Secţiuni » Noutăţi legislative » Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Consiliul European recrutează director pentru Direcția Calitatea legislației

23 octombrie 2018 | Elena ALBU
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria CA 370/1 din 12 octombrie 2018 a fost publicat un anunț de post vacant CONS/AD/143/18.

Secretariatul General al Consiliului (SGC) furnizează asistență Consiliului European, Consiliului UE și grupurilor lor de pregătire în toate domeniile activității lor. SGC oferă consiliere și sprijin membrilor Consiliului European și ai Consiliului și președinților acestora în toate domeniile de activitate, inclusiv în ceea ce privește consilierea juridică și în materie de politici, coordonarea cu alte instituții, elaborarea de compromisuri, redactarea, precum și toate aspectele practice care sunt necesare pentru buna pregătire și funcționare a Consiliului European și a Consiliului.

Serviciul juridic oferă consiliere juridică Consiliului European și Consiliului, sprijinind Consiliul European, Consiliul și grupurile sale de pregătire, Președinția și SGC cu privire la asigurarea legalității și a calității redactării actelor. În cooperare cu alte servicii ale Consiliului, contribuie la identificarea unor soluții corecte din punct de vedere juridic și acceptabile din punct de vedere politic, adoptând, după caz, o abordare creativă. În acest scop, oferă avize în mod absolut imparțial, oral sau în scris, la cererea Consiliului sau din proprie inițiativă, cu privire la orice chestiune cu caracter juridic. De asemenea, Serviciul juridic reprezintă Consiliul European și Consiliul în acțiunile în fața instanțelor Uniunii.

Obiectivul constant al Serviciului juridic este de a oferi, în timp util, contribuții care se disting prin respectarea deplină a legii, prin imparțialitate și prin claritate.

Serviciul juridic cuprinde șase direcții tematice care acoperă toate domeniile de activitate ale Uniunii și o direcție responsabilă de calitatea legislației. Direcția Calitatea legislației este responsabilă de verificarea calității redactării actelor juridice ale Consiliului European și ale Consiliului, precum și de asigurarea coerenței lingvistice între textele juridice publicate în toate limbile oficiale ale Uniunii. Este o direcție multilingvă formată din aproximativ 200 de persoane (juriști-lingviști, asistenți ai juriștilor-lingviști, echipa de coordonare și cea responsabilă de Jurnalul Oficial, precum și echipa „Rectificări” și echipa de conducere).

Candidații trebuie să fie conștienți de faptul că reorganizarea pe viitor a Secretariatului ar putea duce la schimbări în ceea ce privește sfera de competență a posturilor pentru care candidează.

Serviciul juridic al Consiliului recrutează un director pentru Direcția Calitatea legislației. Căutăm un jurist (m/f) care posedă aptitudini manageriale, precum și cunoștințe temeinice și o experiență practică în domeniul care face obiectul descrierii postului. Persoana selecționată va avea ocazia de a gestiona o direcție multilingvă extinsă din cadrul Serviciului juridic al Consiliului și va coopera cu interlocutori interni, interinstituționali și externi.

Dat fiind că SGC încurajează o cultură a mobilității personalului său de conducere, care ar trebui să aibă o experiență vastă, candidații ar trebui să fie dispuși și capabili să lucreze în diferite domenii de activitate pe parcursul carierei lor în cadrul SGC.

Cadrele de conducere ale SGC trebuie să ofere consiliere superiorilor lor și părților interesate, să își gestioneze personalul și să reprezinte organizația. Aceste așteptări sunt detaliate mai pe larg în profilul orizontal al cadrelor de conducere din SGC, care se regăsește în anexa I.

Obiectivul general al postului

Sub autoritatea directorului general, gestionarea propriei direcții și oferirea de consiliere în domeniile care sunt de competența acesteia. Oferirea de consiliere juridică la nivel înalt, în scris sau oral, în domeniile care sunt de competența direcției.

Atribuții

— sub autoritatea directorului general, gestionarea propriei direcții, organizarea activităților acesteia, precum și sprijinirea și motivarea personalului în desfășurarea activității
— oferirea Consiliului, Coreperului sau altor grupuri de pregătire, precum și secretarului general al Consiliului, din proprie inițiativă sau la cerere, de consiliere și de avize scrise sau verbale la nivel înalt privind chestiuni juridice și instituționale
— consilierea Președinției și/sau a SGC cu privire la aspectele juridice ale dosarelor pentru a contribui la găsirea unor soluții corecte din punct de vedere juridic și acceptabile de către instanța în cauză și realizarea de studii la nivel înalt în domeniile care sunt de competența direcției
— reprezentarea serviciului la nivel de directori, atât în cadrul SGC, cât și la nivel extern, mai ales în relațiile cu Președinția și în relațiile cu celelalte instituții
— asigurarea calității serviciilor și a produselor furnizate de direcție
— asigurarea gestionării cu profesionalism a resurselor direcției
— asigurarea unei comunicări și a unei cooperării eficiente, atât în cadrul direcției, cât și cu alte direcții și servicii ale SGC
— definirea obiectivelor care trebuie să fie îndeplinite în domeniile relevante ale direcției, asigurarea punerii în aplicare a acestora prin măsuri adecvate și asigurarea unei politici de planificare a sarcinilor
— asigurarea punerii în aplicare a unei politici prin care să se obțină o înaltă calitate a textelor Uniunii
— asigurarea respectării normelor și a procedurilor care trebuie aplicate în domeniile relevante ale direcției.

COMPETENȚE SPECIFICE

Competențe profesionale

— având în vedere că limbile franceză și engleză sunt utilizate pe scară largă pentru comunicarea din cadrul SGC și cu alte instituții, sunt necesare o cunoaștere excelentă a uneia dintre cele două limbi și o bună cunoaștere a celeilalte limbi. Cunoașterea altor limbi oficiale ale UE ar constitui un avantaj
— cunoașterea temeinică a dreptului UE
— cunoașterea temeinică a funcționării și a procedurilor UE
— cunoștințele legate de domeniul de activitate sunt esențiale pentru acest post.

CINE POATE CANDIDA

Candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții de admitere la momentul depunerii candidaturii:

(a) Condiții generale
— să fie resortisanți ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene
— să se bucure de integralitatea drepturilor cetățenești
— să își fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației privind serviciul militar

(b) Condiții specifice

— să dețină o diplomă universitară în drept care să ofere acces la studii doctorale în drept sau să aibă o calificare profesională echivalentă (1)
— să aibă cel puțin 15 ani de experiență profesională în furnizarea de consiliere juridică sau instituțională și cel puțin 5 ani de exercitare efectivă a responsabilităților de conducere și a celor organizaționale. Cinci ani petrecuți într-un post cu responsabilități semnificative în ceea ce privește coordonarea juridică ar fi echivalenți cu experiența de conducere necesară.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică