Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Avocați Flux informații Legal Days

Baroul Dolj. Ziua Europeană a Avocatului 2018

25 octombrie 2018 | JURIDICE.ro

Joi, 25 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Europene a Avocatului, Baroul Dolj a organizat o masă rotundă pornind de la tema stabilită în acest an de Consiliul Barourilor Europene, „De ce sunt importanți avocații? Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și ai Statului de Drept”, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a fost dedicat av. Adi-Remus Ciucă, membru al Baroului Dolj, în scopul apărării reputației profesionale a acestuia.

Cu acest prilej, av. Lucian Săuleanu, Decanul Baroului Dolj, a transmis următorul mesaj:

„Consiliul Baroului Dolj, în unanimitate, a hotărât ca astăzi, de Ziua Europeană a Avocatului, să tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care anumiți procurori tratează avocații.

Acesta este un moment de solidaritate profesională al avocaților din Dolj în jurul și pentru colegul nostru avocat, Adi-Remus Ciucă, cu scopul apărării reputației profesionale a acestuia. Atingerea reputației poate afecta iremediabil eforturile investite de-a lungul unei întregi cariere.

Cum subiectul Zilei Europene a Avocatului este exact „De ce sunt importanți avocații și apărarea apărătorilor statului de drept”, am considerat oportună chiar mediatizarea acestui caz, tocmai pentru a sublinia că avocații trebuie să fie independenți față de orice influență politică, judiciară și guvernamentală. Cu toate acestea, în ultimul timp, profesioniștii dreptului sunt din ce în ce mai des subiectul amenințărilor, supravegherii, hărțuirii și chiar al crimelor.

Apreciem că măsurile propuse de DIICOT Craiova nu au fost unele rezonabile și au avut un efect negativ prin afectarea imaginii publice și profesionale a avocatului Adi-Remus Ciucă, dar și a avocaților în general. Instanțele au apreciat, în această cauză, că nu există probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că Adi-Remus Ciucă ar fi săvârșit infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat. În aceste condiții, am constatat, urmare a informațiilor comunicate de colegii avocați, că doamna procuror Augustina Cioplea, de la DIICOT Craiova, a avut o atitudine nejustificată de forță.

De altfel, situația nu este singulară. Parchetele nu colaborează instituțional cu Baroul, Decanul nu are niciun fel de comunicare cu reprezentanții Parchetelor în sprijinirea activității avocaților, iar anumiți procurori au atitudine de superioritate, defăimare și chiar jignitoare la adresa avocaților.

Eu, ca Decan, nu pot accepta o astfel de situație, motiv pentru care solicit în mod oficial procurorilor să manifeste prudență și rezerve în cauzele în care sunt cercetați avocații pentru a respecta, în felul acesta, rolul și importanța avocatului în societate, dar și a Baroului ca organizație.

Este și un moment în care avocații trebuie să înțeleagă că solidaritatea este singura armă împotriva abuzurilor. Precizez că Baroul Cluj și-a exprimat deja solidaritatea cu acțiunile noastre.”

La rândul său, Vicepreședintele UNBR, av. Ion Turculeanu, a transmis un mesaj legat de acest subiect:

„Tema din acest an nu este aleasă întâmplător, importanța Apărării și apărarea apărătorilor sunt o problemă care privește întreaga Uniune Europeană. De exemplu, în luna noiembrie, Asociația Avocaților din Berlin organizează Conferința Anuală pe marginea aceluiași subiect, lansând întrebarea „Mai sunt avocații importanți astăzi în lume?”

Apărarea și apărarea Apărării pot fi, însă, realizate numai în condițiile în care avocații sunt independenți și nu sunt supuși presiunilor, amenințărilor și abuzurilor de orice fel. Or, ceea ce i s-a întâmplat colegului nostru avocat demonstrează că, în acest moment, în România, aceste deziderate ale apărării sunt departe de a fi îndeplinite.

Nu este primul și nici singurul caz, dar sperăm să fie ultimul în care șicanele, tracasările, amenințările la adresa avocaților să facă parte din strategia instituțiilor publice de forță pentru a transforma Apărarea dintr-una reală și efectivă într-una aparentă și timorată.”

Dragoș Nicu, Prodecanul Baroul Dolj, a adăugat:

„În țările cu tradiție a democrației și libertății, așa numitele ”țări civilizate”, spre care privim cu admirație și al căror exemplu ne-am dori să îl putem urma, există și o tradiție a justiției, iar avocații sunt văzuți ca parte esențială a procesului de justiție. Avocații sunt importanți fiindcă ei fac parte dintre apărătorii din prima linie ai drepturilor și libertăților fundamentale și ai statului de drept.

Întrebarea disimulată în titlul temei din acest an este alta: împotriva cui trebuie apărați avocații? Avocații știu că o amenințare vine chiar din interiorul profesiei: inerția organelor de conducere, incapabile să reformeze o profesie caracterizată de dinamism și evoluție permanentă. Dar aceasta poate fi rezolvată tot în interiorul profesiei, de către avocați. Există însă și o amenințare din exterior, abuzurile la adresa avocaților, tot mai des semnalate de colegi, îndeosebi de către cei care își desfășoară activitatea în ramura penală a dreptului.

Este o realitate care ar trebui să ne cutremure pe toți: chiar și avocații, al căror rol esențial într-o societate democratică și într-un stat de drept este unanim recunoscut, sunt victimele abuzului, cu efecte directe asupra drepturilor cetățenilor.

Unei astfel de injustiții i-a căzut victimă avocatul din Baroul Dolj Adi Remus Ciucă. Un avocat de perspectivă, tatăl unei fetițe de doi ani: a fost reținut 24 de ore de către procurorul DIICOT, încătușat, dus la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare pentru 30 de zile, defăimat în presă.

Propunerea a fost respinsă de către judecător după un adevărat circ, în care DIICOT a recuzat judecătorul, iar cererea de recuzare a fost respinsă. Soluția Curții de Apel Craiova a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanțele au reținut că activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat! Adică avocatul Ciucă a stat 24 de ore în arest, a fost denigrat în presă, a suferit o lovitură de imagine teribilă, i-a fost călcată în picioare demnitatea. Pentru ce? Pentru că și-a exercitat profesia!

Îmi revine în minte întrebarea poetului satiric Juvenal, de acum două mii de ani: ”quis custodiet Ipsos custodiet?” Cine îi controlează pe cei care ne controlează? E o întrebare la care trebuie să reflectați cu toții. Nu avem voie să ne întoarcem în anii 50. Suntem în 2018, în Uniunea Europeană, la aproape trei decenii de la acel slogan pe care nu trebuie să îl uităm: ”Vom muri și vom fi liberi!” Este de datoria noastră să reacționăm prompt și vehement la asemenea abuzuri. Și asta vom face de fiecare dată.”

Avocații care l-au asistat juridic pe Adi-Remus Ciucă au vorbit despre abuzul la care a fost supus acesta: „Măsura luată împotriva lui Adi-Remus Ciucă este un atac la profesia de avocat”, a afirmat av. Victor Dumitrică, în timp ce av. Laurențiu Stanca a ținut să precizeze că „această măsură nu este doar disproporționată, ci abuzivă.”

Av. Adi-Remus Ciucă a declarat: „Încă sunt afectat de ceea ce mi s-a întâmplat, familia mea este demoralizată. Cum credeți că este ca 24 de ore să stai în arest, să fii târât prin presă, imaginea construită în atâția ani, pornind de jos, să îți fie pătată? De cincisprezece zile nu am mai fost contactat de niciun client, cu excepția unui mesaj pe telefon în care unul dintre aceștia mă întreba <Și acum eu ce fac, rămân și cu banii dați, și fără avocat?> Mă întrebați de ce am ajuns aici. Am ajuns aici, poate, pentru că am îndrăznit să fac tot ceea ce trebuie pentru clienții mei, pentru că m-am dedicat profesiei și nu am acceptat să stau ca un ficus în biroul procurorului, pentru că nu am considerat normal ca atunci când deschizi gura să ți se spună să taci, pentru că nu am acceptat ca un client să fie audiat în timp ce i se țipă în față și se bate cu pumnii în masă. Nu am făcut decât să apăr interesele clienților mei respectând atribuțiile ce privesc exercitarea profesiei. În toți acești ani, nu am avut nicio sesizare din partea clienților mei către Barou. Nu am avut nicio dispută cu vreun alt procuror DIICOT. A fost un șoc pentru toată lumea ce s-a întâmplat. Am fost luat cu mandat de aducere din fața biroului de către polițiștii din cadrul BCCO, o măsură extremă. Puteam fi solicitat și m-aș fi prezentat. Dacă aș fi avut, într-adevăr, probleme, astăzi nu m-aș mai fi aflat în fața dumneavoastră, pentru că mi-aș fi recunoscut fapta.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership