Activitate parchete – 22-26 octombrie 2018
26 octombrie 2018 | JURIDICE.ro
I. Activitate Direcției Naționale Anticorupție
1. DNA. Luare de mită. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului A.I., primar al comunei Deveselu, județul Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 26 ianuarie 2015, în contextul derulării unui contract de execuție lucrări („Modernizare drumuri în comuna Deveselu, jud. Olt, 11,517 km – Asfaltare”), inculpatul A.I., în calitatea menționată mai sus și cea de ordonator de credite, a pretins în mod direct reprezentantului unei Asocieri de firme (martor în cauză) suma de 50.000 lei și a acceptat promisiunea acestuia din urmă de a-i remite suma de 70.000 lei (ce reprezenta un procent de 5% din contravaloarea unor lucrări deja executate la construcția unei porțiuni din contractul menționat, respectiv un drum în lungime de 620 m).
Inculpatul A.I., în calitate de primar al comunei Deveselu și ordonator de credite, a condiționat de plata mitei sus-menționate deblocarea și efectuarea, de către unitatea administrativ-teritorială, a unei plăți la care societatea comercială era îndreptățită, în procedura de derulare a contractului de execuție lucrări.
Remiterea efectivă a banilor nu a mai avut loc, deși ulterior consumării faptei de luare de mită (în forma pretinderii), au avut loc discuții între inculpatul A.I. și reprezentantul societății comerciale privind modalitatea de remitere.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: Sursa : www.pna.ro
***
II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
1. DIICOT-Arad. Trafic ilicit de droguri de risc. Reținere, arestare preventivă, percheziții.
La data de 19 octombrie 2018 procurorii DIICOT – B.T. Arad au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților:
1) H.M.C., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic ilicit de droguri de risc, în formă continuată (2 acțiuni/acte materiale):
– în cursul lunii aprilie 2018, inculpatul a cultivat droguri de risc (cannabis), fără drept şi în scop de comercializare, în mun. Arad (zona Malul Mureşului);
– în data de 19 octombrie 2018, acesta a deţinut droguri de risc (36,66 Kg. cannabis, din cultura proprie), fără drept şi în scop de comercializare, la imobilul său din mun. Arad, jud. Arad, ce au fost identificate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată în cauză;
– în data de 19 octombrie 2018, inculpatul a depozitat droguri de risc (8,52 Kg. cannabis, dintr-o altă cultură), fără drept, la imobilul său din mun. Arad, jud. Arad, in vederea comercializării.
2) C.A.D.,pentru infracțiunea de trafic ilicit de droguri de risc, în formă continuată, constând în aceea că:
– în cursul lunii aprilie 2018, inculpatul a cultivat droguri de risc (cannabis), fără drept şi în scop de comercializare, în mun. Arad (zona Malul Mureşului), iar în data de 19 octombrie 2018, acesta a deținut droguri de risc (3,40 Kg. cannabis, din cultura proprie), fără drept şi în scop de comercializare, la imobilul său din mun. Arad, jud. Arad, ce au fost identificate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată în cauză;
– în cursul lunii august 2018, inculpatul a cultivat şi deţinut droguri de risc (2 plante de cannabis, în greutate de 3,30 Kg. masă verde), fără drept şi în scop de comercializare la imobilul său din mun. Arad, jud. Arad, ce au fost identificate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată în cauză.
3) O. V.,pentru infracțiunea de trafic ilicit de droguri de risc, constând în aceea că:
– în cursul lunii octombrie 2018, inculpatul a deţinut şi depozitat droguri de risc (8,52 Kg. cannabis), fără drept şi în scop de comercializare, la imobilul inculpatului H. M.C., situat în mun. Arad, jud.Arad, ele fiind identificate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată în cauză.
În urmă perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate 51,98 kg. de cannabis, fiind ridicate dispozitive și obiecte utilizate pentru procesarea și comercializarea drogurilor.
La data de 20 octombrie 2018 Tribunalul Arad a dispus arestarea preventivă a inculpaților H.M.C., C.A.D. și O.V. pe o perioada de 30 de zile.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
:: Sursa : www.diicot.ro
2. DIICOT-Maramureș. Trafic de minori, lipsire de libertate în mod ilegal, act sexual cu un minor. Percheziții.
La data de 22 octombrie 2008, procurorii DIICOT-B.T. Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, au efectuat un număr de 3 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de un număr de 3 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, lipsire de libertate în mod ilegal şi act sexual cu un minor.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie 2017 – octombrie 2018, pe raza municipiului Baia Mare, un suspect, beneficiind de sprijinul larg şi contribuţia altui suspect în cauză, a iniţiat şi a desfăşurat în mod coordonat, sistematic, ample activităţi de racolare repetată a unor fetiţe minore, unele având chiar vârste foarte fragede (începând de la 11-12 ani până la 17 ani) în scopul exclusiv de a le influenţa şi a le determina să practice prostituţia în favoarea lui.
Acest demers profund ilicit şi imoral a inclus o atentă recrutare a minorelor din medii cu un nivel de educaţie şi de moralitate scăzut, cu părinţi dezinteresaţi şi având la rândul lor probleme de natură socială şi financiară, aceste criterii permiţându-i suspectului să acţioneze în sensul atragerii fetelor în anturajul lui, atragere exercitată prin diverse metode: fie promisiunea facilitării prieteniilor dintre fete şi anumiţi băieţi din anturajul suspectului pentru care minorele manifestau afecţiune (condiţie folosită de către suspect pentru a le crea dependenţă faţă de el), fie promisiunea „protecţiei” pe care afirma că le-o va acorda faţă de părinţi sau autorităţi în cazul în care aceştia s-ar sesiza despre activităţile victimelor, fie promisiunea oferirii unor sume de bani pentru a-şi cumpăra diverse lucruri pe care şi le doreau.
S-a reţinut că în perioada 2-26 martie 2017, suspectul a racolat şi a găzduit două minore în imobilul situat în mun. Baia Mare, jud. Maramureş, promiţându-le că le va ajuta să ajungă în Germania. În realitate, suspectul le-a sechestrat pe minore în imobilul respectiv, împotriva voinţei acestora şi profitând de vulnerabilitatea datorată vârstei şi lipsei de experienţă, le-a obligat, prin diferite forme de constrângere, să întreţină în mod repetat relaţii sexuale atât cu el, cât şi cu mai mulţi prieteni de-ai săi, inclusiv cu proprietarul imobilului, în schimbul unor sume de bani pe care şi le-a însuşit, precum şi a unor avantaje locative (permisiunea de a locui nelimitat în imobilul situat în Baia Mare, jud. Maramureş, şi de a nu fi obligat la plata taxelor de întreţinere generate de acest fapt).
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele exploatate sexual în perioada respectivă, în vârstă de 16 ani, respectiv 17 ani, au fost ţinute cu forţa în imobilul situat în Baia Mare, împoriva voinţei acestora, fiind violate de către cei doi suspecţi în cauză, în pofida opoziţiei victimelor şi a refuzului de a accepta acest tratament.
Din cercetările efectuate în cauză, până la această dată, au fost identificate alte 4 minore cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, obligate de către suspecţi la practicarea prostituţiei.
S-a reţinut că suspectul le-a obligat pe minore să întreţină relaţii sexuale cu acesta, fie în scopul dezvirginării acestora, fie de a le învăţa cum să se comporte cu clienţii în timpul actului sexual, ulterior profitând de ascendentul avut asupra lor şi determinându-le să practice prostituţia în beneficiul său. De asemenea, susnumitul a pretins fetelor să îi „raporteze” toate discuţiile şi toate detaliile întâlnirilor avute cu diferiţi bărbaţi, ameninţându-le că în cazul în care nu-i relatează intergral adevărul, le va confrunta cu persoanele respective sau le va „denunţa” organelor de poliţie. În acest fel, a fost indusă minorelor o stare de teamă şi de dependenţă faţă de suspect.
De asemenea, din analiza conţinutului probelor administrate, s-a reţinut că suspecţii le-au determinat pe minore să practice preponderent relaţii sexuale orale, motivat inclusiv de faptul că în eventualitatea descoperirii activităţilor infracţionale de către organele de urmărire penală, acestea nu vor putea avea dovada urmelor unor raporturi sexuale normale prin intermediul unor expertize medico-legale vizând un examen ginecologic al victimelor.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş, au fost aduse un număr de 3 persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale care se impun.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, iar la percheziţii au participat şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Maramureş.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
3. DIICOT. Trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de risc şi de mare risc. Reținere, arestare preventivă, control judiciar.
La data de 20 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor M. S., D. H. -A. şi S. G. -F., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de risc şi de mare risc în formă continuată.
În perioada 15-21 octombrie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au efectuat o operațiune de combatere a traficului de droguri de risc și de mare risc în Capitală, în special în zona cluburilor și localurilor de agrement, anihilând o importantă rețea de distribuție.
Astfel, în perioada 15-21 octombrie 2018 au avut loc 5 acţiuni de prindere în flagrant pe raza sectoarelor 2 şi 4, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate peste 1.200 de grame de cannabis și aproximativ 1.000 de comprimate de ecstasy.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpaţii şi suspecţii din cauză au procurat drogurile de risc şi de mare risc din Olanda şi Spania, pe care le-au transportat în România, iar ulterior le-au distribuit pe raza municipiului București, în special în cluburi și localuri de agrement.
La data de 21 octombrie 2018 Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.
Faţă de alţi 6 inculpaţi, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul tehnic şi de criminalistică din cadrul DIICOT.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
4. DIICOT-Sibiu. Trafic de minori, lovire sau alte violențe, pornografie infantilă, viol,complicitate la viol. Reținere.
La data de 22 octombrie 2018, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore inculpaţilor C.T. şi G.R.M., pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic de minori, lovire sau alte violențe, în formă continuată, pornografie infantilă, viol şi complicitate la viol.
În fapt s-a reţinut că în jurul datei de 14.08.2018, în intervalul 15.30 – 16.00, în timp ce se afla în zona gării CFR Mediaș, o minoră în vârstă de 15 ani a fost luată împotriva voinţei sale de către inculpaţi, prin constrângere, şi transportată la domiciliul celor doi, unde a fost adăpostită şi exploatată pentru o perioadă de aproximativ 2 săptămâni.
Astfel, minora a fost ţinută împotriva voinţei sale la locuinţa celor doi inculpaţi, agresată fizic de aceştia în mod repetat, în special când intenţiona să-şi asigure scăparea.
În toată acestă perioadă minora a avut restricţionată libertatea de mişcare şi a fost exploatată atât prin supunerea la anumite munci (cărat lemne şi alte diverse treburi gospodăreşti), cât şi exploată sexual prin obligarea la realizarea unor acte sexuale, prin constrângere, şi în vederea producerii de materiale pornografice.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că minora a încercat să fugă de la cei doi inculpaţi, fiind ajutată de către un martor în cauză, care, în timp ce se deplasa cu autoturismul spre domiciliul său, la ieşirea din oraşul Copşa Mică, a observat pe mijlocul drumului o persoană de sex feminin, gesticulând disperată şi făcându-i semn să oprească. După ce a luat-o la ocazie, minora i-a spus că a fost răpită în urmă cu două săptămâni, timp în care a fost ţinută sechestrată şi bătută.
În timp ce maşina în care se afla martorul şi victima se afla staţionată la o intersecţie semaforizată din mun. Mediaş, s-au apropiat de maşină cei doi inculpaţi, au tras-o cu forţa afară pe victimă şi au luat-o cu ei (aspect confirmat şi de imaginile surprinse de camerele de luat vederi din zonă), timp în care minora încerca să opună rezistenţă.
Ulterior, după ce minora a fost luată cu forţa de către cei doi inculpaţi şi transportată din nou la locuinţa acestora, a fost din nou agresată cu pumnii şi picioarele în zona abdomenului şi lovită de cu un bici.
La data de 28 august 2018, minora a fost găsită de lucrătorii de poliţie la domiciliul inculpaţilor și ulterior a fost internată la o unitate spitalicească din municipiul Mediaș.
Din raportul de primă expertiză medico-legală rezultă că minora a fost examinată în data de 29 august 2018, iar în urma consultului chirurgical a fost stabilit diagnosticul: politraumatism prin agresiune, traumatism abdominal cu hemoperitoneu; laceraţie hepatică. În raport s-a concluzionat că minora prezintă leziuni traumatice cu vechimi diferite, cuprindse între 2-14 zile, leziuni care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure şi cădere pe un plan dur neregulat. Se mai precizează că leziunile suferite de minoră necesită 30-35 de zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicaţii.
Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
5. DIICOT-Iași. Constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani. Reținere percheziții, control judiciar.
La data de 22 octombrie 2018, procurorii DIICOT- S.T. Iaşi au dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpaţilor M.C., S.D., S.B., S.D., M.C., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
La aceeaşi dată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, au efectuat un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia, ocazie cu care au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei și au fost instituite sechestre pe imobile și autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2015 inculpaţii M.C., S.D. şi S.B. au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către inculpatul M.C., respectiv SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv Investment SRL şi Exclusiv International SRL, a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL.
Începând cu luna octombrie 2012 şi până în iulie 2014, inculpaţii S.D. şi S.B. au furnizat facturi nereale şi către societăţile beneficiare, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 – iulie 2014 de către un cetăţean italian şi un cetăţean român, în atingerea aceluiaşi scop infracţional, respectiv sustragerea de la plata unor sume de bani reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat.
De asemenea, s-a reţinut că inculpaţii S.D. şi S.B. au furnizat facturi nereale şi către fimele beneficiare SC Sodo Migliori Romania SRL Bucureşti şi SC Sodo Migliori International SRL Bucureşti, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 – iulie 2014 de către inculpaţii A.A. şi M.M., în atingerea aceluiaşi scop infracţional, respectiv sustragerea de la plata unor sume de bani reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat.
Inculpatul T.B. împreună cu fratele său, inculpatul B.A.R., au sprijinit grupul infracțional organizat furnizând cantități diferite de fragmente de bijuterii de aur, obținute în mod ilicit, pentru a fi livrate, sub proveniența fictivă a facturilor nereale furnizate de către inculpaţii S.D. și S.B. prin intermediul SC Andoria Trans Metal SRL, către SC Marcor Gold SRL, societată controlată de către inculpatul M.C.
Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul M.C. cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii A.A. şi M.M. în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur.
În acest context, inculpaţii M.C., A.A, şi M.M. au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, achiziţii fictive de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, purtătoare de TVA, de la societăţi interpuse scriptic, nou autorizate în comerţul cu metale preţioase, având menirea doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA precum şi solicitarea de rambursări de TVA.
O caracteristică a comerțului cu metale prețioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, este aceea că, furnizorii predau fragmentele de bijuterii din aur către societățile beneficiare, care după procesul de topire returnează lingouri în vederea depunerii lor de către furnizori la ANPC pentru stabilirea titlului metalului. Documentele justificative în baza cărora se derulează aceste operațiuni sunt avizele de însoțire a mărfii. După emiterea raportului de încercare, lingourile sunt livrate de către furnizori, pe baza facturilor fiscale și a rapoartelor de încercare, către societățile beneficiare.
De altfel, achiziția de către societățile beneficiare direct a aliajelor din aur este susținută, în context economic, de faptul că livrarea acestora se realizează în baza Rapoartelor de încercare ale ANPC, sarcina certificării calității aurului livrat fiind în sarcina furnizorului. Mai mult, prin topirea fragmentelor de bijuterii din aur intervin diferențe de gramaj care în mod real și firesc sunt suportate de către furnizori.
Un lucru comun ce s-a stabilit în legătură cu societăţile beneficiare SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv Investment SRL, Exclusiv International SRL, SC Sodo Migliori Romania SRL şi SC Sodo Migliori International SRL (societăți situate pe NIVELUL I al structurii create de grupul infracțional organizat) este acela că achiziţiile de la societăţile fantomă (NIVELUL II) sunt singurele achiziţii de metale prețioase, sub forma fragmentelor de bijuterii, purtătoare de T.V.A., aspect constatat cu ocazia controalelor fiscale derulate de către organele competente asupra activității societăților beneficiare.
În atingerea scopului infracţional, inculpaţii S.D. şi S.B. au pus la dispoziţia inculpatului M.C. facturi fiscale emise de către societăţi comerciale, controlate de către aceştia prin interpuşi, ( „societăţi fantomă” sau societăţi de ,,tip conductă”) care atestau în mod fictiv livrarea de fragmente de bijuterii din aur către SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL şi SC Exclusiv Investment SRL( „societăţi beneficiare”). În fapt, inculpatul B.T., administrator al mai multor case de amanet de pe raza judeţului Iaşi, ajutat de către fratele său, inculpatul B.A.R., furniza în fapt cantităţi de aur (mai mici decât cele specificate în facturi), obţinute în mod ilicit, livrarea lor fiind însoţită de aceste facturi fiscale.
Activitatea infracţională şi membrii grupării au fost structuraţi pe două nivele, fiecare nivel având un rol prestabilit şi bine definit.
Astfel, liderul grupării, inculpatul M.C. prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur. Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că, metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii, jud. Iaşi (nivelul II). Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA și a impozitului pe profit precum și solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului.
De asemenea, inculpaţii A.A. şi M.M., administratori ai societăților beneficiare SC Sodo Migliori România SRL și SC Sodo Migliori International SRL, au înregistrat în contabilitatea societăților, în mod fraudulos achiziţii de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur, purtătoare de TVA în condițiile în care, deși aveau o vechime în activitate de peste 10 ani (în cazul SC Sodo Migliori România SRL), achiziția de metale prețioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur era organizată, potrivit reglementărilor în vigoare, prin aplicarea taxării inverse.
Pe același nivel, un rol extrem de important a fost ocupat de către alţi doi lideri ai grupării, inculpaţii S.D. şi S.B., care au avut atribuţii în identificarea societăţilor comerciale de tip „fantomă” de pe raza localităţilor Grajduri şi Lunca Cetăţuii, din jud. Iaşi, în numele cărora să fie emise facturi fictive, având ca obiect metale preţioase, aur, bijuterii din aur (cei doi controlând practic nivelul II).
De asemenea, inculpaţii S.D. şi S.B. au transportat aurul colectat către societățile beneficiare din municipiul Alba Iulia și către cele din municipiul București, l-au predat pe bază de avize şi facturi fiscale emise în numele societăţilor controlate.
Caracterul organizat în care a acţionat gruparea şi intenţia de disimulare şi spălare a banilor proveniţi din aceste manopere frauduloase rezidă şi din faptul că facturile fiscale fictive emise de firmele de pe nivelul II către firmele de pe nivelul I au fost achitate de către liderii grupării prin transfer bancar, iar odată sumele de bani ajunse în conturile firmelor de pe nivelul II au fost retrase în numerar de către membrii grupării, cetăţeni rromi ce le controlează, în baza unor borderouri de achiziție fictive care, de altfel nu erau înregistrate în contabilitate.
De asemenea, faţă de inculpatul Moroșan Claudiu s-a reşinut faptul că, în calitate de administrator prin procură al SC Gold Brut International SRL Iaşi, în cursul lunii februarie 2013 a aderat la grupul infracţional organizat, pentru a-i susține pe aceștia în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, în dauna bugetului de stat (prin reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali și solicitarea de rambursare a TVA de la bugetul consolidat al statului) și în cel a obţinerii pentru sine şi alţii de beneficii financiare.
În calitate de membru al grupului şi-a asumat şi a îndeplinit ca atribuţii în cadrul acestuia, în ceea ce privește societățile beneficiare SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Sodo Migliori România SRL, la dispoziția coordonatorilor grupului infracțional organizat, respectiv inculpaţii S.D. și S.B.
Prejudiciul cauzat este în sumă de 18.000.000 lei reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat.
Inculpații au fost prezentanți Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Faţă de alţi 14 inculpaţi, procurorii DIICOT- S.T.Iaşi au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Alba, București și Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
6. DIICOT-Galați. Constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, înșelăciune. Percheziții domiciliare, reținere.
La data de de 23 octombrie 2018, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional constituit în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi înşelăciune, prin metoda „Acoperişul” şi au fost audiate un număr de 25 de persoane implicate în activitatea infracţională.
În baza activităţilor desfăşurate până în prezent a rezultat că, în cursul lunii iulie 2017, conform metodei „ Acoperişul”, uzitată de către membrii comunităţii rromilor de origine maghiară din judeţele Cluj şi Mureş, s-a constituit o grupare infracțională organizată din care făceau parte inculpaţii B.G., A.G.B.R. şi C.R., specializată în săvârșirea infracțiunilor de șantaj și înșelăciune, care a acționat pe raza județelor Galați, București, Constanța, Ilfov, Călărași și Tulcea ce racola viitoarele victime de cele mai multe ori prin intermediul unor site-uri de publicitate în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor.
Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de către victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrări de reparaţii, în special la acoperişurile imobilelor.
Ulterior, la momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preț, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparație/înlocuire/construire a acoperișului. După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț.
Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit iniţial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare.
Astfel, membrii grupării au avut rolul de a identifica și contacta persoane în vederea executării unor lucrări de amenajări interioare de mică amploare, precum și de reparații la nivelul acoperișului. După ce inițial au refuzat să comunice un preț exact al lucrării sau au comunicat un preț avantajos (de o valoare semnificativ mai mică decât cel al pieței) și au reușit să atragă victimele la colaborare, liderii grupării au trimis echipe de muncitori (ceilalți membri ai grupării) la imobilele victimelor.
Respectivele echipe de muncitori au procedat la deteriorarea imobilelor în cauză, iar ulterior, coordonatorii grupării au reluat legătura cu persoanele vătămate și le-au solicitat acestora sume mari de bani invocând diverse motive nereale.
Gruparea infracțională în cauză a profitat de nevoia urgentă a victimelor de a finaliza lucrările și de asemenea i-au constrâns psihic pe aceștia să accepte prețul propus. În situația în care victimele au refuzat în continuare plătirea prețului cerut de grupare, membrii acesteia au recurs la ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului şi acte de violenţă), agresivitate în limbaj şi comportament, intimidarea victimelor prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul până când nu primeau sumele de bani cerute.
În sarcina inculpaţilor s-au reţinut următoarele:
– începând cu luna iulie 2017, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, grup constituit în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi înşelăciune.
– în perioada iulie 2017 – octombrie 2018, prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase, inculpaţii au indus în eroare un număr de peste 8 persoane vătămate cu ocazia contractării şi efectuării unor lucrări de construcţii la imobilele acestora – prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, respectiv faptul efectuării unor lucrări de reparaţii la acoperişurile imobilelor persoanelor vătămate, prin convenirea unui preţ, ce ulterior era modificat unilateral de inculpaţi, în sensul majorării acestuia, în mod injust, sub pretextul nerealizării corespunzătoare a lucrărilor şi necesităţii refacerii acestora – cauzând astfel un prejudiciu total în valoare de peste 119.460 lei şi 21.650 euro.
– în perioada iulie 2017 – octombrie 2018, membrii grupului infracţional au constrâns, prin crearea unei stări de temere, datorită unor ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului), agresivitate în limbaj şi comportament, intimidarea victimelor prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul, un număr de peste 8 persoane vătămate, obţinând astfel, în mod injust, un folos patrimonial.
Membrii grupului infracţional organizat sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de:
– constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 al. 1 Cod penal;
– înşelăciune în formă continuată, prev. de art. 244 al. 1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal,
– şantaj în formă continuată, prev. de art. 207 al. 1 şi 3 Cod penal cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal;
toate cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal.
În cauză s-a luat măsura reţinerii faţă de trei inculpaţi, alţi doi membri ai grupului infracţional s-au sustras urmăririi penale.
În cursul zilei de 24 octombrie 2018 cei trei inculpaţi au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive.
Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale a Poliţiei mun. Bucureşti – Secţia 5 Poliţie, Serviciului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale, BCCO Braşov, SCCO Teleorman, BCCO Cluj şi IJJ Galaţi.
Pe întreg parcursul procesului penal suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
7. DIICOT. Cumpărare de influență, trafic de influență. Reținere, control judiciar.
La data de 23 octombrie 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpaților: T.M., pentru săvârşirea a 2 (două) infracţiuni de cumpărare de influență şi C.C.M., pentru săvârşirea a 2 (două) infracţiuni de trafic de influență.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna mai 2016, inculpatul T.M. a promis si a dat sume de bani inculpatului C.M.S. pentru ca acesta să determine mai multi functionari din structurile de politie ale MAI să îndeplinească acte ce intrau în atribuțiilor lor de serviciu, acte ce ar fi urmat să profite inculpatului T.M. sau apropiaților acestuia.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că în perioada mai 2016- februarie 2017 inculpatul C.C.M. a pretins și primit sume de bani și alte foloase materiale de la inculpatul T.M., lăsându-i acestuia să creadă că are influență asupra unor funcționari cu funcții de conducere din cadrul IGPR pentru a-i determina să îndeplinească acte ce intrau în atribuțiunile lor de serviciu și anume să realizeze transferul unei persoane, agent șef de poliție la un post de poliţie din cadrul IPJ Teleorman, într-o alta funcție din cadrul IGPR.
Totodată din probele administrate în cauză rezultă că în perioada mai 2016- februarie 2017 inculpatul T.M. a promis și dat sume de bani inculpatului C.M.C., care l-a lăsat să creadă că are influență asupra unor funcționari cu funcții de conducere din cadrul IGPR pentru a-i determina să îndeplinească acte ce intrau în atribuțiunile lor de serviciu și anume pe de-o parte să acceseze bazele de date DEPABD pentru obtinerea unor informații despre date cu caracter personal (informatii ce nu erau destinate publicității), iar pe de-o altă parte să realizeze transferul unei persoane, agent șef de poliție, într-o alta funcție din cadrul IGPR- Directia Poliție Transporturi.
Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că persoana faţă de care s-au efectuat verificări în bazele de date DEPABD a avut calitatea de martor, in anul 2008, intr-un caz de trafic de persoane, precum şi faptul că, de la aceeasi statie de lucru si cu aceeasi parola, au fost verificate datele de stare civilă ale mai multor persoane de sex feminin.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că inculpatul C.C., fost poliţist, l-a ajutat în mod sistematic pe inculpatul T.M., folosindu-se de relaţiie sale din poliţie, i-a oferit informaţii despre concurenţa în ceea ce privește reţelele adverse de crimă organizată și chiar a determinat diverși poliţiști să folosească neautorizat bazele de date, obţinând astfel informaţii pe care i le-a transmis acestuia.
Inculpaţii T.M. şi C.C.M. sunt cercetaţi de către DIICOT- Structura Centrală, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor.
Faţă de inculpatul T.M. s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2013 și până în prezent, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat la care au aderat mai mulţi inculpaţi, având ca scop organizarea unei laborioase activități infracționale, acționând în mod coordonat în vederea săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor pe teritoriile României și Spaniei.
Totodată, s-a reţinut faptul că începând cu anul 2013 și până în prezent, inculpatul a transferat din Cehia și Spania în România, atât personal cât și prin societăți de transfer monetar, folosind persoane interpuse și intermediari, sume de bani obținute din trafic de persoane și proxenetism, având ca scop însușirea acestora precum și ascunderea provenienței ilicite a banilor, prin introducerea în circuitul financiar al unor societăți comerciale, dar și prin cumpărarea de bunuri mobile și imobile.
Faţă de inculpatul C.C.M. s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2013 și până în prezent, a sprijinit grupul infracțional organizat constituit de către inculpatul T.M., la care au aderat și alţi inculpaţi, având ca scop organizarea unei laborioase activități infracționale, acționând în mod coordonat în vederea săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor pe teritoriul României, prin introducerea în circuitul financiar al unor societăți comerciale, dar și prin cumpărarea de bunuri mobile și imobile.
Inculpații au fost prezentaţi Tribunalul Bucureşti cu propunere de înlocuire a măsurii preventive a controlului judiciar sub puterea căreia se află, cu măsura arestului preventiv, pe o perioadă de 30 zile.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
UPDATE: Prin încheierea de şedinţă 35385/3/2018 din data de 24 octombrie 2018, Tribunalul Bucureşti a admis cererea formulată de către D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală – Secţia de combatere a criminalităţii organizate şi a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive faţă de inculpaţii T.M. şi C.C.M., pe o durată de 30 de zile în cazul fiecăruia, începând de la data punerii în executare, mandatele de arestare preventivă aferente urmând a fi emise la data rămânerii definitive a încheierii de şedinţă.
:: Sursa : www.diicot.ro
8. DIICOT. Cultivare și deținere, fără drept, de droguri de risc. Reținere.
La data de 24 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpatului C.C.V., pentru săvârşirea infracțiunii de cultivare și deținere, fără drept, de droguri de risc.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie 2016 – septembrie 2018 inculpatul a achiziționat mai multe semințe de cannabis, respectiv aparatură și instrumente specifice pentru înființarea de culturi ilicite de cannabis.
De asemenea, la data de 12 octombrie 2018, inculpatul a achiziționat mai multe panouri solare pentru a evita monitorizarea autorităților asupra culturii de cannabis situatăpe raza localității Valea Voievozilor, județul Dâmboviţa, cunoscând faptul că un consum foarte mare de energie electrică de la furnizorul local ar trage o atenție prea mare.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza localității Valea Voievozilor, județul Dâmboviţa, atât la domiciliul inculpatului, precum şi la adresa unde locuia temporar, a fost descoperită o cultură de cannabis, compusă din 373 de plante aflate în diferite stadii de dezvoltare, aparatură specifică necesară cultivării cannabisului, în valoare de peste 12.000 de lei, aproximativ 550 de grame de cannabis şi 1.300 de lei.
De asemenea, în urma percheziţiilor, a fost indisponibilizat un autoturism evaluat la aproximativ 50.000 de euro, iar în ceea ce privește locuința unde a fost descoperită cultura de cannabis, evaluată la circa 30.000 de euro, cercetările continuă în vederea instituirii măsurii sechestrului asigurător.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că una dintre locuinţele percheziţionate era dotată cu camere video exterioare, instalate de către inculpat, aceste camere captând imagini inclusiv din momentul efectuării percheziției.
Inculpatul a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrulDirecției de Combatere a Criminalității Organizate- Serviciul Antidrog.
Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
9. DIICOT. Șantaj, act sexual cu un minor, pornografie infantilă. Percheziții
La data de 25 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au efectuat 2 percheziţii pe raza comunei Șotrile, jud. Prahova, dintre care o percheziţie la sediul unei instituţii publice, într-o cauză în care se efectuază cercetări faţă de un suspect, pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, act sexual cu un minor şi pornografie infantilă.
În fapt, s-a reținut faptul că în perioada 2016-2017, suspectul a început o relație de concubinaj cu o minoră care la acea dată avea vârsta de aproximativ 13-14 ani, iar relaţiile sexuale pe care le-a întreţinut cu acesta au avut loc începând cu vârsta de 16 ani, în mod constant, victima fiind dependentă financiar și influențată de autoritatea suspectului.
Întrucât persoana vătămată a refuzat să mai continuie respectiva relaţie, suspectul a început să o șantajeze, amenintând-o că va face publice mai multe imagini sau înregistrări de natură compromițătoare cu caracter pornografic, reperezentând-o pe minoră, ori că le va prezenta părinților acesteia în cazul în care nu va continua relația de concubinaj.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice în vederea continuării cercetărilor.
Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: Sursa : www.diicot.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro