Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

HG nr. 1/2018 este un pas înainte
09.11.2018 | Cătălin ȘOMODE

Secţiuni: Achiziții publice, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cătălin Șomode

Cătălin Șomode

Știu că în ultimele discuții cu cei de la FIDIC, într-adevăr, au menționat că au lucrat foarte mult ca să obțină un nou model de contract.

Nici HG nr. 1/2018, pentru aprobarea condițiilor generale și specifice pentru anumite categorii de contracte aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice, nu este perfectă, nu spunem aceasta, și nici beneficiarul nu a spus niciodată acest lucru, dar a trebuit să facă un prim pas, mai ales că HG nr.1405, prin care se derulau toate proiectele de infrastructură și feroviară și rutieră, nu mai corespundea nevoilor pe care le avea piața. Deja piața se dezvoltase foarte mult și atunci era nevoie ca și beneficiarul să ia o decizie. Ordinul nr. 600 – care a fost intermediar între cele două – a fost cea mai bună soluție la acea dată, așa s-a decis de către beneficiar.

Dar, cred că HG nr. 1/2018 este un pas înainte. Putem observa că în HG nr. 1/2018 apar și elemente din noile contracte FIDIC. Noi când le-am studiat, știind discuțiile care se poartă pe noile contracte FIDIC, am încercat să reintroducem un echilibru între părțile implicate.

Prin HG nr. 1/2018 s-a încercat, atâta timp cât a fost în dezbatere și cât a cuprins o plajă mult mai largă, mulți mai mulți beneficiari, să acopere necesitățile fiecăruia.

Cătălin Șomode
Director General Adjunct Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Drumurile noastre toate… controverse legislative privind proiectele de infrastructură”, ediția 222organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti