Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Audit financiar. Norme privind instruirea teoretică și stagiul de practică
30.10.2018 | Alexandru MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Matei

Alexandru Matei

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 909 din data de 29 octombrie 2018, au fost publicate Normele privind instruirea teoretică și stagiul de pregătire practică în activitatea de audit financiar, din 04.10.2018. 

Normele au ca obiect stabilirea cerințelor privind accesul la stagiul în activitatea de audit financiar, organizarea și desfășurarea stagiului de pregătire practică a stagiarilor, precum și formarea/instruirea teoretică a stagiarilor.

Pentru organizarea și desfășurarea stagiului în activitatea de audit financiar, se reglementează următoarele:
– condițiile privind accesul la stagiu în activitatea de audit financiar;
– perioada și durata stagiului în activitatea de audit financiar;
– organizarea și desfășurarea instruirii teoretice a stagiarilor;
– calendarul activităților pentru instruirea teoretică a stagiarilor în activitatea de audit financiar;
– recunoașterea instruirii teoretice a stagiarilor;
– organizarea și desfășurarea pregătirii practice a stagiarilor în activitatea de audit financiar;
– contractul de stagiu;
– condițiile privind îndrumarea stagiarilor în activitatea de audit financiar;
– înlocuirea mentorului sau îndrumătorului de stagiu;
– drepturile și obligațiile părților;

În ceea ce privește partea de teorie, stagiarii au obligația să participe la cursul de instruire teoretică organizat de ASPAAS în calitate de autoritate competentă pentru stabilirea cerințelor privind accesul la stagiul în activitatea de audit financiar, organizarea și desfășurarea stagiului de pregătire practică.

Perioada în care se desfășoară activitățile de instruire teoretică și pregătire practică specifice stagiului în activitatea de audit financiar începe la data de 1 octombrie a anului în care persoana fizică a susținut și a promovat testul de acces la stagiu/a dobândit calitatea de stagiar.

Concomitent sau ulterior cursului de instruire teoretică, stagiarii vor efectua un stagiu de pregătire practică de 3 ani, care se încheie cu eliberarea unui certificat care atestă efectuarea stagiului.

Situații tranzitorii:
– stagiarii care la data intrării în vigoare a prezentelor norme se află în anul I de stagiu, perioada de stagiu începe de la data la care stagiarul a fost înregistrat în evidențele Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) pe baza unei cereri- tip, conform Normelor privind perioada de pregătire profesională practică a stagiarilor în activitatea de audit financiar;
– stagiarii care, la data intrării în vigoare a prezentelor norme, se află în anul II de stagiu, anul de stagiu începe în momentul depunerii acceptului îndrumătorului de stagiu;
– stagiarii care la data intrării în vigoare a prezentelor norme se află anul în II sau III de stagiu și care au depus și înregistrat la CAFR acceptul îndrumătorului de stagiu și declarația pe propria răspundere a îndrumătorului de stagiu conform Normelor privind perioada de pregătire profesională practică a stagiarilor în activitatea de audit financiar, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 212/2011, își pot continua stagiul de pregătire practică în activitatea de audit financiar în baza acestora, nefiind obligatorie încheierea unui nou contract de stagiu. În acest caz, nici stagiarii în activitatea de audit financiari și nici auditorii financiari/firmele de audit care oferă îndrumare stagiarilor în activitatea de audit financiar nu sunt exonerați de la îndeplinirea obligațiilor ce le revin conform prezentelor norme.

Obligație CAFR: în aplicarea situațiilor tranzitorii este obligat ca, în termen de 5 zile de la solicitare, să pună la dispoziția ASPAAS toate documentele și informațiile necesare.

Intrarea în vigoare: 29 octombrie 2018.

Avocat Alexandru Matei
Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.