ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Nu cred că intenția legiuitorului a fost să califice infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale UE ca infracțiuni de obicei

14.11.2018 | Alexandra LĂNCRĂNJAN
Abonare newsletter
Alexandra Lăncrănjan

Alexandra Lăncrănjan

Nu numărul de nereguli din cadrul unui proiect poate să ducă la concluzia că există în cauză o infracțiune. Dacă am vrea să delimităm, din punctul meu de vedere, un element important de departajare este cuprins în însăşi structura infracțiunii. Atâta timp cât cel puțin art. 18 indice 1 din Legea nr. 78/2000 impune reaua-credință, ca element de tipicitate pentru existența infracțiunii ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, putem să ne gândim că poziția față de acțiunea beneficiarului este una de intenție directă cumva calificată, în scopul obținerii acelor fonduri.

Cred că acolo unde putem să vorbim de un cumul cantitativ al neregulilor este tocmai ca să vedem dacă a existat sau nu a existat această rea credință în obținerea fondurilor. Putem să vorbim despre o cantitate generică de încălcări ale normelor legale, în ceea ce privește obținerea fondurilor, care interpretate per ansamblu pot duce la constatarea relei credințe din partea beneficiarului. Dar, de asemenea, jurisprudența națională. cel puțin. ne oferă și suficiente cazuri în care reaua-credință și reținerea fraudei ca infracțiune s-a constatat printr-un singur act de executare, printr-o singură falsificare a unui înscris, suficient ca intensitate sau ca și consecință juridică, să creeze convingerea atât a organelor judiciare în urmărirea penală, cât și a judecătorului că există reaua-credință și că elementele de tipicitate ale infracțiunii sunt îndeplinite. Nu cred că intenția legiuitorului a fost să califice infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene ca infracțiuni de obicei.

Procuror Alexandra Lăncrănjan
Direcția Națională Anticorupție

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Câte nereguli fac o fraudă? (fonduri europene), ediția 224, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate