Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Comisia Europeană. Eurobarometru ref. decalajele salariale între femei și bărbați
29.10.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 26 octombrie 2018, Comisia Europeană a publicat un sondaj Eurobarometru ale cărui rezultate arată că, potrivit unui comunicat:
– diferențele salariale dintre bărbați și femei persistă în Uniunea Europeană
– femeile din Uniunea Europeană câștigă cu 16,2%, în medie, mai puțin decât bărbații
– cel mai mic decalaj între veniturile salariale ale bărbaților și cele ale femeilor este înregistrat în România, de 5,2%, în timp ce la polul opus se află Grecia, cu 25,3%
– funcțiile de conducere și supervizare sunt deținute, în mare parte, de bărbați, doar 6,3% dintre directorii executivi fiind femei
– femeile au tendința să petreacă perioade în afara pieței muncii mai des decât bărbații, ceea ce are un impact direct asupra veniturilor salariale mai reduse.

Pentru combaterea acestor diferențe, Comisia Europeană a lansat un Plan de acțiune al UE privind combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați pentru perioada 2018-2019 și a început o evaluare a Directivei privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă.

În perspectiva Zilei Egalității Salariale, celebrată la data de 3 noiembrie 2018, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Marianne Thyssen, comisarul europeanpentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă și Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, au declarat:

„Femeile și bărbații sunt egali. Această egalitate este una dintre valorile fondatoare ale UE, însă acest lucru nu schimbă faptul că, în continuare, în comparație cu colegii lor bărbați, femeile lucrează de fapt două luni pe an fără plată. Nu mai putem accepta această situație.

În Europa, femeile câștigă cu 16,2 % mai puțin decât bărbații. Această diferență de remunerare dintre femei și bărbați nu este nedreaptă doar în principiu, ci și în practică, și face ca femeile să se afle într-o situație de precaritate pe toată durata carierei lor profesionale și chiar mai mult după pensionare, decalajul de pensii între bărbați și femei fiind de 36,6 %.

Deși nu există nicio soluție instant pentru a repara această inegalitate, există totuși căi prin care se pot realiza schimbări concrete. Comisia a prezentat o serie de propuneri care vizează soluționarea acestei probleme atât la locul de muncă, cât și acasă. Este urgent ca aceste propuneri să fie adoptate de Parlamentul European și de statele membre în cadrul Consiliului pentru a se obține rezultate concrete, de exemplu prin îmbunătățirea drepturilor părinților și ale îngrijitorilor care lucrează de a-și lua concediu pentru a avea grijă de familiile lor.

Noile date publicate astăzi subliniază importanța adoptării de urgență a legislației privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată înaintată spre adoptare de către Comisia Europeană. Anul trecut, un european din trei nu a putut să-și ia concediul din motive familiale și doar patru bărbați din zece și-au luat (sau intenționează să își ia) concediu pentru creșterea copilului. Această situație nu este nici corectă, nici nu poate continua.”

Sondajul Eurobarometru și fișele informative pentru fiecare stat membru pot fi consultate aici.

 

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.