Hotărârea de Guvern nr. 1/2018, deși preia foarte multe prevederi sau mecanisme din contractele FIDIC, ediția din 1999, aș spune că acestea reprezintă o tentativă nereușită a Guvernului român de a furniza niște contracte credibile mediului privat în special, pentru că mediul privat ar fi cel care ar beneficia de aceste contracte, chiar dacă proiectele sunt finanțate din fonduri publice pentru că investitorii – contractorii mai ales – sunt, de regulă, companii private.

Cred că testarea acestor contracte va fi efectuată abia în 2-3 ani, după ce anumite proiecte fie vor ajunge la final, fie vor ajunge în instanță. Dezechilibrul contractual din aceste contracte vine în totală contradicție cu optica internațională. Atât Banca Mondială, cât și Comisia Europeană și inclusiv Guvernul României când a adoptat Strategia națională privind achizițiile publice și-au asumat implementarea contracte care să fie echilibrate, alocarea riscurilor să fie echilibrate. Din punctul meu de vedere, contractele naționale sunt extrem de dezechilibrate. Principalul semnal de alarmă ar fi o chestiune de ordin cantitativ. Numărul clauzelor și paginilor aferente obligațiilor antreprenorului este mult superior numărului de articole aferent obligațiilor beneficiarului. Cu toate acestea, consider că principalul dezavantaj al noilor contracte naționale este reprezentat de lipsa unei comisii de adjudecare a disputelor (CAD/DAB – Dispute Adjudication Board) sau conform noilor contracte FIDIC, a unei comisii de adjudecare și prevenire a disputelor (CAPD/DAAB – Dispute Avoidance and Adjudication board).

Avocat dr. Silviu Munteanu

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Drumurile noastre toate… controverse legislative privind proiectele de infrastructură”, ediția 222organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Infrastructură, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD