Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Mi se pare chiar o alegere nefericită…
19.11.2018 | Augustin ZĂBRĂUŢANU

Secţiuni: Drept penal, Fiscalitate, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Augustin Zăbrăuțanu

Augustin Zăbrăuțanu

Nu a existat niciodată un paradis fiscal serios, semnificativ, altul decât cele de pavilion care au specificul lor și sunt legate de shipping, le dau de o parte, să zicem Malta, Cipru, în zona noastră, eu știu Panama și Republica Moldova Giurgiulești, care stă foarte bine, dar în afară de aceasta, paradisurile fiscale eficiente au fost întotdeauna legate prin niște tratate bine făcute pe sistem Bermuda – Marea Britanie, Antilele Olandeze – Olanda. Altfel, nu funcționează. Ele, ca și paradisuri fiscale, au fost create pentru a permite unor economii dezvoltate, cu tradiție, să își optimizeze fiscal activitatea.

Nu ar trebui să ne mănânce pielea și să ne scărpinăm când îl mai auzim. Care să permită să devină competitivi și să poată să funcționeze și din rațiuni de taxe și nu numai. Sunt industrii de taxe care nu funcționează altfel. Industria asigurărilor mutuale în domeniul maritim, cluburile P&I funcționează pe acest sistem. Ele sunt deja niște mecanisme care au sute de ani. Aceasta este, până la urmă, o luptă. Nu o fi neapărat un război economic, dar parcă are un iz, până la urmă, în diverse forme. Că noi încercăm să îl băgăm într-o cutiuță și să ne uităm noi, ca state, și încercăm cu oarecare pudoare să spunem: ”Vedeți, este expus politic” și ne apucăm și traducem și implementăm expunerea publică. Mi se pare chiar o alegere nefericită, până la urmă, care poate duce foarte departe. Nu știu, un vector de opinie – mă gândeam – de ce nu ar fi? Pentru că, până la ,rațiunea cred că este aceasta: ”Domnule, ai putere în spate și poți să schimbi niște lucruri, trebuie să știm ce faci.”

Augustin Zăbrăuțanu
Managing Partner ZĂBRĂUȚANU POPESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Spălarea de bani online. Partea a II-a”, ediția 223, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti