« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Acțiuni de educație juridică în lunile septembrie-octombrie 2018
01.11.2018 | Lucian CHECHERIŢĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Checheriță

Lucian Checheriță

31 octombrie: Doamna judecător Veronica Sîrbu de la Judecătoria sector 4 București a mers la elevii de clasa a cincea de la Școala nr. 56, Sector 2, București și le-a vorbit despre dreptate, drepturi, obligații, răspundere, bullying și comportament pe internet. La Aiud a debutat cursul „Educație juridică pentru liceeni”, în care participă 40 de elevi de la toate liceele din localitate; ei au întâlniri lunare cu profesioniști ai dreptului, iar ieri au participat avocatul Koble Ladislau și colaboratoarea acestuia, Costin Dania. A avut loc și o lecție la elevii din clasele a IX-a E, a XI-a A, a XII-a C și a XII-a F de la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, cu asistent universitar Loredana Terec Vlad, consilier juridic Florin Adrian Tiperciuc și studenta la Drept Ioana Cărare.

30 octombrie: Consilierul juridic Oana Diacon a ținut o oră de educație juridică la elevii de clasa a V-a de la Liceul Teoretic ”Waldorf” din Iași, împreună cu Arina Corsei Vultureanu, Bogdan Vasile și Luca Ciubotaru la Colegiul Tehnic ”Carol I” din București.

29 octombrie: Educație juridică cu asistent universitar, Loredana Terec, la Colegiul Tehnic Rădăuți, clasa a XI-a I. Lecție de educație juridică cu Arina Corsei Vultureanu, Bogdan Vasile și Luca Ciubotaru la Colegiul ”Harnaj” București. ”Şcoala Altfel” cu doamna judecător Daniela Lecca de la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti: discuţii despre legi, răspundere şi instituţiile statului, alături de procesul simulat al Lupului şi Scufiţei Roşii; participă elevii clasei a cincea de la Școala nr. 45 ”Titu Maiorescu” București. Doamna consilier juridic Sorina Manole a ținut acum două zile o oră elevilor din clasa a șaptea de la Școala gimnazială „Avram Iancu” din Oradea.

26 octombrie: Procurorul Arina Corsei Vultureanu a susținut un atelier din proiectul RespectEDucation Academy la clasa a VII-a de la Școala nr. 196 ”Federico Garcia Lorca” din capitală. Notarul public Iulia Georgescu a susținut un atelier de educație juridică și civică la CNVV, Curtea de Argeș cu a IX-a C. Consilier juridic Colescu Anca este la la Colegiul Economic Octav Onicescu, clasa a XII-a, Botoșani – evenimentul este relatat de presa locală monitorulBT. La Școala gimnazială ”Iorgu Radu” din Bârlad a avut loc o activitate de educație juridică cu participarea domnișoarei psiholog și jurist Diana-Georgiana Roșca, angajat în cadrul Penitenciarului Iași și a elevilor claselor a VII-a și a VIII-a.

25 octombrie: Ardelean Cristian, student în anul IV la Facultatea de Drept a Universității Agora din Oradea si mediator autorizat, a susținut o lecție de educatie juridică la Școala Ovidiu Trombă din com Lugasu de Jos, jud Bihor, clase primare. Judecătorul Cristi Danileț a prezentat proiectul Eduiuris – educație juridică pentru elevi la cea de-a șasea Conferința Internațională pentru Cercetare și Educație organizată la Cluj-Napoca. Elevii de la Școala Ioan Bob, clasa a III-a A au fost primiți la Tribunalul Cluj de judecătorul Cristi Danileț și avocatul Bianca Sime. Alexandra Catrinel Ghițescu, masterand în drepturile omului, ține o lecție la elevii clasei a X-a E, de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare.

24 octombrie: Educație juridică cu elevi și părinți ținută de asistent universitar Loredana Terec la Colegiul Tehnic Rădăuți, clasa a XI-a K. Educație juridică la Tribunalul Cluj cu elevii clasei a XI-a de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny, cu judecătorul Cristi Danileț. Lecția de educație juridică pentru liceeni cu studenții Ioana Andreica, Laura Titiana și Octavian Grad de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca. Opt deţinuţi din Penitenciarul Deva le-au povestit miercuri elevilor de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva de ce au ajuns în închisoare, cum se desfăşoară viaţa după gratii şi consecinţele directe ale acesteia, în cadrul unei acţiuni iniţiate de către instituţia de detenţie pentru prevenirea delicvenţei juvenile.

23 octombrie: Elevii din clasele a XI-a și a XI-a de la Colegiul Tehnic A.Saligny în vizită la Tribunalul Cluj, întâlnire cu judecătorul Cristi Danileț. Elevii din două clase de a șaptea, de la Liceul Toretic ”Eugen Pora” și Liceul ”Lucian Blaga” au fost în vizită la Tribunalul Cluj, educație juridică cu judecătorul Cristi Danileț. Educație juridică cu elevi și părinți ținută de asistent universitar Loredana Terec la Colegiul Tehnic Rădăuți, clasa a XI-a K. Educatie juridică la Tribunalul Neamț cu elevii clasei a VII de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra Neamț, cu judecătorii Constantin Magdalina și Alina Mihaela Palancanu. Elevii Colegiului Național ”Mihai Viteazul” Turda s-au întâlnit cu procurorul Radu Florea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, care a subliniat necesitatea implicării civice a tinerilor, a manifestării unei atitudini responsabile față de organele de anchetă, în calitate de martori sau victime; a insistat asupra curajului de care trebuie să dea dovadă cetățenii, pentru a contribui la soluționarea anchetelor, în spiritul adevărului și dreptății. Educație juridică cu avocata Ana-Maria Bejan și mediatoarea Roxana Topor la Liceul Teoretic Traian din Constanța. Apare pe vice.com articolul ”Tinerii din România învață cum să nu ia țepe de la infractori și politicieni” în care se consemnează opiniile unor elevi care au participat la ore de educație juridică.

22 octombrie: ”Instanța altfel-Școala altfel” cu elevii Liceului Teoretic M. Veliciu, primiți de judecătoarea Izabella Radvanski la Judecătoria Chișineu Criș. Elevi de clasa a șaptea de la Liceul teoretic ”Nicolae Bălcescu” la Tribunalul Cluj, cu judecătorii Alina Țopan și Cristi Danileț.

18 octombrie: Doamna consilier juridic Gianina Clop a avut oră de educție juridică la clasa a 6-a din Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” din Oradea.

16 octombrie: Educație juridică cu asistent universitar Loredana Terec la Colegiul Tehnic Rădăuți, clasa a XI-a G și clasa a XII-a J. Absolventa de Drept Anca Tirea a ținut o lecție de educație juridică la Colegiul Național ”I. C. Brătianu” din Hațeg.

14-15 octombrie: Elevii de clasa a zecea de la Colegiul Național ”G. Baritiu” din Cluj-Napoca asistă la un proces real la Tribunalul Cluj. Îi îndrumă judecătorul Cristi Danileț.

12 octombrie: Alexandru Mihai Scurtu, student la Drept în Iași, a reluat activitatea de a preda educația juridică în școli si licee: el a predat două astfel de ore la Liceul cu Program Sportiv Iași, vorbindu-le elevilor despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre importanța pe care o are respectarea legii în viața de zi cu zi, cât și despre consecințele încălcării ei. Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, elevii claselor a-VIII-a: educație juridică cu doamna avocat Eliza Dominte despre drepturi și responsabilități, despre asumarea răspunderii de către adolescenți, despre siguranța online și fapte penale, despre prevenție. Colegiul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara a găzduit desfășurarea a trei ore de educație juridică ținute de doamna judecător Loredana Bratis de la Judecătoria Timișoara, care cu dăruire și deosebită plăcere, a împărtășit elevilor din clasele a V-a și a VI-a ceea ce înseamnă a fi responsabil din punct de vedere juridic, cum să ne comportam în societate și care sunt consecințele nerespectării legilor. Școala Gimnazială Durnești, Botoșani: educație juridică la clasele V-VIII cu consilier juridic Colescu Anca. Lecție de educație juridică cu judecător Cristi Danileț la Școala Generală „Ioan Bob” din Cluj-Napoca, la elevi de clasa a șaptea. Educație juridică cu asistent universitar Loredana Terec la Colegiul Tehnic Rădăuți, clasa a X-a A și a XII-a C. Educație juridică la Școala Gimnazială nr. 1 Chislaz, clasele 5-8, consilier juridic Maghiar Traian. Elevi din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială din Craiesti, jud. Mureș: educație juridică cu doamna Cojocnean Maria, consilier Juridic, tema fiind Fenomenul ”Bullying” în școli.

11 octombrie: Meszar Alexandru-Voicu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei: activitate de educație juridică susținută la Liceul Teoretic Tășnad, jud. Satu Mare. Educație juridică cu judecător Popescu Adrian la Liceul Teoretic „Petru Cercel „, Târgoviște; elevii participanți sunt din trei clase a 10-a. Anca Tirea, absolventă a Facultății de Drept, a ținut o lecție de educație juridică la Colegiul Național „I. C. Brătianu” din Hațeg, la elevii din clasa a 11-a A, profil de matematică-informatică, intensiv engleză. Carmen Ilea, Bianca Neag, Octavian Grad, studente, respectiv masterand la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir, au fost azi la Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret” Cluj Napoca, clasele a IX-a zi, FCMP, bucătari; temele abordate: răspunderea penală, contravențională, prezentarea infracțiunilor cu exemple, internet, Facebook, bullying și problema consumului de droguri; cei trei au fost instruiți anul trecut să predea educația juridică nonformală elevilor de către judecătorul Cristi Danileț.

10 octombrie: Au avut loc la Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin activități de educație juridică, fiind invitați procurorii Mihaela Cojocaru si Adrian Dragan de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin pentru elevii din clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Daniel Chiriac, judecător la Judecătoria Hârlău a prezentat elevilor de clasa a VI-a ai Colegiului Național ”C. Negruzzi” Iași tema ”Comunicarea și spațiul public virtual. Pericolele din spațiul social-media”. Tot în aceeași zi a prezentat elevilor de clasa a II-a de la Școala gimnazială ”Ștefan Bârsănescu” Iași tema ”Eu și faptele mele. Răspund pentru ceea ce fac?” Educație juridică cu judecătorul Cristi Danileț la elevii de clasa a XII-a de la Liceul Bălcescu din Cluj. Educație juridică în Școala Gimnazială nr. 1 Sarbi, județul Bihor, clasele V-VIII, consilier juridic  Maghiar Traian. Procurorul Laurențiu Grecu face educație juridică cu elevii de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Bumbeşti-Jiu. Educație juridică cu asistent universitar Loredana Terec-Vlad la copiii din clasa 12B Colegiul Tehnic Rădăuți, Suceava. Educație juridică la elevii claselor a VII-a și a VIII-a a Școlii din comuna Livada, judetul Cluj, cu judecător Cristi Danileț.

9 octombrie: Liceul ”Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu , clasele IX, XI, XII – educație juridică cu procurorul Laurențiu Grecu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Educatie juridică la Colegiul Național ”Ienachita Văcărescu”, Târgoviște, cu judecătorul Popescu Adrian. Educație juridică la elevii de la Scoala Gimnazială Hidiselu de sus, jud. Bihor, clasele V-VI, consilieri juridici Mihaila Carmne, Onica-Chipea Lavinia. Alexandra și Alin susțin atelierul de educație juridică de la Liceul teoretic „William Shakespeare” din Timișoara (proiectul Respect Education Acadamy).

8 octombrie: Elevii din trei clase de a X-a și una de a IX-a de la Liceul Sincai din Cluj au participat la două ore ținute de judecătorul Cristi Daniletț de la Tribunalul Cluj și avocata Roxana Hategan de la Baroul Cluj.  Educație juridică în Școala Gimnazială nr. 1 Sarbi, clasa a VII- a, judetul Bihor, cu domnul consilier juridic  Maghiar Traian.

5 octombrie: Judecătorul Popescu Adrian de la Judecătoria Pucioasa: educație juridică la Școala Gimnazială ”Vucana Pandele”.

4 octombrie: Întâlnirea anuală a coordonatorilor de proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare din Prahova. Profesorilor de colegiu și gimnaziu li s-a prezentat programul de Educație Juridică nonformală în şcoli şi licee care va fi implementat la nivelul jud. Prahova. Din partea VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie a participat polițistul Florian Ioniță.

27 septembrie: A avut loc o întâlnire între judecătorul Cristi Danileț și 200 de elevi de la toate liceele din Aiud.

22 septembrie: Urmând ideea predării în mai multe orașe, zone și în licee variate, studenții Smaranda Popescu, Costin Busuioc și Teodora Saulea au mers în Liceul „Mihai Eminescu” din Bacău, apoi în Liceul Tehnologic „Jaques M. Elias” Sascut.

21 septembrie: A avut loc a doua lecție de educație juridică săptămânală ținută de doamna profesor Carmina Trambitas Vakulovski la Brașov, Liceul ”Andrei Mureșanu”, clasa a XI-a R. Aici educația juridică este materie opțională. Asociația VeDemJust filiala Brașov a donat 30 cărți de educație juridică, autor judecătorul Cristi Danileț.

21 septembrie: Educație juridică la Bistrița cu judecătorul Cristi Danileț pentru elevii de la patru clase de nivelul VIII-XII de la Colegiul National ”Liviu Rebreanu”.

14 septembrie: La Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov, la elevii din clasa a XI-a R, a ținut prima lecție de educație juridică ca materie opțională doamna Carmina Trambitas Vakulovski, de profesie învățătoare. Doamna este absolventă a Facultății de Drept. Începând din acest an școlar „Educație juridică” este materie opțională și la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, unde azi a avut loc prima oră, cu elevii de la clasa a XI-a F, aici predând doamna profesor Doina Calistru, încadrată la acest liceu ca profesoară de logică, filosofie și istorie.

5 septembrie: Copiii de la centrul de plasament „La noi” din Cluj-Napoca, împreună cu voluntarii din proiectul „Ajungem mari”, au făcut o vizită la Tribunalul Cluj unde au fost primiți de judecătorul Cristi Danileț.

Consilier juridic Lucian Checheriță
Președinte VeDemJust

 
Secţiuni: Content, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD