Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Întreprinderile digitale ar trebui să fie considerate cu sediul în fiecare țară în care își desfășoară activitatea
19.11.2018 | Dănuț-Ioan BUGNARIU

Dănuț-Ioan Bugnariu

Dănuț-Ioan Bugnariu

Ne aflăm oarecum și în fața unui joc semantic între ”politic” și ”public”. În special în țări unde corupția este larg răspândită – fără să le menționăm – persoanele care dețin funcții publice importante devin, prin definiție, persoane expuse politic. Desigur, este vorba și despre demonetizarea termenului ”politic” în limbajul curent, prin care se înțelege activitatea partidelor politice, lăsând în exterior ceilalți factori de putere, inclusiv autoritățile publice, pentru că, până la urmă, acestea implementează politici publice, deci au o implicare politică în exercițiul puterii de stat. Nu mai vorbim de Curtea Constituțională și instanțe, iar din cauza antagonismului dintre politic și juridic – care nu sunt întotdeauna antagonice – s-a creat probabil această separare.

Un lucru aș mai vrea să spun, cu un oarecare caracter de noutate, aveam o discuție și cu doamna procuror Hach pe tema aceasta. Există o recomandare a Parlamentului European către Comisia Europeană – datează din decembrie 2017 – care se axează pe prevenirea, combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și evaziunii fiscale. Pe scurt, recomandarea aceasta vine în urma scandalului Panama Papers, deși are o titulatură generală. Reproșează lipsa unor măsuri și arată că, cel puțin la nivel european, lupta împotriva corupției nu mai este o prioritate, cel puțin conform măsurilor luate, de rangul I, ci este vorba despre combaterea spălării banilor, a finanțării terorismului și a evaziunii fiscale. Exact ce nu îmi plăcea mie, chestiunea cu asocierea evaziunii fiscale automat cu spălarea de bani.

Și, dacă tot vorbim despre spălarea de bani online, sunt menționate și întreprinderile digitale. Știm la ce se referă, nu aș vrea să dau nume, ca să intru în circumstanțieri. Recomandarea abordează o chestiune foarte interesantă: unde ar trebui să se considere stabilit sediul întreprinderii digitale și sugerează că întreprinderea digitală ar trebui să își aibă sediul – aș zice mai degrabă ”sediile” – în fiecare loc unde își desfășoară activitatea, fără să fie tratată prin discriminare cu întreprinderile care realizează servicii fizice în țările respective. De ce este importantă chestiunea aceasta? Eu cred că sugerează o serie de demersuri viitoare în materia prevenirii spălării banilor, prin intermediul cripto-monedelor. Reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional au declarat – încerc să rezum în limbaj comun: ”Cripto-monedele, din punctul de vedere al urmăririi tranzacțiilor, egal numerar”. Ceea ce se poate vedea este “in”-ul, adică atunci când intră banii în sistemul de cripto-monedă, și “out”-ul, atunci când ies, nu neapărat la același utilizator. Aceste recomandări sugerează, fără a exprima concret, că întreprinderile digitale ar trebui să fie înregistrate cu sediul în fiecare țară în care își desfășoară activitatea și, prin urmare, să devină entități raportoare.

Avocat Dănuț-Ioan Bugnariu
Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Spălarea de bani online. Partea a II-a”, ediția 223, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.