BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la activitățile legate de sport și scutirea TVA în cazul ONG-urilor (golf)

01.11.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul suprem federal german specializat doar în contencios financiar-fiscal se întreabă cu privire la activitățile legate de sport și scutirea TVA în cazul ONG-urilor (C-488/18 Golfclub Schloss Igling).

Situația de fapt:
1. avem o literă de la un alineat al unui articol dintr-o directivă potrivit căreia statele membre scutesc de la plata TVA „prestarea anumitor servicii strâns legate de sport și educația fizică de către organizații fără scop lucrativ persoanelor care practică sportul sau educația fizică”
2. necesitatea de a afla dacă acea dispoziție are efect direct, astfel încât, în lipsa transpunerii, această dispoziție poate fi invocată în mod direct de organizații fără scop lucrativ
3. dacă da, necesitatea de a afla dacă noțiunea „organizații fără scop lucrativ”:
3.1. trebuie interpretată în mod autonom, din perspectiva dreptului Uniunii
3.2. sau statele membre sunt autorizate să condiționeze calificarea unui organism ca atare de îndeplinirea unor cerințe precum cele prevăzute la articolul 52 coroborat cu articolul 55 din Codul fiscal german – Abgabenordnung – (sau la articolele 51 și următoarele din Codul fiscal german în ansamblu)
4. dacă avem interpretare autonomă, necesitatea de a afla dacă o organizație fără scop lucrativ trebuie să dispună de norme aplicabile în cazul lichidării, potrivit cărora aceasta are obligația să transfere patrimoniul de la momentul respectiv asupra unei alte organizații fără scop lucrativ în scopul promovării sportului și a educației fizice.

Dispoziții invocate a fi incidente: articolul 132 alineatul (1) litera (m) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week