Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Cristian Lazăr: Cine a pus-o acolo trebuie să răspundă


2 noiembrie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 1 noiembrie 2018, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat, în contextul în care ordonanța prin care a dispus clasarea unui dosar deschis împotriva lui Klaus Iohannis, Președintele României, a fost inclusă în mapa de candidatură pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție depusă de Augustin Lazăr, potrivit mediafax.ro: „Cine a pus-o acolo trebuie să răspundă. Nu e treaba mea să ştiu cine a pus-o acolo. Acest document nu avea ce să caute acolo.”

La data de 31 octombrie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a publicat mai multe precizări privind procedura de numire în funcția de procuror general al PICCJ a prof. univ. dr. Augustin Lazăr. Printre altele, ministrul Justiției a invocat o ordonanță de clasare dispusă de actualul procuror general al României într-un dosar care îl viza pe Klaus Iohannis, Președintele României, document care ar fi făcut parte din mapa de candidatură a prof. univ. dr. Augustin Lazăr pentru funcția pe care o exercită.

În replică, prof. univ. dr. Augustin Lazăr a precizat că nu a dispus o astfel de măsură, ordonanța invocată purtând semnătura unui alt procuror, respectiv Cristian Lazăr, ceea ce înseamnă ca aceasta nu poate fi invocată pentru a evalua raționamentul său juridic. De asemenea, procurorul general a invocat o eroare de grefă, generată de identitatea numelui de familie, însă a precizat că documentul nu s-a aflat în mapa sa de candidatură, conform unei adrese comunicate de către Consiliul Superior al Magistraturii.

La rândul lor, prin intermediul unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, grefierii au precizat că dosarul de candidatură este personal, fiind, deci, în sarcina candidatului să întocmească și să verifice conținutul acestuia, situația în discuție reflectând nepăsarea procurorului general și nu o „eroare de grefă”. Poziția Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial a fost susținută și de Asociația Procurorilor din România.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii