Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Augustin Lazăr a participat la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali
23.10.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 18-19 octombrie 2018, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a efectuat o vizită oficială la Eurojust, ocazionată de participarea la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene.

La data de 18 octombrie 2018, a avut loc întâlnirea Consiliului Forumului, la care au participat reprezentanții Austriei, Bulgariei, Finlandei, României, președintele Eurojust, Ladislav Hamran, precum și membrii naționali ai Eurojust. În cursul acestei întrevederi, s-a discutat agenda actualului forum, precum și aspecte referitoare la organizarea următorului forum din 2019. La întrevedere, delegația României a fost formată din Augustin Lazăr, procuror general, Nadina Spînu, procuror șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul PICCJ, și Daniela Buruiană, membru național Eurojust.

În cursul zilei de 19 octombrie 2018, s-au desfășurat lucrările celei de a 13 a Întâlniri a Forumului Consultativ al Procurorilor Generali și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, eveniment anual organizat la sediul Eurojust de la Haga de către statele care dețin președinția Consiliului Uniunii Europene. România va prelua președinția rotativă a acestuia la 1 ianuarie 2019, calitate în care va organiza cea de a 14 a întâlnire a Forumului, alături de Finlanda. Este pentru prima dată când Ministerul Public român organizează un eveniment judiciar cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeană, având, totodată, un rol esențial în stabilirea agendei și temelor care vor fi dezbătute.

Temele abordate la reuniunea din acest an au vizat provocările actuale privind prevenirea și combaterea terorismului, schimbul de informații între autoritățile judiciare ale statelor membre și Eurojust, noutăți în domeniul justiției penale în spațiul UE, noul peisaj judiciar al UE, urmare a reformei Eurojust, înființării și operaționalizării Parchetului European.

De asemenea, Augustin Lazăr și Raija Toiviainen, procurorul general al Finlandei, au susținut discursuri privind prioritățile celor două procuraturi generale și temele celei de a 14 a Reuniuni a Forumului Consultativ, care va fi organizată în octombrie 2019 de către România, Finlanda și Eurojust.

În alocuțiunea prezentată, Augustin Lazăr a arătat că, din perspectiva PICCJ, trei teme sunt prioritare: Parchetul European (EPPO) – operaționalizare și perspective; E-evidence – viitorul cooperării judiciare internaționale; consolidarea cooperării judiciare europene în domeniul protecției mediului și al patrimoniului cultural. Totodată, în discursul său, Augustin Lazăr a precizat că ideea înfiinţării unui minister public internaţional i-a aparţinut marelui jurist român Vespasian V. Pella care „în anul 1925 propunea înființarea unui Minister public internațional”, iar în anul 2017, România a fost unul dintre Statele membre care au inițiat această formă de cooperare consolidată. În același context, procurorul general al PICCJ a subliniat faptul că Ministerul Public român s-a implicat în mod activ, prin procurori desemnați, la evenimente vizând operaționalizarea EPPO. Cu titlu de exemplu, au fost menționate trei dintre cele mai importante momente: conferința organizată la data de 3 noiembrie 2017, de către PICCJ, în colaborare cu parteneri francezi, în cadrul căreia procuror general Jean Claude Marin a susținut o prelegere pe tema Parchetului European, în Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității București; conferința internațională privind „Înființarea Parchetului European”, care va avea loc la Atena, între 23-25 noiembrie 2018, organizată de Procuratura Generală a Curții Supreme din Grecia; conferința organizată la data de 14 decembrie 2018, la București, în cadrul implementării proiectului „Promovarea protecției intereselor financiare ale UE privind sprijinirea acțiunilor statelor membre si instituțiilor europene in procesul de tranziție către EPPO”.

:: Sursa : www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti