Ziua Mondială a Economisirii
31.10.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

2022: Ziua Mondială a Economisirii este marcată, anual, la data de 31 octombrie.
Anul acesta, ca și în trecut, The World Savings and Retail Banking Institute (WSBI) a lansat o campanie de conștientizare, mult în armonie cu acțiuni similare desfășurate de băncile de economii din întreaga lume. Toate aceste eforturi au același scop: să încurajeze oamenii să economisească pentru o zi ploioasă. Piesa centrală a campaniei este un videoclip animat tăcut, cu un mesaj simplu, dar puternic, pentru a crește gradul de conștientizare asupra modului în care economiile pot face toată diferența în momente de nevoie. Cu alte cuvinte, modul în care economiile joacă un rol cheie pentru a construi reziliența financiară și pentru a fi pregătiți să facă față vremurilor dificile în viitor.
Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București
***
2021: Ziua Mondială a Economisirii este marcată, anual, la data de 31 octombrie.
Conform The World Savings and Retail Banking Institute, organizatorii primei Zile Mondiale a Economisirii din 1925 au avut destul de clar în minte despre ce ar trebui să fie vorba. Economisirea era considerată a fi o expresie a maturității atât a oamenilor, cât și a țării.
31 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Economisirii la sfârșitul primului Congres Internațional al Economiei din 1924, la Milano. În rezoluțiile Congresului Economiei s-a decis ca „Ziua Mondială a Economisirii” să fie o zi dedicată promovării economiilor în întreaga lume. În eforturile lor de a promova economiile, casele de economii au lucrat și cu sprijinul școlilor, clerului, precum și al asociațiilor culturale, sportive, profesionale și de femei.
Desigur, ideea Zilei Mondiale a Economisirii nu s-a născut din nimic. Au existat câteva exemple de zile care s-au dedicat ideii de a economisi bani pentru a obține un nivel de viață mai ridicat și pentru a asigura economia, de exemplu în Spania, unde a fost sărbătorită prima zi națională a economisirii în 1921, sau în Statele Unite. În alte țări, cum ar fi Germania, încrederea oamenilor în economii a trebuit să fie restabilită, deoarece mulți oameni nici măcar nu s-au gândit la economisire, deoarece pierduseră aproape totul în reforma monetară germană din 1923.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Mondială a Economisirii a continuat și a atins apogeul popularității în anii 1955-1970. A devenit practic o adevărată tradiție în anumite țări. În Austria, de exemplu, mascota oficială a economisirii, așa-numitul „Sparefroh” (literal: „Happy Saver”) a atins un grad mai mare de notorietate decât președintele republicii și chiar și o stradă a fost numită după el. În anii 1970, „Sparefroh-Journal”, o revistă educațională pentru tineri, a ajuns la un tiraj de 400.000 de exemplare.
În zilele noastre, se poate spune că educația economică în țările dezvoltate, unde majoritatea oamenilor economisesc bani, a fost un succes, deoarece practic nu există oameni care să nu dețină încă un cont bancar. Domeniul care urmează să fie extins acum sunt țările în curs de dezvoltare unde, în cel mai rău caz, numărul de conturi de economii nu depășește 10%. Băncile de economii joacă un rol important în sporirea economiilor în aceste țări prin anumite campanii și inițiative, cum ar fi colaborarea cu Bill și Melinda Gates pentru a dubla numărul de conturi de economii deținute de cei săraci.
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***
2020: Ziua Mondială a Economisirii este marcată, anual, la data de 31 octombrie.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***

Alina Gaja
2019: Ziua Mondială a Economisirii este marcată, anual, la data de 31 octombrie.
2018: Ziua Mondială a Economisirii este marcată, anual, la data de 31 octombrie.
Sediul materiei: Această zi a fost marcată pentru prima data la 31 octombrie 1924, fiind instituită de participanții la primul Congres Internațional de Economii, organizat de Asociația Băncilor de Economii la Milano, Italia.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii, în data de 31 octombrie, începând cu ora 11.00, la Sala ”Ferdinand I”, cei 260 de elevi ai Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna s-au alăturat proiectului ”Cea mai mare lecție de educație financiară din lume”, organizat în colaborare cu Banca Comercială Română, în cadrul programului Școala de Bani, cel mai complex program de educație financiară, coordonat de către această instituție bancară, potrivit unui comunicat.
Evenimentul s-a desfășurat simultan în mai multe campusuri universitare și instituții de învățământ din țară, la care au participat 10.000 de studenți și elevi, fiind astfel susținută cea mai mare oră de educație financiară cunoscută până în prezent, realizare ce urmează a fi înscrisă în Cartea Recordurilor.
În cadrul acestui eveniment, elevii SNPAP Tîrgu Ocna au beneficiat de expertiza specialiștilor în domeniu economic, primind informații valoroase menite să îi ajute în dezvoltarea deprinderilor necesare administrării cât mai eficiente a bugetului personal, în vederea obținerii independenței financiare.
Reprezentanții Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna împreună cu cei ai Băncii Comerciale Române au asigurat toate condițiile de organizare și desfășurare a activității conform cerințelor impuse de către Cartea Recordurilor, astfel încât recordul să fie omologat.
Evenimentul a fost anunțat de SNPAP Târgu Ocna prin intermediul unui comunicat, publicat luni, 29 octombrie 2018.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja