Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi


27.10.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Energie, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 901 din data de 26 octombrie 2018, a fost publicat Ordinul nr. 178/2018 pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017.

A fost introdusă o nouă definiție: certificat verde blocat temporar – certificatul verde luat în considerare pentru îndeplinirea cotei anuale obligatorii estimate de certificate verzi aferente unui trimestru de analiză de către un operator economic cu obligație de achiziție de certificate verzi, fără posibilitatea tranzacționării acestuia pe perioada de blocare. Certificatul verde este blocat temporar în contul propriu al operatorului cu obligație de achiziție de certificate verzi din Registrul certificatelor verzi de către operatorul pieței de certificate verzi, în ultima zi lucrătoare a lunii următoare trimestrului de analiză.

Au fost aduse modificări în privința conținutului termenilor consacrați de Ordinul nr. 77/2017: certificat verde anulat; certificat verde blocat; certificat verde expirat;  certificat verde transferat; certificat verde valabil; certificat verde tranzacționat; confirmare de tranzacție; contract bilateral de certificate verzi; piața contractelor bilaterale de certificate verzi; preț negociat pe piața contractelor bilaterale de certificate verzi, ș.a.m.d.

A fost abrogat art. 17; și modificat fundamental art. 18, care are următorul cuprins:
(1) După încheierea intervalului de ofertare, sistemul de tranzacționare trece în etapa de încheiere a tranzacțiilor, prin stabilirea, în funcție de ofertele de vânzare și ofertele de cumpărare existente în sistemul de tranzacționare la momentul închiderii intervalului de ofertare și de preț:
a) a curbei ofertei, prin combinarea într-o singură ofertă a tuturor ofertelor de vânzare, sortate în ordinea crescătoare a prețurilor;
b) a curbei cererii, prin combinarea într-o singură ofertă a tuturor ofertelor de cumpărare, sortate în ordinea descrescătoare a prețurilor;
c) a PIPCSCV;
d) a numărului de CV tranzacționate, cu alocarea acestora proporțional cu CV din ofertele de vânzare/cumpărare de certificate verzi care au intrat în tranzacție.

A fost introdus art. 581: După stabilirea de către ANRE a gradului de îndeplinire a cotei obligatorii de achiziție de CV pentru anul 2031, OPCV anulează în RCV toate CV aflate în conturile participanților la PCV și închide RCV.

Pentru mai multe detalii a se vedea Ordinul de modificare ANRE.

Intrare în vigoare: 1 decembrie 2018.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti