Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Ziua Armatei Române
25.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Armatei Române este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut următoarea alocuțiune cu prilejul participării la ceremonia desfăşurată cu ocazia Zilei Armatei Române la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I:

De asemenea, și prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 25 Octombrie o dedicăm, ca în fiecare an, tuturor celor care au îmbrăcat haina militară luptând în trecut pentru apărarea țării și celor care, astăzi, sunt prezenţi permanent la datorie pentru a asigura capacitatea defensivă a României la un nivel adaptat cerințelor actuale de securitate sau ne reprezintă cu cinste în teatrele de operaţiuni din afara țării.

Se împlinesc astăzi 76 de ani de când armata română a eliberat și ultima localitate românească de sub ocupație străină, orașul Carei, moment care a marcat eliberarea integrală a teritoriului naţional. Cu gândul la jertfa zecilor de mii de militari morți, răniți sau dați dispăruți în ampla ofensivă desfășurată atunci, le suntem datori și recunoscători, lor și tuturor eroilor căzuți la datorie de-a lungul istoriei, pentru sacrificiul prin care au contribuit ca generațiile de astăzi să se bucure de o Românie stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Apreciem în egală măsură activitatea și profesionismul militarilor care astăzi întăresc capacitatea defensivă a țării, la standarde euro-atlantice, și activează în teatrele de operațiuni internaționale sau misiuni desfășurate sub egida NATO, OSCE, ONU sau a Uniunii Europene. Sunt adevărați profesioniști, oameni devotați țării și hainei militare, care prin modul în care înțeleg să-și facă datoria întăresc credibilitatea României în plan extern.

Astăzi, țara noastră este privită ca un veritabil pilon de stabilitate și securitate în regiune și joacă un rol important în apărarea colectivă aliată, nu doar prin poziția geografică strategică, ci și prin îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a asumat pentru consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO din zona Mării Negre. Faptul că România a devenit de curând primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot, foaia de parcurs pe zece ani semnată cu partenerii americani privind obiectivele comune din domeniul apărării, modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre, exercițiile la care au participat militarii români sau pe care le-a găzduit țara noastă pentru îmbunătățirea interoperabilității și capacității de apărare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice sunt exemple concrete în acest sens.

Pentru toate acestea, le mulțumesc militarilor români, întregului personal al Armatei României, în numele meu și al întregii echipe guvernamentale. Îi asigur pe toți militarii activi că vom continua să-i sprijinim cu tot ceea ce ține de atribuțiile guvernamentale pentru asigurarea logisticii și instruirii lor la standardele asumate față de partenerii noștri strategici. De asemenea, ne preocupă situația celor răniți în diferite teatre de operații – chiar în această săptămână militari români în misiune au fost răniți în Afganistan. Le doresc însănătoșire grabnică și le oferim tot sprijinul medical de care au nevoie. Merită întregul nostru respect și toată atenția necesară în aceste momente dificile pentru ei.

Suntem alături și de familiile militarilor care și-au pierdut viața de-a lungul anilor în diverse misiuni de menținere a păcii în lume, de puținii veterani de război cu care mai avem onoarea să fim contemporani, de militarii-veterani din teatrele de operații și de toți cei pentru care cariera militară nu reprezintă doar o aspirație personală, ci un mod de a pune umărul la apărarea și la prestigiul României.

Îmi doresc ca valorile apărate de ei cu atât curaj, determinare, suferință și de multe ori prin jertfă, din păcate, să le transmitem și generațiilor noi de copii și tineri!

La mulți ani, Armatei Române și tuturor militarilor!

În plus, președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare:

Pentru Patrie!

Patriotism, sacrificiu, credință, disciplină riguroasă sunt cuvintele prin care putem defini Armata Română.

Mândria de a fi militar o înțeleg pe deplin doar militarii, cărora le suntem recunoscători pentru devotament, pentru că ne inspiră în fiecare zi să fim patrioți.

Astăzi, de ziua Armatei Române, îi onorăm pe soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii armatei noastre și le aducem omagii eroilor care s-au jertfit pentru țară, apărând independenţa, suveranitatea şi unitatea statului român.

Recunoștință și preţuire pentru veteranii de război, al căror curaj și spirit de sacrificiu trebuie să fie permanent un exemplu pentru națiunea română!

Instituție fundamentală a statului, Armata a contribuit și contribuie la creşterea prestigiului internaţional al României, în special prin participarea militarilor români la misiuni şi în teatre de operaţii în afara teritoriului ţării, arătând că România este un partener de nădejde pentru aliaţii săi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice și al Uniunii Europene și că este un pilon important de stabilitate și un furnizor de securitate în Europa de Est.

Mulţumesc Armatei Române pentru ceea ce este și ceea ce face.

LA MULȚI ANI!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Armatei Române este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

***

2018:Ziua Armatei Române este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Sediul materieiDecretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959 pentru declararea zilei de 25 octombrie ca Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române.

Această zi este legată în mod direct de Regele Mihai I al României care, în 1944, era comandatul suprem al Armatei. În 25 octombrie 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.

Ziua Armatei României va fi sărbătorită, anul acesta, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul naţional, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, potrivit unui comunicat al MAPN. Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi de promovare a profesiei militare, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

Klaus Iohannis, președintele României, a oferit ieri, 24 octombrie, la Palatul Cotroceni, un Dejun oficial cu prilejul Zilei Armatei României, potrivit unui comunicat. Această activitate este organizată în semn de prețuire pentru militarii și civilii care slujesc patria sub drapelul tricolor, atât în țară, cât și în teatrele de operații. La eveniment au participat conducerea Ministerului Apărării Naționale, generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri care îndeplinesc principalele funcții de comandă în armată, atașați ai apărării acreditați la București, reprezentanți ai principalelor organizații ale veteranilor de război, veteranilor din teatrele de operații și cadrelor militare în rezervă și retragere.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis următorul mesaj, în cadrul ceremoniei organizate la Monumentul Ostașului Necunoscut din București, potrivit unui comunicat al Guvernului:

„Domnule președinte,
Doamnelor și domnilor,

Sărbătorim astăzi, în An Centenar, Ziua Armatei României, o instituție – reper în istoria noastră națională.

Cinstim împreună valorile care definesc esența poporului român: patriotismul, curajul şi devotamentul pentru ţară. Îi onorăm pe soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii armatei noastre, pe eroii care s-au jertfit apărând independența, suveranitatea și unitatea statului român.
Armata este instituție fundamentală a statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea României în lume și se bucură de o mare încredere și de mult respect din partea românilor.

Militarii români participanți în misiuni și operații în afara teritoriului țării contribuie la creşterea prestigiului internaţional al ţării noastre și sunt dovada faptului că Armata României este un partener de nădejde pentru aliații săi din cadrul Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene.

România este un pilon important de stabilitate în zonă, în contextul în care, la nivel global, ne confruntăm cu provocări în materie de securitate de o complexitate fără precedent.

Avem o creștere economică sustenabilă și un sistem de apărare previzibil și fiabil, care ne consolidează rolul de actor regional și de furnizor de securitate în Europa de Est.

Suntem în al doilea an de alocare a două procente din PIB pentru apărare și ne menținem acest obiectiv pentru deceniul următor.
Guvernul României îşi respectă, astfel, angajamentul asumat prin Programul de Guvernare și acordă o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării, acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. Suntem determinați să creăm şi să dezvoltăm un centru regional pentru industria de apărare în România, care să contribuie, implicit, la dezvoltarea economică din țara noastră.

Anul 2018 are o semnificaţie cu totul specială, marcăm 100 de ani de existenţă a României moderne, stat naţional unitar format în urma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 cu aportul esențial al Armatei Române.
Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei României. Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm vie memoria celor care au contribuit la consolidarea națiunii române și să îi onorăm pe toți cei care au grijă ca poporul român să fie unul unit și puternic.
Cu gândul la misiunile prezente şi la cele viitoare, militarii armatei române aflaţi la datorie sub tricolor, acasă sau în locuri îndepărtate, folosesc răgazul acestei zile de sărbătoare pentru a evoca, plini de emoţie, faptele de arme ale înaintaşilor.
Unii dintre aceștia se află acum împreună cu noi.

Dragi veterani de război, pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care aţi dat dovadă în timpul războiului, în anii grei de transformări care au urmat, pentru faptul că aţi trecut cu bine şi fruntea sus peste greutăţile vieţii, vă asigurăm de întreaga noastră recunoştinţă şi preţuire.

Stimați veterani care ați fost în misiuni în teatrele de operații, dumneavoastră reprezentați, atât pentru ceilalți militari, cât și pentru întreaga societate românească, o veritabilă şcoală a patriotismului, demnităţii şi onoarei. Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce aţi făcut în slujba Patriei şi a poporului român.

Suntem cu sufletul alături de familiile celor 29 de eroi din teatrele de operațiuni din Afganistan, Irak, Bosnia și Herțegovina și de cei peste 190 de militari răniți. Locul important pe care țara noastră îl ocupă acum în NATO și Uniunea Europeană se datorează și lor, militari excepționali ai Armatei României.

Doresc să adresez un gând bun şi familiilor dumneavoastră, ale membrilor Armatei Române, să le mulţumesc din toată inima pentru efortul şi înţelegerea de care dau dovadă. Cariera militară este grea și presupune implicare totală atât din partea fiecăruia dintre dumneavoastră, cât și din partea familiei.

La ceas de sărbătoare, vă mulţumesc tuturor, vă felicit pentru ceea ce faceți și vă adresez sincere urări de sănătate, viață lungă şi împliniri personale! La mulți ani, Armatei Române!”

Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Armatei Române, potrivit unui comunicat: „Armata Română rămâne un incontestabil reper al istoriei și evoluției României și, totodată, un model de sacrificiu în numele unor idealuri și principii pe care s-a fundamentat statul care, iată, în acest an, sărbătorește Centenarul.

Armata României a fost și rămâne în sprijinul românilor. Iar acest lucru l-am văzut inclusiv în cadrul recentului exercițiu – SEISM 2018 – unde militarii români au colaborat eficient cu angajații Ministerului Afacerilor Interne, demonstrând că, în cazul unui dezastru, ne putem baza pe cooperarea dintre instituțiile statului.

Un gând bun și succes doresc să le transmit și militarilor care participă la Jocurile Invictus de la Sydney, modele de ambiție, curaj și patriotism, așa cum sunt de altfel toți cei care luptă pentru România.

Militarilor români, care își sărbătoresc astăzi ziua, le doresc sănătate, împliniri și satisfacții profesionale!

Ziua Armatei Române este și prilej de rememorare a sacrificiilor eroilor noștri, a militarilor care și-au pierdut viața în războaiele pentru apărarea integrității și independenței naționale sau, recent, în teatrele de operații în numele securității și libertății cetățenilor lumii.

La mulți ani și Respect Armatei Române!”

La ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Armatei Române a participat și Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei, care a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Eroii care s-au jertfit pentru țară au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi astăzi să fim o națiune liberă și puternică. Sacrificiul lor nu trebuie niciodată uitat, iar flacăra eternă ce veghează Mormântul Eroului Necunoscut este o garanție că generațiile viitoare vor prețui acest sacrificiu.

În anul 2018, Ministerul Economiei a alocat 69 de milioane de lei pentru investiții în industria națională de apărare. Este cea mai importantă sumă alocată în ultimul deceniu pentru industria națională de apărare. Acest lucru demonstrează angajamentul ferm pe care Guvernul României l-a luat pentru întărirea capacităților de apărare ale României, pentru menținerea și dezvoltarea securității naționale. Industria națională de apărare este o industrie cu tradiție și potențial, este o industrie strategică și este șansa noastră pentru o viață mai prosperă și mai sigură.”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela NiculceaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.