Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații, Legal Days, Sistemul judiciar

Mesaje și manifestări dedicate Zilei Europene a Justiției Civile

30 octombrie 2018 | JURIDICE.ro

Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile 2018, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,  Camera Notarilor Publici București, precum și mai multe instanțe din țară au organizat Ziua porților deschise, după cum urmează:

Joi, 25 octombrie 2018, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost marcată Ziua Europeană a Justiției Civile, prin organizarea unui eveniment la care au participat 70 de tineri, deopotrivă elevi, studenți și auditori de justiție.

Din partea Ministerului Public au fost prezenți prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Oprean, prim-adjunctul procurorului general, procuror Adriana Șandru, consilier al procurorului general, Romulus Varga, procuror șef al Secției de urmărire penală și criminalistică, Gheorghe Cosneanu, procuror șef al Secției parchetelor militare, și Antonia-Eleonora Constantin, procuror șef al Secției judiciare.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Augustin Lazăr a prezentat Galeria procurorilor generali, prezentând istoria instituției Ministerului Public, de la înființarea sa până în prezent.

De asemenea, au fost prezentate structura și modul de funcționare al Ministerului Public, atribuțiile diferitor structuri din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și specificul activității de urmărire penală și a rolului procurorului în procesul civil.

Întâlnirea a fost una interactivă, participanții formulând întrebări cu privire la diverse aspecte legate de activitatea instituției la care au răspuns procurorii prezenți. La finalul întâlnirii, participanților le-a fost prezentată biblioteca Ministerului Public și Centrul de presă.

Decizia de a celebra, în fiecare an, la data de 25 octombrie, Ziua Europeană a Justiției Civile în întreaga Europă a fost luată la 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, obiectivul principal fiind acela de a sublinia că justiția este un serviciu aflat în slujba cetățenilor, un mijloc de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

:: Sursa : www.mpublic.ro


30 octombrie 2018: Consiliul Superior al Magistraturii a publicat următorul comunicat, însoțit de galeria foto a evenimentului:

Așa cum v-am făcut cunoscut deja prin intermediul comunicatului de presă din data de 24 octombrie 2018, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a fost organizat evenimentul dedicat „Zilei Europene a Justiției Civile”.

La eveniment au participat aproximativ 140 de tineri, studenți ai Facultăților de Drept din cadrul Universităților Dimitrie Cantemir, Ecologice și Titu Maiorescu, precum și auditori de justiție din anul I ai Institutului Naţional al Magistraturii.

În cadrul discuțiilor interactive, desfășurate în sala Plenului, membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii – doamna judecător Evelina Oprina, doamna Gabriela Baltag, precum și reprezentanții aleși ai societății civile în cadrul Consiliului, respectiv domnul Victor Alistar și domnul Romeu Chelariu – au prezentat tinerilor rolul, structura și atribuțiile Consiliului, organizarea sistemului judiciar, modalitatea admiterii în magistratură, dar și aspecte din experiența profesională a acestora.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului, judecător Doinița Mihalcea, a expus câteva din principalele aspecte ale relației dintre sistemul judiciar și mass media şi a pus la dispoziție broșurile realizate de Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media.

Acest eveniment a fost organizat și la nivelul instanțelor și parchetelor din țară, Consiliul Superior al Magistraturii fiind instituția care a coordonat și a publicat pe site, până la data prezentei, comunicatele emise ca urmare a celebrării „Zilei Europene a Justiției Civile”.

:: Galeria foto

***

Miercuri, 24 octombrie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că la data de 25 octombrie este marcată, anual, Ziua Europeană a Justiţiei Civile, destinată tuturor cetăţenilor europeni, potrivit unui comunicat.

Cu această ocazie, prin Hotărârea nr. 976 din 11 octombrie 2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat organizarea unei manifestări de genul „Porţilor Deschise”.

Organizarea evenimentelor din această  zi festivă se circumscrie viziunii Consiliului Superior al Magistraturii de a amplifica gradul de transparenţă  a procedurii judiciare prin apropierea justiţiei de cetăţeni şi de a asigura informarea acestora cu privire la modul de funcţionare a justiţiei la nivel naţional dar şi european.

Evenimentul de genul „Porţilor Deschise” va avea loc joi, 25 octombrie 2018, începând cu ora 10:00, la sediul Consiliul Superior al Magistraturii situat în București, Calea Plevnei, nr. 141 B, Sector 6.


Miercuri, 24 octombrie 2018, Camera Notarilor Publici București a informat că organizează joi, 25 octombrie 2018, împreună cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, manifestări dedicate Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat.

Astfel, la data menționată, se vor organiza activități de tipul „Ziua porților deschise”. În cadrul Camerei Notarilor Publici București, acțiunea va avea loc la sediul principal din București, str. General H.M. Berthelot, nr. 42A, Sector 1.

Cu prilejul acestui eveniment, notarii publici vor oferi publicului, între orele 9:00-13:00, informații gratuite pe teme notariale. Consultanţa juridică în materie notarială poate să privească aspecte/problematici din: procedura succesorală notarială, lichidarea pasivului succesoral, procedura divorţului, redactarea înscrisurilor cu conţinut juridic, autentificarea înscrisurilor, legalizarea copiilor de pe înscrisuri, efectuarea şi legalizarea traducerilor, eliberarea de duplicate de pe acte, numirea custodelui sau a curatorului special, primirea în depozit a bunurilor, a înscrisurilor şi a documentelor prezentate de părţi, precum şi a sumelor de bani, a altor bunuri, înscrisuri sau documente găsite cu ocazia inventarului succesoral.


Vineri, 19 octombrie 2018, Curtea de Apel Pitești a transmis următorul comunicat, semnat de judecător Ion Rebeca, purtător de cuvânt:

„În data de 25 octombrie 2018, la sediul Curţii de Apel Piteşti vor avea loc manifestări ocazionate de sărbătorirea Zilei Europene a Justiţiei Civile.

Evenimentele astfel organizate au ca scop stabilirea unor relaţii de încredere între cei care participă la realizarea actului de justiţie (magistraţii şi personalul auxiliar al instanţelor) şi beneficiarii acestuia (justiţiabilii).

Organizarea acestor manifestări se înscrie în cadrul general al eforturilor constante făcute de instanţele judecătoreşti pentru asigurarea unui grad sporit de transparenţă în înfăptuirea actului de justiţie, eforturi de natură să permită cetăţenilor o percepţie reală asupra condiţiilor de muncă ale magistraţilor şi personalului auxiliar al instanţelor, asupra etapelor pe care le parcurge un dosar de la înregistrare şi până la soluţionare, precum şi asupra altor aspecte relevante privind specificul activităţii instanţelor de judecată. Având în vedere aceste considerente, vă aducem la cunoştinţă faptul că în data de 25 octombrie 2018, în cadrul „Zilei Porţilor Deschise”, se va permite accesul în cadrul instanţei a oricărei persoane doritoare, pe baza documentelor de identitate, fără însă a se perturba activităţile curente ale Curţii de Apel Piteşti.

Totodată, pentru a facilita o cât mai corectă înţelegere a specificului activităţii instanţelor de judecată, se vor organiza grupuri de vizitatori care vor fi conduse de câte o persoană desemnată de conducerea instanţei, grupuri cărora li se va facilita, în limita posibilităţilor, vizitarea tuturor compartimentelor care prezintă relevanţă pentru activitatea instituţiei, vizitatorilor urmând a li se explica atât circuitul unui dosar în instanţă, cât şi etapele procesuale care trebuie parcurse până la soluţionare.

În cadrul aceloraşi acţiuni prilejuite de sărbătorirea Zilei Europene a Justiţiei Civile, vor fi organizate şi o serie de vizite la sediul Curţii de Apel Piteşti pentru mai multe grupuri de elevi şi studenţi de la instituţiile de învăţământ din judeţul Argeş.

În speranţa că veţi da publicităţii organizarea acestor evenimente, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie.”


Sâmbătă, 27 octombrie 2018, Biroul de informații și relații publice al Curții de Apel Alba Iulia a transmis următorul comunicat:

„Curtea de Apel Alba Iulia a avut joi, 25 octombrie 2018, porţile larg deschise pentru toţi cei interesaţi să viziteze şi să se informeze despre activitatea şi organizarea instanţei de judecată.

Cei peste 160 de participanţi la acest eveniment, în mare majoritate elevi şi studenţi de la instituţii de învăţământ din Alba Iulia au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei, pentru a-şi face o imagine cât mai completă despre activitatea şi specificul Curţii de Apel Alba Iulia. Tinerilor prezenţi li s-au oferit răspunsuri complete cu privire la profesiile specifice justiţiei sau alte informaţii despre sistemul judiciar, apreciate de interes pentru ei.
Pentru elevii şi studenţii participanţi în acest an la manifestarea de transparenţă a justiţiei, devenită tradiţională, Curtea de Apel Alba Iulia a organizat în premieră, în parteneriat cu Penitenciarul Deva, o întâlnire interactivă cu trei persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate în penitenciar.

În sala mare de judecată „Vintilă Dongoroz” a Curţii de Apel Alba Iulia, în care se dezbat majoritatea cauzelor penale şi care s-a dovedit neîncăpătoare pentru acest eveniment, doi tineri condamnaţi pentru trafic de droguri şi un fost om de afaceri care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pentru evaziune fiscală şi-au spus „poveştile de viaţă”.

„Să priveşti dimineaţa răsăritul sau apusul seara prin nişte gratii e groaznic şi dureros” a spus unul dintre tinerii condamnaţi pentru trafic de droguri, care ne-a destăinuit că pentru el, care iubeşte natura, asta este mai greu de suportat decât condiţiile din penitenciar. Povestea lui de viaţă a fost cu atât mai emoţionantă, cu cât s-a dovedit că a absolvit cursurile liceale la aceeaşi unitate de învăţământ la care studiază şi o parte din elevii de faţă, a avut ca profesoară pe unul din cadrele didactice prezente şi a fost o perioadă de timp student la aceeaşi universitate ca şi studenţii aflaţi în sală. „Eu am avut o educaţie foarte bună, aveam o viaţă normală, nu duceam lipsă de nimic” dar contactul cu lumea drogurilor i-a întunecat mintea şi a început o activitate infracţională din care nu s-a mai putut opri, deşi familia a încercat să îl ajute, până a ajuns după gratii.

”Nu sunt în măsură să dau sfaturi, am venit să dau un exemplu negativ şi să vă spun să nu faceţi ceea ce am făcut eu”, le-a transmis celor prezenţi în sala de judecată, celălalt tânăr condamnat pentru trafic internaţional de droguri. „Totul a început ca o joacă” dar dependenţa de droguri l-a aruncat în final în prăpastie, după ce a pierdut locul de muncă, prietenii şi libertatea, doar familia i-a rămas aproape. Deşi recunoaşte că detenţia este grea, susţinerea familiei şi gândul la copilul său îl ajută să rămână optimist:”mă doare foarte tare, nu mai pot schimba din trecut, însă pot fi mult mai bun pe viitor”.

„Vanitatea şi banii nu fac casă bună” este părerea fostului antreprenor care recunoaşte în faţa tinerilor prezenţi că ambiţia, dorinţa de face cât mai mulţi bani şi anturajul l-au împins spre afaceri mai puţin legale, care l-au dus în final la o condamnare de 6 ani închisoare pentru evaziune fiscală. Tinerilor prezenţi le-a transmis un sfat explicit susţinut prin propria experienţă de viaţă: să fie „foarte atenţi” la deciziile ce le iau, pentru că „toate se pot întoarce” împotriva lor.

Mesajele celor trei deţinuţi i-au impresionat pe elevii, studenţii dar şi profesorii prezenţi care au avut ocazia să le pună întrebări şi să primească răspunsuri despre lupta lor cu dependenţa de droguri, viaţa din închisoare, dar şi despre planurile de viitor.

Judecătorul Aurelian Gheorghe Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, care alături de subcomisarul Babău Simona, psiholog în cadrul Penitenciarului Deva, a fost mediator al evenimentului le-a precizat tinerilor prezenţi că dialogul cu persoanele condamnate este foarte util pentru a înţelege mai bine ce înseamnă executarea unei pedepse penale, care sunt gândurile, care sunt sentimentele, cum percep regimul de detenţie cei aflaţi după gratii, care este atitudinea pe care o au faţă de fapta pe care au comis-o, care le sunt opţiunile pentru viitor, care sunt învăţămintele pe care le-au tras. De asemenea, le-a explicat tinerilor că pedeapsa are un scop, pe de o parte, de reeducare, de reinserţie socială, iar pe de altă parte, are şi o funcţie la fel de importantă de prevenţie.

La rândul său, subcomisarul Simona Babău, le-a spus elevilor şi studenţilor prezenţi că cei trei deţinuţi îşi doresc ca ei să înveţe din greşelile şi suferinţa lor: „Viaţa ne-o trăim aşa cum alegem. Noi alegem cum ne trăim viaţa. O trăim frumos şi ne bucurăm de ea sau alegem o cale greşită. Domnii de faţă au ales un drum în viaţă care au considerat că este bun pentru dânşii, au crezut că sunt fericiţi pe acel drum, dar, la un moment dat, şi-au dat seama că acel drum pe care l-au ales, de fapt, duce spre prăpastia vieţii lor, spre detenţie. Suntem aici în faţa dumneavoastră pentru a învăţa din greşelile altora, pentru ca dumneavoastră să fiţi conştienţi că a greşi este firesc şi omenesc, dar anumite greşeli, actele infracţionale se plătesc scump. (…) Astăzi s-au spus cuvinte cheie – anturaj, droguri, alcool, bani, chefuri şi toate astea unde au dus? În detenţie, dacă nu au fost controlate, nu au fost cu limită. (…). Fugiţi din preajma lor şi nu le încercaţi niciodată”.

Interesul deosebit manifestat de tineri şi aprecierile exprimate de cadrele didactice participante faţă de organizarea şi desfăşurarea acestui moment inedit, ne determină să luăm în considerare continuarea acestor activităţi de educaţie juridică, care sperăm să contribuie efectiv şi la prevenirea activităţii infracţionale în rândul tinerilor.

Această acţiune este organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia este adusă în atenţia publicului european.
Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.”

***

Marți, 23 octombrie 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a informat că organizează joi, 25 octombrie 2018, la sediul instanţei, situat în municipiul Alba Iulia, strada I.C. Brătianu, nr. 1, în cadrul programului de lucru 8:00-16:00, manifestarea anuală intitulată „Ziua porţilor deschise”, având ca scop asigurarea transparenţei actului de justiţie şi familiarizarea publicului cu aspectele specifice activităţii de judecată, potrivit unui comunicat.

Agenda manifestării cuprinde în principal vizitarea compartimentelor din structura instanţei, informarea celor interesaţi cu privire la circuitul dosarelor, la modalitatea de accesare a informaţiilor publice despre stadiul şi soluţionarea dosarelor aflate pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, prezentarea altor date sau informaţii publice relevante privind actul de justiţie sau activitatea instanţei precum şi difuzarea unor broşuri informative.

Curtea de Apel Alba Iulia invită elevi, studenţi, justiţiabili, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi pe toţi cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze, despre condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar, să participe la „Ziua porţilor deschise”.

Această acţiune este organizată cu ocazia „Zilei Europene a Justiţiei Civile” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia este adusă în atenţia publicului european.
Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.

Reprezentanţii mass-media interesaţi de acest eveniment sunt invitaţi să confirme participarea la telefon 0746100207 sau e-mail cosmin.muntean@just.ro, până cel târziu miercuri, 24 octombrie 2018, ora 16:00.


Vineri, 19 octombrie 2018, Tribunalul Argeș a informat că organizează evenimente cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, joi, 25 octombrie 2018, pe toată durata zilei, persoanele interesate vor putea, pe baza documentelor de identitate, să viziteze Tribunalul Argeș și să afle detalii despre activitatea instanței. În cadrul Zilei porților deschise, participanții vor primi broșuri elaborate de CSM și vor avea parte de prezentări ale unor date statistice relevante din activitatea instanței.


Vineri, 26 octombrie 2018, Tribunalul Bacău a informat că a organizat, în zilele de 25 și 26 octombrie 2018, manifestări dedicate Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat semnat de judecător Camelia Ionescu vicepreședinte.

Astfel, joi, 25 octombrie 2018, 150 de elevi au vizitat sălile de judecată și arhiva Tribunalului Bacău, iar vineri, 26 octombrie 2018, trupa de teatru Transparecy a organizat un proces simulat având ca temă fotografierea și distribuirea pe rețelele sociale a imaginilor fără acordul persoanei vizate. Pentru pregătirea reprezentației, tinerii actori au fost îndrumați de judecătorul Camelia Ionescu, avocatul Felicia Crețu și grefierul Valeria Berescu.

***

Luni, 22 octombrie 2018, Tribunalul Bacău a transmis că organizează evenimente dedicate Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat.

Astfel, joi, 25 octombrie 2018, va avea loc „Ziua porților deschise”, eveniment în cadrul căruia persoanele interesate pot, pe baza documentelor de identitate, să viziteze sediul instanței.

Vineri, 26 octombrie 2018, începând cu ora 14:00, va avea loc simularea unui proces cu tema „Respectul vieții private și al demnității persoanei în contextul utilizării rețelei Facebook”. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.


Vineri, 19 octombrie 2018, Tribunalul București a informat că în data de 25 octombrie 2018, între orele 09:00-14:00 cu ocazia celebrării „Zilei Europene a Justiţiei Civile”, organizează Ziua porților deschise, potrivit unui comunicat.

Agenda evenimentului include vizitarea principalelor compartimente ale instanţei, comunicarea de informaţii concrete despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze, vizualizarea modului în care funcţionează programul informatizat ECRIS, prezentarea modalităţilor în care se pot obţine informaţii de pe Portalul instanţelor şi Info-chioşc, precum şi despre condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar.


Marți, 23 octombrie 2018, Curtea de Apel București a informat că organizează joi, 25 octombrie 2018, Ziua porților deschise, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat.

Toate persoanele interesate pot, pe baza documentelor de identitate, să viziteze Palatul de Justiţie din Bucureşti, între orele 10:00-13:00.


Marți, 23 octombrie 2018, Tribunalul Dâmboviţa a informat că organizează joi, 25 octombrie 2018, între orele 9.00-13.00, la sediul său, Ziua uşilor deschise, pentru a celebra Ziua Europeană a Justiţiei Civile, potrivit unui comunicat semnat de judecător Narcis Erculescu, purtător de cuvânt.

Ziua Europeană a Justiţiei Civile, organizată în întreaga Europă la iniţiativa Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, are ca scop informarea cetăţenilor cu privire la drepturile pe care le au şi furnizarea informaţiilor necesare exercitării lor, în vederea corectei înţelegeri a funcţionării sistemului judiciar.

Agenda evenimentului cuprinde vizitarea instanţei, prezentarea activităţii desfăşurate de compartimentele auxiliare, precum şi a etapelor procesuale până la soluţionarea unei cauze, distribuirea de materiale informative, de modele de cereri şi de broşuri de prezentare a instanţei.
Invitaţia se adresează elevilor, studenţilor, reprezentanţilor societăţii civile, jurnaliştilor şi tuturor celor interesaţi să se informeze cu privire la specificul activităţii instanţelor.


Miercuri, 24 octombrie 2018, Curtea de Apel Târgu-Mureș a transmis următorul comunicat:

„Ziua Europeană a Justiţiei Civile a fost marcată, pentru prima oară, în anul 2003, la inițiativa comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei.

Ca în fiecare an, Curtea de Apel Târgu-Mureş, organizează, în data de 25 octombrie, acțiuni ce se înscriu în inițiativa „porților deschise”, pentru a celebra Ziua Europeană a Justiției Civile.

Experiența anilor trecuți ne permite să considerăm că participarea la aceste acțiuni reflectă efortul comun de definire a justiției ca spațiu de afirmare a drepturilor cetățenilor, de stabilire și dezvoltare a relației de încredere între cei ce înfăptuiesc actul de justiție – magistrații și beneficiarii acestuia – justițiabilii.

Și în acest an, acțiunile desfășurate de Curtea de Apel Târgu-Mureș se înscriu în scopul pentru care s-a stabilit sărbătorirea, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiției Civile, și anume apropierea justiţiei civile de cetăţeni şi extinderea sferei de înţelegere a actului de justiţie.

Transparența actului de justiție nu este doar un concept de actualitate, ci reprezintă un obiectiv prevăzut în Planul de Acţiuni pentru reforma sistemului judiciar, adoptat prin H.G. nr. 232/2005. Concretizarea acestuia presupune nu numai deschiderea justiției către cetățeni, ci și conturarea unei imagini reale asupra condiţiilor concrete în care instanțele și judecătorii își desfășoară activitatea.

În programul de desfășurare a acțiunilor pentru marcarea Zilei Europene a Justiției Civile sunt incluse prezentări și dezbateri interactive pe o temă generoasă, a cărei cunoaștere este importantă pentru cetățeni:

– Dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare, dreptul la propria imagine; între „adevărat” și „fals” – concepte obiective/subiective.

Prezentările și dezbaterile vor fi adaptate vârstei și nivelului de pregătire al participanților, desfășurându-se după următorul program:
– în intervalul orar 10:00–10:45 pentru elevii de gimnaziu;
– în intervalele orare 11:00–11:45 și 12:00–12:45 pentru elevii de liceu;
– în intervalul orar 14:00-14:45 pentru studenți.”


Vineri, 26 octombrie 2018, Curtea de Apel Oradea a transmis următorul comunicat:

„În data de 25 octombrie 2018, cu prilejul sărbătoririi Zilei Europene a Justiţiei, Curtea de Apel Oradea a organizat „Ziua Porţilor Deschise”, manifestare ce a avut drept scop apropierea cetăţenilor, în special a generaţiilor tinere, de actul de justiţie şi informarea acestora cu privire la modul de funcţionare al instanţelor judecătoreşti.

Cu această ocazie, Curtea de Apel Oradea a găzduit un grup organizat de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea, însoţit de doamna Prodecan, care a participat în mod activ şi interesat la activităţile dedicate acestei zile, vizitând împreună cu inginerul constructor şi doamna vicepreşedinte a Curţii de Apel Oradea, sălile de judecată penale şi civile, compartimentele auxiliare, arhiva şi registratura, primind explicaţii relevante cu privire la activitatea desfăşurată în fiecare compartiment.

La finalul turului instanţei, studenţii au fost invitaţi în monumentala sală festivă a Palatului de Justiţie din Oradea, unde domnul inginer constructor a făcut o incursiune în istoricul Palatului de Justiţie, ilustrată şi cu un scurt material audio-video, relevant pentru modul în care Palatul de Justiţie din Oradea a fost renovat recent, redobândindu-și astfel strălucirea de altădată, care îl aşează în rândul celor mai frumoase clădiri monument istoric din România.

De asemenea, în cadrul acestei întâlniri doamna vicepreşedinte a Curţii de Apel Oradea a vorbit tinerei generaţii de viitori jurişti despre rolul justiţiei şi al judecătorului în societate, competenţele şi atribuţiile tuturor participanţilor activi la înfăptuirea actului de justiţie, judecători, procurori, avocaţi, jurişti, grefieri, precum şi despre modul de accedere în magistratură, încurajându-i să-şi urmeze visele.

Conducerea Curţii de Apel Oradea îşi exprimă convingerea că activităţile dedicate  Zilei Justiţiei Europene, care au suscitat un real interes din partea tinerei generaţii, şi-au atins scopul informativ şi educativ, aducând justiţia mai aproape de cetăţean.”

***

Vineri, 19 octombrie 2018, Curtea de Apel Oradea a informat că va desfășura, la data de 25 octombrie 2018, evenimente dedicate Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat.

Grupurile organizate de elevi și studenți interesați să participe la Ziua porților deschise sunt invitate să depună cereri la registratura instituției, până la data de 23 octombrie 2018 inclusiv.


Joi, 25 octombrie 2018, Tribunalul Tulcea a organizat evenimente cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat.

Manifestările de tipul Ziua porților deschise au adus în cadrul instanței 430 de persoane (cadre didactice și elevi).

***

Marți, 23 octombrie 2018, Tribunalul Tulcea a informat că organizează Ziua porților deschise, vineri, 25 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat semnat de judecător Andrei Iordan, purtător de cuvânt, conducător al Biroului de informare și relații publice, și judecător Arcadiu Răzvan Vitos, președintele Tribunalului Tulcea.

Elevii, studenții și orice alte persoane interesate sunt invitate să participe la manifestările care vor avea parte la sediul Tribunalului Tulcea, scopul fiind acela de vizitare a instanței și de cunoaștere a modalității de desfășurare a activității acesteia.


Joi, 25 octombrie 2018, Curtea de Apel Iași a informat că, în contextul sărbătoririi Zilei Europene a Justiţiei Civile, a organizat „Ziua ușilor deschise”, manifestare ce vizează apropierea justiției de cetățeni, informarea acestora despre drepturile lor și despre modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi, potrivit unui comunicat.

Cu această ocazie, 500 de vizitatori, reprezentând studenți de la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza Iași”, elevi de la școli și licee din județul Iași, precum și persoanele care au fost interesate, au vizitat sediul Curții de Apel Iași și au putut să îşi formeze o reprezentare clară a activității specifice a magistraților și personalului auxiliar, precum şi a etapelor pe care le parcurge un dosar de la înregistrare până la soluţionare, în scopul înțelegerii mai bine a funcționării mecanismelor justiției.

***

Miercuri, 17 octombrie 2018, Curtea de Apel Iași a informat că organizează, în data de 25 octombrie 2018, cu prilejul sărbătoririi Zilei Europene a Justiţiei Civile,„Ziua ușilor deschise”, manifestare ce vizează apropierea justiției de cetățeni, informarea acestora despre drepturile lor și despre modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi, potrivit unui comunicat.

Cu această ocazie, persoanele interesate au posibilitatea să îşi formeze o reprezentare clară a activității specifice a magistraților și personalului auxiliar, precum şi a etapelor pe care le parcurge un dosar de la înregistrare până la soluţionare, în scopul înțelegerii funcționării mecanismelor justiției.

În data menționată, pe baza documentului de identitate, între orele 10:00-14;00, persoanele interesate au posibilitatea să viziteze sediul Curţii de Apel Iaşi.


Miercuri, 24 octombrie 2018, Curtea de Apel Craiova a transmis următorul comunicat, semnat de judecător Ionel Grigorie, purtător de cuvânt:

„Joi 25 octombrie 2018, la sediul Curţii de Apel Craiova, situat în Craiova, str. Constantin Brîncuşi, nr. 5A, se va organiza manifestarea anuală intitulată: „Ziua Europeană a Justiţiei Civile” şi „Ziua Uşilor Deschise”.

Scopul acestor manifestări este de a reaminti că justiţia este un serviciu public transparent, care dă dreptul cetăţenilor să-şi rezolve disputele private şi să-şi afirme drepturile.

Agenda evenimentului cuprinde vizitarea instituţiei, a compartimentelor şi prezentarea atribuţiilor acestora, precum şi discuţii cu grupuri de studenţi de la facultăţile de drept din Craiova.

În holul central al instituţiei vor fi puse la dispoziţia publicului broşuri de informare privind: formularea cererilor în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, admiterea în magistratură, organizarea sistemului judiciar în România, precum şi broşuri de informare editate de Curtea de Apel Craiova care cuprind informaţii concrete şi utile pentru justiţiabili.

Ne revine deosebita onoare de a adresa mass-media invitaţia de a participa la eveniment. Primirea şi înregistrarea participanţilor se va realiza în intervalul orar 11:00-12:00 în holul central al instituţiei, urmând ca vizita să se desfăşoare până la orele 13:00.

Totodată, Curtea de Apel Craiova adresează această invitaţie şi elevilor, studenţilor, reprezentanţilor societăţii civile şi tuturor celor interesaţi să cunoască şi să fie bine informaţi în legătură cu activitatea acestei instituţii.”


Joi, 25 octombrie 2018, Tribunalul Mureș a informat că a organizat manifestări cu prilejul Zilei Europene a Justiției Civile, potrivit unui comunicat semnat de judecător Veronica Szasz, președintele Tribunalului Mureș.

Manifestările, încadrate în evenimentul „Ziua porților deschise”, au cuprins două procese simulate, care i-au avut ca protagoniști pe elevii Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș. Procesele simulate, unul în materie civilă, având ca obiect un ordin de protecție, iar altul în materie penală, având ca obiect traficul de droguri, s-au bucurat de o audiență numeroasă. Activitățile au fost organizate sub coordonarea magistraților din cadrul Tribunalului Mureș.


Miercuri, 24 octombrie 2018, Curtea de Apel Brașov a transmis următorul comunicat„Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Curţii de Apel Braşov aduce la cunoştinţa opiniei publice sărbătorirea la data de 25 octombrie a fiecărui an, în întreaga Europă, a Zilei Europene a Justiţiei, iniţiativă a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia este adusă în atenţia publicului european, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor în vederea consolidării relaţiei de încredere între cei ce înfăptuiesc actul de justiţie, magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii.

Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei zi de zi, ingăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.

În acest an, în ziua de 25 octombrie 2018, Curtea de Apel Braşov va organiza, cu ocazia acestei sărbători „Ziua porţilor deschise”, la sediul instanţei din Bulevardul Eroilor nr. 5, etaj II, între orele 9:00-12:00, zi destinată cetăţenilor şi studenţilor, precum şi persoanelor care activează în domeniul justiţiei, sens în care va asigura accesul liber al publicului în zonele de interes ce prezintă relevanţă pentru activitatea instituţiei, prin organizarea de prezentări cu privire la circuitul dosarelor, etapele procesuale până la soluţionarea unei cauze, modalitatea de lucru a personalului instanţei, prezentarea unor date statistice din activitatea instanţei ori alte aspecte relevante privind actul de justiţie.

Se pune la dispoziţia publicului setul de materiale de prezentare elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la: admiterea în magistratură, organigrama Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea sistemului judiciar şi Ziua Europeană a Justiţiei.

Vă informăm că judecătorii voluntari în cadrul proiectului „Educaţia juridică” şi în baza Protocolului de colaborare privind educaţia juridică în învăţământul preuniversitar încheiat cu Consiliul Superior al Magistraturii au participat, în data de 8 octombrie 2018 la clasa a V-a din cadrul Colegiului de Ştiinţe ale Naturii „Emil Racoviţă” Braşov şi în data de 12 octombrie 2018, clasa a III-a din cadrul aceleiaşi unităţi şcolare, la dezbaterea unor teme alese de copii, cu titlul „Comportamentul bazat pe norme” şi „Copilul şi identitatea sa”.

Totodată, în vederea sărbătoririi „Zilei Europene a Justiţiei” a fost invitat, la sediul instanţei, un grup de studenţi din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Transilvania Braşov, care vor participa la „imularea judecăţii unei cauze penale”, sub îndrumarea lectorului universitar Cristinel Ghigheci – judecător în cadrul Secţiei Penale a Curţii de Apel Braşov.

Celebrarea Zilei Europene a Justiţiei are ca principală raţiune crearea unui eveniment simbolic pentru a reaminti că justiţia este, în primul rând, un serviciu de interes public, care le dă dreptul cetăţenilor de a-şi rezolva disputele şi de a-şi afirma drepturile.”


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories