Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Ziua Europeană a Justiției
25.10.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Europeană a Justiției Civile este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile:

Anul acesta celebrăm Ziua Europeană a Justiției Civile într-un context atipic față de manifestările organizate anterior, în cei 17 ani de când Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au luat decizia de a marca acest moment la data de 25 octombrie.

Actuala criză sanitară generată de pandemia de COVID-19 împiedică organizarea unor activități caracterizate prin interacțiune directă cu justițiabilii, desfășurate la sediile unităților de parchet.

Acest context nu este însă de natură a ne îndepărta de la viziunea avută de inițiatori în legătură cu semnificațiile Zilei Europene a Justiției Civile și pe care noi, ca practicieni ai dreptului, trebuie să le avem în vedere în permanență în activitatea noastră.

Justiția este un serviciu public, aflat în slujba cetățenilor. Plecând de la acest deziderat, în actualele condiții, extrem de dificile pentru întreaga societate, în calitate de procuror general, doresc să asigur că Ministerul Public depune toate eforturile pentru a-și îndeplini rolul constituțional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În acest sens, una dintre prioritățile activității parchetelor o reprezintă creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare, pentru ca acestea să fie pe deplin accesibile cetățenilor și pentru a-i ajuta să fie mai bine informați asupra drepturilor lor. Pe aceeași direcție, Ministerul Public acționează pentru eficientizarea și scurtarea duratei urmăririi penale, prin digitalizarea unor proceduri judiciare și implementarea unor metodologii de lucru unitare la nivel național.

Provocările generate de actuala situație epidemiologică nu s-au încheiat. În această perioadă, este nevoie, mai mult ca oricând, de exigență și vigilență în respectarea regulilor, în aplicarea legii.

Doresc să transmit justițiabililor să aibă încredere în procurori; Ministerul Public a mobilizat toate resursele instituționale pentru a-și îndeplini cu responsabilitate și profesionalism atribuțiile în această perioadă dificilă.

De asemenea, și Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un mesaj:

Începând cu anul 2003, la inițiativa comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, la data de 25 octombrie, se aniversează Ziua Europeană a Justiției pe întreg continentul european, eveniment simbolic ce are menirea de a sublinia importanța justiției ca serviciu public, în scopul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, în cadrul procedurilor judiciare.

De aceea, sărbătoarea este destinată în aceeași măsură atât cetățenilor, cât și studenților și profesioniștilor dreptului, cu scopul de a aduce justiția în atenția acestora, urmărind informarea tuturor cu privire la drepturile pe care le au și la modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi.

În perioada atât de dificilă prin care trece nu doar societatea românească, ci întreaga omenire, subliniem, cu atât mai mult, că justiția se află în slujba cetățenilor, indiferent de circumstanțele speciale în care ne desfășurăm activitatea, iar Consiliul Superior al Magistraturii, instanțele judecătorești şi parchetele din România conlucrează în sensul îndeplinirii unui act de justiție de calitate, ca reper al statului de drept într-o societate democratică.

Ne deschidem porțile virtual în acest an, punând la dispoziția tuturor persoanelor interesate, cetățenilor, profesioniștilor dreptului, studenților și auditorilor de justiție, în format electronic, materialele de informare, precum și ghidurile elaborate și adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii și care pot fi accesate aici.

Transmitem, pe această cale, urările noastre de sănătate şi succes, atât în plan personal, cât şi profesional.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Europeană a Justiției Civile este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

2018: Ziua Europeană a Justiției Civile este marcată, anual, la data de 25 octombrie.

Sediul materiei: Ziua Europeană a Justiţiei Civile a fost stabilită de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană la data de 5 iunie 2003 cu scopul de a aduce în atenţia cetăţenilor europeni modul de funcţionare a justiţiei şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european.

Ziua Europeană a Justiției este o zi care servește cu informații cetățenii UE cu privire la drepturile lor și accesul la justiția transfrontalieră în UE. Lucrătorii legali petrec ziua încurajând populația mai largă să se angajeze în felul în care comportă politica societății pentru a-și înțelege mai bine drepturile.

În România, la 25 octombrie, se organizează, anual, la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor, acţiuni de tipul “uşilor deschise”, prin invitarea cetăţenilor la sediile instituţiilor, precum şi la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceste evenimente au ca scop consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie, magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu, reprezentanți ai societății civile, potrivit unui comunicat:

„La data de 5 iunie 2003 – acum 15 ani- , Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfăşurarea în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei Civile, cu scopul de a aduce în atenţia cetăţenilor europeni modul de funcţionare a justiţiei şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european.

În acest an, Consiliul Superior al Magistraturii organizează  joi, 25 octombrie, în intervalul orar 10,00-15,00, “Ziua porţilor deschise”, la care sunt aşteptaţi elevi, studenţi, auditori de justiţie de la Institutul Naţional al Magistraturii, cursanţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri, justiţiabili şi alţii. Agenda manifestărilor care vor avea loc cu acest prilej cuprinde vizitarea compartimentelor de lucru din structura organizatorică a Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi realizarea unor prezentări pe teme specifice activităţii Consiliului.

Manifestări specifice vor avea loc la Inspecţia Judiciară, ca structură cu personalitate juridică înfiinţată în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la Institutul Naţional al Magistraturii şi la Şcoala Naţională de Grefieri.

De asemenea, la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor din ţară, în aceeaşi zi, se desfăşoară acţiuni de tipul “Ziua uşilor deschise”, prin invitarea cetăţenilor la sediile acestora, conform programului afişat pe pagina de site a acestora.

Toate aceste evenimente au ca obiectiv consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie, magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii, România este înscrisă definitiv, activ şi responsabil, în parcursul european pentru consolidarea spaţiului judiciar  comun.”

Informații suplimentare despre evenimentele organizate la nivel național cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile 2018 sunt disponibile aici.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela NiculceaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.