ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Modificări preconizate ale Legii medierii: avocații vor putea conferi putere executorie acordului de mediere

24.10.2018 | Paul LOSPA, Alexandra ILIESCU
Abonare newsletter
Paul Lospa

Paul Lospa

Alexandra Iliescu

Alexandra Iliescu

1. La data de 26.06.2018, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat Legea pentru modificarea (pe mai departe, Legea de modificare) Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator (pe mai departe, Legea medierii).

2. O modificare substanțială și de impact a Legii medierii este reprezentată de introducerea, la articolul 58, după aliniatul (2), alte două aliniate, printre care aliniatul (3), având următorul cuprins: „Acordul de Mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților, este titlu executoriu” (pe mai departe, Modificarea).

3. La data de 03.07.2018, Legea de modificare a fost trimisă Președintelui României, în vederea promulgării.

4. Legea de modificare a făcut obiectul unui control de constituționalitate, atât la inițiativa Președintelui României, cât și a unui număr de 96 de deputați. În data de 18.09.2018, Curtea Constituțională a României:

(i) a admis sesizarea de neconstituționalitate cu privire la anumite articole din Legea de modificare[1];

(ii) a respins, ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, sesizarea referitoare la Modificare.

5. Prin urmare, textul articolului prezentat mai sus, va fi cuprins în noua formă a Legii medierii. Astfel, avocații vor putea conferi putere executorie acordului de mediere, în condițiile menționate în Legea de modificare.

6. În prezent, Legea de modificare se află la Parlament, în vederea modificării cuprinsului articolelor ce au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională a României.


[1] A se vedea  art. I pct. 10 [cu referire la art. 43 alin. (21) din Legea nr. 192/2006], art. I pct. 16 [cu referire la partea introductivă a art. 601 alin. (1) din Legea nr. 192/2006] și ale art. I pct. 21 [cu referire la art. 76 din Legea nr. 192/2006] din Legea de modificare.


Paul Lospa
Founder LOSPA LAWYERS

Alexandra Iliescu
Associate LOSPA LAWYERS

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week