Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Diferența dintre fraudă și neregulă
12.11.2018 | Norel NEAGU

Secţiuni: Drept penal, Fiscalitate, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Norel Neagu

Norel Neagu

Prin infracțiune, în mod normal, atingerea este mai gravă. Prin neregulă, în general, atingerea este mai ușoară. Nu neapărat forma de vinovăție contează, ci rezultatul produs, atingerea adusă valorii sociale, aceasta ar fi diferența esențială. De aceea, pentru nereguli se prevăd sancțiuni administrative, iar pentru fraudă se prevăd pedepse. Plecând de la această diferență, aș spune că nu putem considera că o neregulă săvârșită de obicei – chiar repetată, chiar după ce am fost încunoștințați și am căzut în păcat și a doua oară, și a treia oară – poate atrage incidența dreptului penal și aplicarea normelor sau textelor legale de la art. 18 indice 1 la indice 5 din Legea nr. 78/2000, care reglementează domeniul penal.

Singurul loc în care frauda este definită este Ordonanța de urgență nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora, unde se prevede că este vorba de infracțiunile care sunt reglementate – simplific acum prevederea din textul de lege – în materia protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene și a celor din dreptul național conexe, cum ar fi obținerea ilegală de fonduri sau detunarea de fonduri din dreptul național, dacă ne referim la fraudă în materie de cheltuieli. Aici este o altă discuție dacă sunt infracțiuni conexe sau chiar infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele în materie de venituri, adică frauda în materie de TVA și contrabanda.

Din punctul meu de vedere, se pune problema legăturii între neregulă și fraudă numai în situația în care comportamentul imputat persoanei, considerat neregulă, este identic cu cel imputat persoanei, considerat fraudă. Adică, în cazul în care acesta se încadrează în tipicitatea cerută de art. 18 indice 1- 18 indice 5 din Legea nr. 78/2000. Numai în această situație putem discuta dacă neregula este infracțiune potrivit prevederilor legislației penale.

Acum, potrivit deciziilor CEDO sau ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, se mai poate pune problema dacă neregula este sancționată cu o sancțiune de o gravitate suficientă pentru a constitui sancțiune penală, în cazul în care sunt îndeplinite criteriile Engel, reținute în deciziile Bonda, Fransson ș.a.m.d. în CJUE ori din jurisprudența CEDO. Adică, dacă, prin natura ei sau prin sancțiunea administrată, este de o gravitate suficientă similară unei sancțiuni penale, în această situație – spre exemplu, dacă am aplica penalități care merg până la 50-80% din sumele primite ca fonduri europene –  este considerată, pe jurisprudența CJUE și CEDO, o sancțiune penală.

Avocat conf. univ. dr. Norel Neagu
HOTCA & ASOCIAŢII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Câte nereguli fac o fraudă? (fonduri europene), ediția 224, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti