Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

HG nr. 1/2018 este un pas înainte


9 noiembrie 2018 | Cătălin ȘOMODE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cătălin Șomode

Cătălin Șomode

Știu că în ultimele discuții cu cei de la FIDIC, într-adevăr, au menționat că au lucrat foarte mult ca să obțină un nou model de contract.

Nici HG nr. 1/2018, pentru aprobarea condițiilor generale și specifice pentru anumite categorii de contracte aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice, nu este perfectă, nu spunem aceasta, și nici beneficiarul nu a spus niciodată acest lucru, dar a trebuit să facă un prim pas, mai ales că HG nr.1405, prin care se derulau toate proiectele de infrastructură și feroviară și rutieră, nu mai corespundea nevoilor pe care le avea piața. Deja piața se dezvoltase foarte mult și atunci era nevoie ca și beneficiarul să ia o decizie. Ordinul nr. 600 – care a fost intermediar între cele două – a fost cea mai bună soluție la acea dată, așa s-a decis de către beneficiar.

Dar, cred că HG nr. 1/2018 este un pas înainte. Putem observa că în HG nr. 1/2018 apar și elemente din noile contracte FIDIC. Noi când le-am studiat, știind discuțiile care se poartă pe noile contracte FIDIC, am încercat să reintroducem un echilibru între părțile implicate.

Prin HG nr. 1/2018 s-a încercat, atâta timp cât a fost în dezbatere și cât a cuprins o plajă mult mai largă, mulți mai mulți beneficiari, să acopere necesitățile fiecăruia.

Cătălin Șomode
Director General Adjunct Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Drumurile noastre toate… controverse legislative privind proiectele de infrastructură”, ediția 222organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii