Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ENISA. Anunț de post vacant pentru funcția de director executiv
26.10.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Comunicare profesională, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria CA 388/1 din 26 octombrie 2018 a fost publicat Anunț de post vacant pentru funcția de director executiv.

Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA) a fost înființată în 2004 cu mandatul de a contribui la asigurarea unui nivel ridicat de securitate a rețelelor și a informațiilor în cadrul Uniunii.

De atunci, agenția a devenit un centru modern de expertiză în domeniul securității cibernetice, care oferă asistență statelor membre, instituțiilor, agențiilor și organismelor UE, precum și sectorului privat, în vederea îmbunătățirii rezilienței Uniunii și, astfel, a funcționării pieței unice. ENISA oferă asistență în special în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a politicilor, consolidarea capacităților, cooperarea și sensibilizarea.

ENISA joacă un rol important în punerea în aplicare a Directivei privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice, care reprezintă primul act legislativ la nivelul UE privind securitatea cibernetică. În special, ENISA asigură secretariatul rețelei echipelor de intervenție în caz de incidente de securitate informatică, care se află în centrul cooperării operaționale, și oferă asistență Grupului de cooperare în îndeplinirea sarcinilor sale.

În septembrie 2017, Comisia Europeană a prezentat propunerea referitoare la „Legea privind securitatea cibernetică”. Aceasta conferă un nou mandat ENISA și instituie un cadru UE pentru certificarea de securitate cibernetică a produselor și serviciilor TIC. Propunerea, care este în curs de negociere de către Consiliu și Parlamentul European, reprezintă o reformă ambițioasă pentru consolidarea agenției pentru Securitate Cibernetică, ENISA. Printre alte măsuri, propunerea prevede un mandat permanent pentru ENISA, sporirea contribuției agenției la măsurile de prevenire și de răspuns la incidentele transfrontaliere semnificative de securitate cibernetică, precum și sprijin pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a politicii UE privind certificarea de securitate cibernetică.

ENISA își are sediul în Grecia, cu birouri la Heraklion (Creta) și la Atena. În prezent are 83 de angajați și un buget anual de aproximativ 11 milioane EUR. Sub rezerva rezultatului negocierilor, se preconizează că resursele agenției vor crește semnificativ odată cu intrarea în vigoare a noului mandat.

Agenția oferă un post de conducere de nivel superior, în vederea coordonării unei echipe multidisciplinare de profesioniști care oferă asistență într-un domeniu prioritar esențial pentru viitorul Uniunii Europene.

Directorul executiv al ENISA este reprezentantul legal și imaginea publică a agenției și răspunde în fața consiliului de administrație al acesteia, compus din reprezentanți ai statelor membre ale UE și ai Comisiei Europene.

Directorul executiv va conduce și va gestiona agenția și își va asuma responsabilitatea generală pentru activitățile acesteia, asigurând îndeplinirea obiectivelor agenției. Responsabilitățile specifice ale directorului executiv vor include:

— definirea și ducerea la îndeplinire a activităților agenției, în conformitate cu misiunea acesteia și cu orientările generale definite de consiliul de administrație;
— recrutarea și supravegherea personalului agenției și cultivarea spiritului de echipă și a unui mediu de lucru favorabil;
— participarea, fără drept de vot, la ședințele consiliului de administrație, informarea consiliului de administrație și asigurarea secretariatului acestor ședințe;
— adoptarea deciziilor care țin de responsabilitățile agenției;
— pregătirea și execuția bugetului agenției și asigurarea faptului că acesta este gestionat eficient și în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare;
— elaborarea și punerea în aplicare a documentului unic de programare, inclusiv a programului anual de lucru, și asigurarea celei mai eficace utilizări a resurselor;
— gestionarea resurselor agenției, acordând o prioritate deosebită părții operaționale a misiunii agenției;
— facilitarea cooperării dintre agenție, Comisie, statele membre și părțile interesate ale agenției pentru a sprijini elaborarea unei abordări comune care să ofere un răspuns aspectelor legate de securitatea cibernetică;
— stabilirea unei cooperări eficace între agenție și organismele competente din statele membre în domeniul de activitate al acesteia;
— comunicarea directă și indirectă cu publicul privind toate aspectele care țin de misiunea agenției.

Data-limită pentru înscriere este 27 noiembrie 2018, ora 12.00 (amiaza), ora Bruxelles-ului. Înscrierea nu va mai fi posibilă ulterior.

Este responsabilitatea aplicanților să finalizeze înscrierea online în timp util. ENISA recomandă cu insistență doritorilor să nu aștepte până în ultimele zile ale perioadei de depunere a candidaturilor, întrucât traficul internet intens sau o problemă de conectare la internet ar putea conduce la întreruperea procedurii de înscriere online înainte de finalizarea acesteia. Odată expirată data-limită pentru efectuarea înscrierii, nu vor ma putea fi introduse niciun fel de date. Nu se acceptă înscrierile tardive.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti