BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

PICCJ. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie și-a început activitatea. UPDATE: Reacția președintelui CSM
23.10.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

UPDATE 23 octombrie 2018: Simona Camelia Marcu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a transmis următorul comunicat: „Astăzi, 23 octombrie 2018, s-a operaţionalizat Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, înfiinţată prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 pentru organizarea judiciară. Procedura de recrutare a magistraţilor procurori, numiţi în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exclude orice ingerinţă exterioară sistemului judiciar, fiind atributul Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora. Aceste garanţii sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justiţiabililor şi societăţii, în ansamblu, la un act de justiţie realizat doar în litera şi spiritul legii.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi va asuma în continuare derularea cu responsabilitate a procedurilor de numire a procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit dispoziţiilor legale.”

***

Marți, 23 octombrie 2018, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a devenit operaţională, potrivit unui comunicat.

Secţia are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii şi procurorii militari, secţia păstrându-şi competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de judecători şi procurori sunt cercetate şi alte persoane.

Dosarele aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la acestă dată care privesc infracţiuni săvârşite de judecători sau procurori se preiau de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Codruţa Chindea, procuror în cadrul Secției pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit gândul.info„Încă suntem la început, în faza organizatorică. Emoţii nu am, asta facem de 20 de ani. Este o muncă ca oricare alta. Trebuie să fim echilibraţi şi corecți. Am 21 de ani de magistratură.”

Sorin Iaşinovschi, procuror în cadrul Secției pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: „Sunt foarte pregătit. Orice activitate începe cu totul bine pus la punct. Ştiu că voi face faţă”.

Adina Florea, procuror în cadrul Secției pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: „Începem activitatea cu gânduri foarte bune. Ne apucăm de treabă.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate