Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: imposibilitatea atacării cu recurs în casație a hotărârilor pronunţate în materia executării pedepselor

25.10.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 24.10.2018 s-a constituit un nou dosar (1641D/2018) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 434 alin. (1) lit. (c) din Codul de procedură penală (cauza Morar loan).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere pare a fi Judecătoria Huedin sau Curtea de Apel Cluj. Spunem „pare”, pentru că în urma consultării portalului celor două instanțe, nu am regăsit nicio informație referitoare la excepția de neconstituționalitate.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 434 (extras)
(2) Nu pot fi atacate cu recurs în casaţie:
c) hotărârile pronunţate în materia executării pedepselor.

Având în vedere faptul că pe portalul Curții Constituționale excepția de neconstituționalitate are ca obiect dispozițiile art. 434 alin. (1) lit. (c), acestea neexistând în fapt, și ținând cont de natura dosarului, consider că există o eroare de redactare și că dispozițiile reclamate a fi neconstituționale sunt regăsite la art. 434 alin. (2) lit. (c). (Andrei-Alexandru MARCU)

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.