Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ziua Europeană a Avocaților


25 octombrie 2018 | Cristian JURA, Astrid Isabela BOGDAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Astrid Isabela Bogdan

Astrid Isabela Bogdan

Ziua Europeană a Avocaților este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Sediul materiei: Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a decis, în anul 2014, ca prima sărbătorire a Zilei Europene a Avocaţilor să aibă loc la data 10 decembrie, prin raportare la Ziua mondială a drepturilor omului, celebrată tot la această dată, potrivit Raportului CCBE 2014. Următoarele două Zile Europene ale Avocaţilor, respectiv 2015 şi 2016, au fost marcate tot pe data de 10 decembrie. În anul 2017, CCBE a decis sărbătorirea Zilei Europene a Avocaţilor la data de 25 octombrie, potrivit E-VOLVING LAWYERS, prin raportare la Ziua Justiţiei Europene, care se celebrează la data de 25 octombrie.

Cu acest prilej, Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul București organizează masa rotundă, la data de 26 octombrie 2018, la Biblioteca Baroului Bucureşti, cu tema De ce sunt importanți avocații? Apărând apărătorii Statului de Drept.

Av. dr. Gheorghe Florea, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a declarat, potrivit unui comunicat: ,,Scopul acestei duble aniversări este comun: informarea cetățenilor cu privire la drepturile lor și instrumentele legislative care le protejează, dar și o mai bună comunicare între juriști, în scopul de a întări protecția acestor drepturi. Și, dacă privim ce se întâmplă în jur, putem identifica un subiect implicit al dezbaterilor ce vor avea loc în această zi: pericolul în care se află justiția și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Cu alte cuvinte statul de drept.”

,, Evenimentul a avut loc la Biblioteca „Victor Anagnoste” a Baroului București din sediul Palatului de Justiție și a fost moderat de Mihai Tatulici, cu participarea: Av. dr. Gheorghe Florea, Președintele UNBR, Av. dr. Ion Dragne, decanul Baroului București, Av. Cristina Gheorghe, Vicepreședinte UNBR, Av. dr. Ioan Chelaru, Vicepreședinte UNBR, Av. dr. Traian Briciu, Vicepreședinte UNBR, Av. dr. Petruț Ciobanu, Vicepreședinte UNBR , Av. Monica Livescu, membru al Comisiei permanente a UNBR, av. Marius Striblea, decanul Baroului Iași, av. Ioan Popa, decanul Baroului Galați, a decanilor și a membrilor Consiliului UNBR din barourile de pe raza Curții de Apel București, a membrilor Consiliului Baroului București, lectori I.N.P.P.A., avocați.
Subiectele abordate în cadrul dezbaterilor s-au referit la rolul avocatului în menținerea statului de drept, garanțiile dreptului la apărare în România, eficacitatea reglementărilor privind independența avocatului, linia de demarcație dintre apărarea clientului și complicitatea cu acesta, presiunile cu care se confruntă avocații în ultimul deceniu și noile garanții ale apărării prevăzute în Legea nr. 25/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. De asemenea, a fost abordată necesitatea unei Convenții Europene privind profesia de avocat și demersurile Uniunii Naționale a Barourilor din România privind adoptarea acestei Convenții”.

Cu ocazia Zilei Europene a Avocaților, avocat Flavia Ioana Maier, Decanul Baroului Cluj, a transmis un mesaj de felicitare pentru avocații din Baroul Cluj și le-a dorit multe împliniri pe plan profesional și personal, potrivit unui comunicat.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Astrid Isabela Bogdan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii