Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul București. Magdalena Șerban, condamnată la detențiune pe viață. Motivarea deciziei. UPDATE: Decizia definitivă CAB
14.03.2019 | JURIDICE.ro

Joi, 14 februarie 2019: Marți, 12 martie 2019, Magdalena Șerban, femeia care în urmă cu un an și patru luni a împins o tânără în fața unei garnituri de metrou în stația Dristor, a fost condamnată la închisoare pe viață, potrivit digi24.

Magdalena Șerban le-a cerut judecătorilor să îi reducă pedeapsa la doar 20 de ani de închisoare, motivând că atunci când a comis crima, aceasta nu mai lua tratamentul prescris în cazul afecţiunilor psihice pe care le are. Mai mult decât atât, apărarea susținea că, la momentul la care a fost făcută expertiza psihiatrică, „criminala de la metrou” se afla sub tratament.

Decizia Tribunalului București este definitivă.

:: Minuta

***

Miercuri, 9 ianuarie 2019: Tribunalul București a invocat următoarele argumente pentru condamnarea la detențiune pe viață, potrivit ziare.com:

Raportat la circumstanțele reale ale săvârșirii faptelor și personale ale inculpatei, enumerate și analizate pe larg anterior, instanța consideră că doar prin aplicarea unor pedepse orientate spre maximul prevăzut de normele de incriminare, respectiv a detențiunii pe viață, se răspunde nevoii de reacție socială, corespunzător funcțiilor preventivă, represivă și educativă ale pedepselor.

Tribunalul apreciază că detențiunea pe viață este reglementată ca pedeapsă principală pentru infracțiunile de o gravitate extrem de ridicată și poate fi prevazută ca infracțiune unică sau alternativ cu pedeapsa închisorii. Atunci când pedeapsa detențiunii pe viață este prevăzută alternativ cu pedeapsa închisorii, criteriile prevăzute de art. 74 C. pen. vor fi avute în vedere și pentru alegerea pedepsei principale.

În cazul inculpatei Șerban Magdalena, care cu discernământ comite o fapta abominabila, după ce în aceeași zi, în aceleași circumstanțe, împotriva unui subiect pasiv asemănător a mai săvârșit o altă faptă de același gen în formă tentată, fară a regreta cele comise, șansele de a se obține reintegrarea socială și reeducarea sunt practic nule, fiind un pericol pentru semenii săi. Necesitatea aplicării unei astfel de pedepse rezultă și din impactul social pe care faptele savârșite de inculpată l-au avut la nivelul comunității, impact de care inculpata a fost pe deplin conștientă.”

***

Luni, 29 octombrie 2018: Vineri, 26 octombrie 2018, Tribunalul București a dispus condamnarea Magdalenei Șerban la detențiune pe viață pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la omor și omor calificat, potrivit digi24.

La data de 12 decembrie 2017, inculpata a împins o femeie în fața metroului la stația Dristor 1 din București. În momentul în care victima, căzută între șinele de metrou, a încercat să se agațe de marginea peronului, inculpata i-a aplicat mai multe lovituri cu piciorul în zona capului. Urmare a acțiunilor Magdalenei Șerban, victima a fost lovită de metrou și a decedat pe loc. La aceeași dată, inculpata a încercat să ucidă în mod similar o altă femeie, la stația de metrou Costin Georgian. Expertiza psihiatrică la care a fost supusă inculpata a relevat că aceasta suferă de tulburări psihiatrice, însă poate răspunde penal.

De asemenea, instanța a dispus obligarea inculpatei la urmarea unui tratament medical până la însănătoșire sau ameliorarea stării de sănătate și la plata unor daune morale de câte 30.000 de euro către partenerul femeii decedate și către femeia victimă a tentativei de omor de la stația Costin Georgian.

Decizia nu este definitivă.

:: Cauza


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.