Studii, opinii, interviuri ⁞⁞ RNSJ ⁞⁞ ESSENTIALSPovestim cărţi
 
 
Opinii
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Modificări preconizate ale Legii medierii: avocații vor putea conferi putere executorie acordului de mediere

24.10.2018 | Paul LOSPA, Alexandra ILIESCU
Paul Lospa

Paul Lospa

Alexandra Iliescu

Alexandra Iliescu

1. La data de 26.06.2018, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat Legea pentru modificarea (pe mai departe, Legea de modificare) Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator (pe mai departe, Legea medierii).

2. O modificare substanțială și de impact a Legii medierii este reprezentată de introducerea, la articolul 58, după aliniatul (2), alte două aliniate, printre care aliniatul (3), având următorul cuprins: „Acordul de Mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților, este titlu executoriu” (pe mai departe, Modificarea).

3. La data de 03.07.2018, Legea de modificare a fost trimisă Președintelui României, în vederea promulgării.

4. Legea de modificare a făcut obiectul unui control de constituționalitate, atât la inițiativa Președintelui României, cât și a unui număr de 96 de deputați. În data de 18.09.2018, Curtea Constituțională a României:

(i) a admis sesizarea de neconstituționalitate cu privire la anumite articole din Legea de modificare[1];

(ii) a respins, ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, sesizarea referitoare la Modificare.

5. Prin urmare, textul articolului prezentat mai sus, va fi cuprins în noua formă a Legii medierii. Astfel, avocații vor putea conferi putere executorie acordului de mediere, în condițiile menționate în Legea de modificare.

6. În prezent, Legea de modificare se află la Parlament, în vederea modificării cuprinsului articolelor ce au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională a României.


[1] A se vedea  art. I pct. 10 [cu referire la art. 43 alin. (21) din Legea nr. 192/2006], art. I pct. 16 [cu referire la partea introductivă a art. 601 alin. (1) din Legea nr. 192/2006] și ale art. I pct. 21 [cu referire la art. 76 din Legea nr. 192/2006] din Legea de modificare.


Paul Lospa
Founder LOSPA LAWYERS

Alexandra Iliescu
Associate LOSPA LAWYERS


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan