Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Dolj. Ziua Europeană a Avocatului – 25 octombrie 2018
24.10.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 24 octombrie 2018, Baroul Dolj a informat ca organizează joi, 25 octombrie 2018, începând cu ora 14;00, la sediul său, cu ocazia Zilei Europene a Avocatului, o Masă rotundă dedicată avocatului Adi-Remus Ciucă, membru al Baroului Dolj, în scopul apărării reputației profesionale a acestuia, potrivit unui comunicat semnat de avocat dr. Lucian Bernd Săuleanu, Decan.

Consiliul Baroului Dolj a hotărât ca în acest an Ziua Europeană a Avocatului, care se desfășoară concomitent cu Ziua Europeană a Justiției, să fie dedicată lui Adi Remus Ciucă, avocat în Baroul Dolj, față de care, la 10 octombrie 2018, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore la cererea DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Ulterior, însă, în dosarul nr. 1599/54/2018, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, prin încheierea nr. 4 din 11 octombrie 2018. Această soluție a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins contestația DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, prin încheierea definitivă nr. 857 din 22 octombrie 2018.

Pentru a dispune astfel, instanțele au reținut că nu există probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că avocatul Adi-Remus Ciucă ar fi săvârșit infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat.

În aceste condiții, măsura reținerii a fost una nejustificată, ajungându-se în acest fel să fie afectată imaginea publică și profesională a avocatului Adi-Remus Ciucă, dar și a avocaților în general, context în care apreciem că organele de urmărire penală trebuie să manifeste prudență și rezeve în cauzele în care sunt cercetați avocații, tocmai prin raportare la rolul și importanța acestora în societate.

Consiliul Barourilor Europene a stabilit ca ediția 2018 a Zilei Europene a Avocaților să se desfășoare în încercarea de lămuri “De ce sunt importanți avocații? Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și a Statului de Drept” și cu scopul de sublinia importanța avocaților și a apărătorilor drepturilor omului în Europa.

Pentru a putea acționa în acest mod, avocații trebuie să fie independenți față de orice tip de influențe, cum ar fi, într-o succintă enumerare, cele politice, judiciare și guvernamentale. Cu toate acestea, profesioniștii dreptului sunt, din ce în ce mai des, subiect al amenințărilor, supravegherii, hărțuirii și chiar al crimelor.

Dragoș Nicu, Prodecanul Baroului Dolj: „Cum în acest an tema manifestărilor se îndreaptă către avocați, cu atât mai mult am considerat necesar să tragem un semnal de alarmă, cu această ocazie, în legătură cu abuzurile și presiunile exercitate asupra avocaților, iar cazul colegului nostru este cât se poate de relevant în acest context.”

Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj: „Ziua Europeană a Avocatului reprezintă în acest an, pentru membrii Baroului Dolj, mai ales un moment de solidaritate profesională. Atingerea reputației unui avocat poate afecta iremediabil eforturile investite de-a lungul unei cariere întregi. Tocmai de aceea, am decis ca manifestările prilejuite cu această ocazie să poarte numele colegului nostru. Pentru a preveni situațiile în care apărătorii legii riscă să devină victime, actul de justiție trebuie să fie mereu focalizat pe protejarea drepturilor și libertăților, pentru că scopul său este servirea interesului public, iar excesul de zel în condamnarea vinovaților nu poate derapa către abuzarea celor nevinovați.”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.