« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

APR sprijină grefierii din România
01.11.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 1 noiembrie 2018, Asociația Procurorilor din România a transmis următorul comunicat, semnat de Elena Iacob, președinte APR:

„Referitor la comunicatul Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial din 31.10.2018, sindicat afiliat la Federația Publisind, Asociația Procurorilor din România își exprimă sprijinul față de categoria socio-profesională a grefierilor din România, o categorie profesională indispensabilă desfășurării activității instanțelor și parchetelor, așa cum se stipulează în art. 2 din Legea nr. 567/2004 privind Statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea „(1) În înfăptuirea actului de justiție, munca personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești constituie un sprijin pentru judecători și procurori, competența acestei categorii de personal și îndeplinirea corectă a sarcinilor care îi revin jucând un rol important în buna desfășurare a întregii activități a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea”.

În art. 124 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor (Ordinul ministrului Justiției nr. 2632/C/2014, cu modificările ulterioare) sunt specificate atribuțiile grefierilor: ,,a) primesc de la grefierul șef ierarhic lucrările repartizate prin rezoluție de procurorul ierarhic superior și le înregistrează în registrele parchetului; b) înregistrează lucrările în registrele de evidență, precum și in alte evidențe; c) completează zilnic registrele (…); d) scad lucrările soluționate în registre și, după caz, iau măsuri de expediere sau arhivare a acestora; e) dactilografiază sau tehnoredactează lucrările repartizate de grefierul șef ierarhic (…); g) exercită orice alte atribuții prevăzute de fișa postului h) în exercitarea atribuțiilor au obligația de a păstra secretul profesional și confidențialitatea lucrărilor; i) răspund pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la lit. a) – h)”.

Identificarea unei presupuse/eventuale erori în activitatea vreunui grefier, activitate care, însă, nu se subsumează atribuțiilor specifice muncii acestuia, este de natură a aduce prejudicii de imagine profesiei de grefier și nu poate constitui – pentru un magistrat – o justificare a neîndeplinirii corecte a unui demers întreprins de acesta din urmă”.

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, Sistemul judiciar, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD