BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
 
Print Friendly, PDF & Email

APR sprijină grefierii din România

01.11.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Joi, 1 noiembrie 2018, Asociația Procurorilor din România a transmis următorul comunicat, semnat de Elena Iacob, președinte APR:

„Referitor la comunicatul Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial din 31.10.2018, sindicat afiliat la Federația Publisind, Asociația Procurorilor din România își exprimă sprijinul față de categoria socio-profesională a grefierilor din România, o categorie profesională indispensabilă desfășurării activității instanțelor și parchetelor, așa cum se stipulează în art. 2 din Legea nr. 567/2004 privind Statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea „(1) În înfăptuirea actului de justiție, munca personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești constituie un sprijin pentru judecători și procurori, competența acestei categorii de personal și îndeplinirea corectă a sarcinilor care îi revin jucând un rol important în buna desfășurare a întregii activități a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea”.

În art. 124 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor (Ordinul ministrului Justiției nr. 2632/C/2014, cu modificările ulterioare) sunt specificate atribuțiile grefierilor: ,,a) primesc de la grefierul șef ierarhic lucrările repartizate prin rezoluție de procurorul ierarhic superior și le înregistrează în registrele parchetului; b) înregistrează lucrările în registrele de evidență, precum și in alte evidențe; c) completează zilnic registrele (…); d) scad lucrările soluționate în registre și, după caz, iau măsuri de expediere sau arhivare a acestora; e) dactilografiază sau tehnoredactează lucrările repartizate de grefierul șef ierarhic (…); g) exercită orice alte atribuții prevăzute de fișa postului h) în exercitarea atribuțiilor au obligația de a păstra secretul profesional și confidențialitatea lucrărilor; i) răspund pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la lit. a) – h)”.

Identificarea unei presupuse/eventuale erori în activitatea vreunui grefier, activitate care, însă, nu se subsumează atribuțiilor specifice muncii acestuia, este de natură a aduce prejudicii de imagine profesiei de grefier și nu poate constitui – pentru un magistrat – o justificare a neîndeplinirii corecte a unui demers întreprins de acesta din urmă”.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate