Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ziua Europeană a Avocaților
25.10.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Legal Days, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Europeană a Avocaților este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Președintele CCBE, Margaret VON GALLEN, a transmis următorul mesaj, în preambulul Ghidului CCBE 2021:

A 8-a ediție a Zilei Europene a Avocaților este dedicată temei „Nu există justiție fără avocați independenți”. Justiția nu poate funcționa corect fără o independență a avocaților și a barourilor. Independența este fundamentală pentru ca avocatul să-și poată apăra corespunzător clienții, inclusiv în acțiunile împotriva statului, pentru a construi încredere între ei și clienții lor, pentru a sprijini statul de drept și pentru a-și îndeplini rolul crucial de prevenire a abuzului de putere. Cu toate acestea, avocații continuă să fie hărțuiți, amenințați, arestați, urmăriți penal și chiar uciși din cauza activității lor profesionale, inclusiv în Europa. Nu trebuie să uităm că avocații sunt gardienii drepturilor omului și principalii garanți ai drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Este motivul pentru care pot fi supuși unei presiuni considerabile din partea puterilor executive și legislative, iar uneori din partea sistemului judiciar si a actorilor non-statali.

Persecuția avocaților este adesea legată de identificarea avocaților cu clienții lor sau cu cauzele clienților lor, de aceea sprijinirea avocaților amenințați este una dintre activitățile prioritare ale CCBE.

In plus, CCBE susține proiectul Consiliului Europei privind Convenția Europeană a profesiei de avocat. CCBE crede cu tărie că un asemenea instrument de legătură la nivel european este absolut necesar pentru a păstra independența fiecărui avocat și integritatea administrării justiției și a statului de drept. Cu această ocazie, este util să reamintim valorile esențiale ale profesiei de avocat. Independența este una dintre ele și cred că importanța ei nu poate fi niciodată suficient subliniată.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Europeană a Avocaților este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Președintele UNBR, Av. Dr. Traian Briciu, a transmis următorul mesaj:

În fiecare an, la data de 25 octombrie, sărbătorim Ziua Europeană a Avocaților, ca un prilej de a pune în discuție principalele provocări cu care se confruntă profesia, în perioada de referință. Anul acesta, tema propusă de Consiliul Barourilor Europene (CCBE) nu putea fi alta decât ”Continuitatea justiției și respectarea drepturilor omului în vremuri de pandemie”.

Într-adevăr, criza Covid 19 are un impact fără precedent asupra funcționării justiției, soldat cu blocaje prin acumularea dosarelor amânate, schimbări substanțiale în modul de lucru, digitalizare accelerată. Aceste schimbări bruște au efecte asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor în ceea ce privește accesul la justiție, dreptul la judecarea procesului în termen rezonabil, accesul la dosar și nu în ultimul rând dreptul la apărare.

Pentru avocați impactul este cel puțin la fel de mare întrucât este amenințată subzistența cabinetelor și a societăților de avocatură.

Avocații au fost considerați, în toată lumea, „lucrători esențiali”/ ”key workers”, această sintagmă desemnându-i pe aceia care au continuat să lucreze în timpul crizei, pentru a se asigura continuitatea vieții de zi cu zi. Deci, este recunoscut în plan mondial că avocații sunt factori cheie pentru funcționarea societății, care trebuia să-și continue activitatea în prima linie, la fel ca medicii sau alte profesii și meserii fără de care nu se poate. Avocații s-au aflat într-o postură cu atât mai ingrată, fiind obligați să-și continue activitatea, în timp ce instanțele și autoritățile la care își desfășoară cea mai mare parte a activității funcționau în limite mult reduse.

A fost nevoie de multă muncă de lămurire din partea UNBR către autorități, pentru ca avocații să fie incluși în măsurile de sprijin economic.

Majoritatea solicitărilor UNBR au avut ecou. Coerența între poziția barourilor și cea a Uniunii în expunerea poziției, buna colaborare cu Ministerul Justiției și Ministerul Public, au fost decisive pentru a asigura consecvența mesajului, astfel încât factorii implicați să înțeleagă și să răspundă solicitărilor UNBR. Amintesc aici: finanțarea plății serviciilor de asistență judiciară în proporție de 100% (lucru dificil de obținut într-o perioadă marcată de presiuni bugetare), reconsiderarea de către autoritățile judecătorești a poziției inițiale față de accesul avocaților în incinta instanțelor, redimensionarea vacanței judecătorești, accesarea indemnizațiilor compensatorii în starea de urgență și de alertă, extinderea către avocați a beneficiilor recunoscute mediului de afaceri, promovarea intereselor legitime ale avocaților în planul procesul legislativ – aici exemplele fiind multiple.

Încă de la începutul lunii martie, UNBR a solicitat CSM extinderea măsurilor de protecție sanitară la nivelul instanțelor și pentru avocați, stabilirea unor intervale orare pentru prezentarea justițiabililor și a avocaților la ședința de judecată, nefiind suficientă măsura strigării pe loturi de 2-3 cauze. Strigarea cauzelor pe intervale orare este o mare realizare, însă din păcate nu se mai respectă la unele instanțe.

Încă sunt dificultăți în aplicarea unor măsuri la nivel național, confruntându-ne cu practici neunitare. De exemplu, la nivelul unor agenții teritoriale pentru plăți și inspecție socială (deci nu toate), încă nu se aplică avocaților drepturile reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților şi angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea Coronavirusului SARS-CoV-2.

În această toamnă pericolele sanitare au revenit cu și mai mare forță decât în primăvară. Nu știm care va fi evoluția pe termen scurt și mediu, ce măsuri vor trebui luate la nivelul guvernului dacă situația ar scăpa de sub control.

În ceea ce ne privește, atenția noastră ar trebui îndreptată spre două direcții: măsurile sanitare impuse să nu afecteze funcționalitatea sistemului judiciar și dreptul la apărare (i) și restrângerea în exercițiul unor de drepturi în această perioadă să fie temeinic justificate și proporționale cu scopul urmărit (ii)

Important este să fi învățat din experiențele anterioare și tocmai de aceea CCBE pune în dezbatere tema continuității justiției și a respectului drepturilor omului, la nivelul tuturor organizațiilor profesionale ale avocaților europeni. Prin dezbateri comune și dialog putem găsim soluții pentru depășirea unor astfel de crize.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Astrid Isabela Bogdan

Astrid Isabela Bogdan

2019: Ziua Europeană a Avocaților este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

2018:Ziua Europeană a Avocaților este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Sediul materiei: Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a decis, în anul 2014, ca prima sărbătorire a Zilei Europene a Avocaţilor să aibă loc la data 10 decembrie, prin raportare la Ziua mondială a drepturilor omului, celebrată tot la această dată, potrivit Raportului CCBE 2014. Următoarele două Zile Europene ale Avocaţilor, respectiv 2015 şi 2016, au fost marcate tot pe data de 10 decembrie. În anul 2017, CCBE a decis sărbătorirea Zilei Europene a Avocaţilor la data de 25 octombrie, potrivit E-VOLVING LAWYERS, prin raportare la Ziua Justiţiei Europene, care se celebrează la data de 25 octombrie.

Cu acest prilej, Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul București organizează masa rotundă, la data de 26 octombrie 2018, la Biblioteca Baroului Bucureşti, cu tema De ce sunt importanți avocații? Apărând apărătorii Statului de Drept.

Av. dr. Gheorghe Florea, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a declarat, potrivit unui comunicat: ,,Scopul acestei duble aniversări este comun: informarea cetățenilor cu privire la drepturile lor și instrumentele legislative care le protejează, dar și o mai bună comunicare între juriști, în scopul de a întări protecția acestor drepturi. Și, dacă privim ce se întâmplă în jur, putem identifica un subiect implicit al dezbaterilor ce vor avea loc în această zi: pericolul în care se află justiția și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Cu alte cuvinte statul de drept.”

,, Evenimentul a avut loc la Biblioteca „Victor Anagnoste” a Baroului București din sediul Palatului de Justiție și a fost moderat de Mihai Tatulici, cu participarea: Av. dr. Gheorghe Florea, Președintele UNBR, Av. dr. Ion Dragne, decanul Baroului București, Av. Cristina Gheorghe, Vicepreședinte UNBR, Av. dr. Ioan Chelaru, Vicepreședinte UNBR, Av. dr. Traian Briciu, Vicepreședinte UNBR, Av. dr. Petruț Ciobanu, Vicepreședinte UNBR , Av. Monica Livescu, membru al Comisiei permanente a UNBR, av. Marius Striblea, decanul Baroului Iași, av. Ioan Popa, decanul Baroului Galați, a decanilor și a membrilor Consiliului UNBR din barourile de pe raza Curții de Apel București, a membrilor Consiliului Baroului București, lectori I.N.P.P.A., avocați.
Subiectele abordate în cadrul dezbaterilor s-au referit la rolul avocatului în menținerea statului de drept, garanțiile dreptului la apărare în România, eficacitatea reglementărilor privind independența avocatului, linia de demarcație dintre apărarea clientului și complicitatea cu acesta, presiunile cu care se confruntă avocații în ultimul deceniu și noile garanții ale apărării prevăzute în Legea nr. 25/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. De asemenea, a fost abordată necesitatea unei Convenții Europene privind profesia de avocat și demersurile Uniunii Naționale a Barourilor din România privind adoptarea acestei Convenții”.

Cu ocazia Zilei Europene a Avocaților, avocat Flavia Ioana Maier, Decanul Baroului Cluj, a transmis un mesaj de felicitare pentru avocații din Baroul Cluj și le-a dorit multe împliniri pe plan profesional și personal, potrivit unui comunicat.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Astrid Isabela Bogdan

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti